x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cristian Preda: Trebuie găsit urgent un premier independent

Cristian Preda: Trebuie găsit urgent un premier independent

01 Feb 2012   •   08:25
Cristian Preda: Trebuie găsit urgent un premier independent

Eurodeputatul PDL Cristian Preda vrea "un premier independent credibil". "Sa nu ne mai ascundem dupa degete! In actuala formula, vom cadea si mai mult in sondaje", a avertizat, in aceasta dimineata, deputatul european, intr-un interviu acordat RFI.

Cristian Preda este "putin mirat" de faptul ca unii parlamentari democrat-liberali i-ar fi sugerat lui Emil Boc sa demisioneze din postul de prim-ministru. "In 2010-2011, cand spuneam ca e nevoie de o alternativa, am fost tratat drept tradator, drept lipsit de loialitate! Acum, constat ca au ajuns la vorba mea, desi intre timp s-a petrecut un congres al partidului, in care nu s-a cerut o noua maniera de a guverna. Blaga atunci a cerut partidul, n-a cerut Guvernul. Si acum observ ca nimeni n-are curajul sa spuna public ce reprosuri are sa-i faca lui Emil Boc si se discuta doar in spatele usilor inchise, se transmit pe surse informatii si inteleg ca nu au curajul sa-i spuna lui Emil Boc ca nu-l mai sustin. E vorba mai degraba de o critica".

In opinia eurodeputatului PDL, o sulutie care ar duce la depasirea impasului ar fi gasirea, de urgenta, a unui independent, care "in primul rand sa garanteze un anumit echilibru in gestionarea guvernarii, un independent care sa fie capabil sa gestioneze de asemenea un dialog pe marginea datelor electorale, pentru ca circula in acest moment mai multe versiuni".

"Sigur ca in acest proces va trebui sa fie implicat presedintele, ca mediator. Nu cred ca trebuie sa ne ascundem dupa degete. In acest moment, problema esentiala nu este partidul, ci guvernarea. De altfel, a fost din 2009, imediat dupa realegerea lui Traian Basescu. Si imaginea partidului si imaginea lui Traian Basescu sufera din pricina guvernarii.

Nu cred ca trebuie foarte mult intarziat acest proces. Am inteles constrangerea pe care o reprezinta vizita delegatiei FMI, Comisiei si Bancii Mondiale la Bucuresti, e clar, dar dupa ce Jeffrey Franks (seful misiunii FMI in Romania-n.r.) ne paraseste, cu toate amintirile placute pe care le va avea din tara, de la hora la negocieri, dupa asta trebuie sa trecem la lucru! Orice amanare acum nu face decat sa prelungeasca o stare de incertitudine, de neincredere, care este sadita si in peisajul politic si in peisajul public. PDL risca sa scada si mai mult in sondaje", avertizeaza Preda.

"Ce e sigur acum este ca in actuala formula vom cadea si mai mult. Am spus-o din 2010 incoace, imediat dupa reinvestirea lui Emil Boc. Asta se intampla, din pacate. S-au iluzionat unii ca putem sa replicam modelul Pinalty la scara intregii tari! E o capcana si e un calcul care slabeste calitatea democratiei. Trebuie sa ne asumam dificultatile in mod public, sa gasim o alternativa si sa ne asezam la masa cu Opozitia, pentru a stabili calendarul electoral. Nu se mai pot face alegeri comasate, asta este o certitudine.

Daca alegerile vor fi tinute in atmosfera pe care o traim de cateva saptamani, cu aceasta ruptura din ce in ce mai mare intre Putere si Opozitie, cu boicotul propus de Opozitie, alegerile nu vor fi privite ca alegeri solide, consistente. Pentru ca alegerile sa fie cu adevarat semnificative pentru peisajul nostru politic, trebuie sa depasim aceasta neincredere generalizata. Daca alegerile ar avea loc in atmosfera de astazi, ele ar fi contestate in mod radical de practic toate taberele.

Cred ca este nevoie de un pact republican inteligent si anume de o alianta care sa limiteze influenta pe care o pot avea partidele anti-sistem. Trebuie sa evitam repetarea scenariului Romania 2000, in care o forta extremista a avut o cincime din voturi. Exista riscul ca o forta anti-sistem sa capitalizeze miscarile de strada, sa avem un soi de partid extremist radical, care sa recupereze toate nemultumirile la adresa clasei politice", a mai spus Cristian Preda. (V.M.)

×