x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cristian Preda: Declaraţia lui Băsescu, eroare de calcul

Cristian Preda: Declaraţia lui Băsescu, eroare de calcul

de Aniela Nine    |    15 Mar 2011   •   19:24

Declaraţia făcută de preşedintele Traian Băsescu la TVR luni seara privind disponibilitatea sa de a renunţa la un an de mandat prezidenţial dacă se acceptă modificarea Constituţiei pentru resimultaneizarea alegerilor parlamentare şI prezidenţiale a fost demontată la nivel logic de către europarlamentarul Cristian Preda. Într-o postare pe blogul personal, Cristian Preda semnalează “eroarea de calcul” a preşedintelui Băsescu, având în vedere că între cele două tipuri de scrutin sunt doi ani diferenţă, şi nu unul, aşa cum s-ar susţine logic declaraţia preşedintelui. “Preşedintele a susţinut ieri că e gata să renunţe la un an de mandat pentru ca alegerile legislative viitoare să se ţină simultan cu cele pentru Cotroceni, dacă se revine la un mandat prezidenţial de patru ani, ca parte a reformei constituţionale. Numai că mandatul actual al lui Traian Băsescu se termină în decembrie 2014, iar legislativele ar trebui să se ţină în noiembrie 2012. Între cele două alegeri sunt, deci, doi ani, nu unul. Dincolo de eroarea de calcul, nu mi se pare că o asemenea negociere ar trebui avută în vedere”, scrie Preda. Europarlamentarul spune însă că nici suprapunerea celor două tipuri de scrutin nu-i suficientă dacă nu se schimbă şi tipul de regim politic, fie în unul parlamentar, în care preşedintele să fie ales de către Parlament, fie în unul prezidenţial, în care şeful statului să aibă atribuţii mărite. Altfel, conchide Cristian Preda, “vom rămâne blocaţi în ambiguităţile de azi şi cu speranţa că orice criză e salvată de Curtea Constituţională”.

În afară de Cristian Preda, toţi ceilalţi politicieni PDL care au comentat afirmaţia şefului statului s-au declarat de acord cu ea, invocând cheltuielile ocazionate de alegeri atât de dese, Elena Udrea mergând chiar mai departe şi acuzând PSD că a introdus prevederea constituţională privind mandatul prezidenţial de 5 ani în speranţa că Adrian Năstase va fi cel favorizat, deşi la momentul respectiv inclusiv PDL a votat în favoarea acestei modificări.

Opoziţia a criticat propunerea lui Băsescu, liberalul Puiu Haşotti spunând că este doar o diversiune, căci “se ştie” că nu se va revizui Constituţia până la următoarele alegeri parlamenatre din 2012. "Discuţia despre Constituţie este o diversiune, în opinia mea. Toată lumea ştie că nu se va revizui Constituţia cel puţin în termenii pe care şi-i doreşte preşedintele Traian Băsescu. Şi oricum, nu cred că se va revizui până la alegerile parlamentare", a declarat liderul senatorilor liberali.

Nici liderul PSD Victor Ponta nu a luat în serios declaraţia preşedintelui Băsescu, susţinând că un om ca Traian Băsescu cu greu poate fi luat în serios. În plus, spune Ponta, ar fi bine ca Băsescu să îşi dea demisia încă din 2012. "Eu nu îl iau în serios pentru că este greu să iei în serios un om ca Traian Băsescu. Din punctul nostru de vedere, al PSD şi al USL, ar fi bine ca Basescu să îşi dea demisia în toamna anului 2012, pentru ca astfel să se organizeze în acelaşi timp şi alegeri parlamentare şi alegeri prezidenţiale”, a declarat Ponta.

×