x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică CRITICI/Uninominalul îşi arată colţii

CRITICI/Uninominalul îşi arată colţii

de Gabriela Antoniu    |    03 Dec 2008   •   00:00
CRITICI/Uninominalul îşi arată colţii

Mai mulţi  lideri politici au criticat ieri sistemul de vot uninominal, fiind subliniat caracterul "pervers" al acestuia în faza a doua a redistribuirii. Lor li se alătură consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu care susţine necesitatea modificării legii, şeful statului fiind de altfel adeptul votului uninominal pur, sistem prin care se aleg primarii.



Reintrodus în România la alegerile parlamentare de duminică, sistemul de vot uninominal a stârnit discuţii pro şi contra încă de la început, neajunsurile lui fiind însă evidenţiate doar teoretic. Practic, hibele lui au fost demonstrate abia după scrutinul de la 30 noiembrie, o dată cu rezultatele oficiale ale scrutinului, stârnind un val de nemulţumiri în rândul tuturor partidelor competitoare.

"Evident că în acest moment trebuie să constatăm că această lege are şi multe imperfecţiuni. Avem foarte multe colegii în care am câştigat din primul tur, dar avem şi foarte multe colegii unde colegi şi colege de-ai noştri au pierdut cu 47%, 48%, 49% din voturi în acel colegiu. Au fost situaţii de-a dreptul nedemocratice, în care cineva de pe locul 3, cu 7, 8 sau 9 procente de voturi exprimate, a ajuns în Parlamentul României în detrimentul unora care au câştigat de trei sau patru ori mai multe voturi decât ei. Deci, clar că această lege va trebui reanalizată", a declarat ieri liderul PSD, Mircea Geoană.
campanie de influenŢare a votului

El a arătat că, din numărătoarea paralelă efectuată de PSD, explicaţia diferenţei mari între rezultatele prezentate de exit-poll-uri şi rezultatele finale constă în existenţa unei campanii "concertate" de influenţare a votului. "Sunt mult prea multe voturi anulate, mult prea multe voturi albe şi mult prea multe dintre ele sunt în defavoarea PSD. În opinia noastră, diferenţa de cinci-şase puncte între votul final şi exit-poll-uri nu e dată doar de lipsa de calibrare a acestor institute de sondare. Am constatat că a existat o campanie foarte puternică de influenţare a votului, inclusiv prin metode neortodoxe", a spus Geoană.

Şi Dan Nica, vicepreşedinte al PSD, a declarat la rândul său că "este o lege bună, dar cu un sistem de distribuire a mandatelor cel puţin ciudat. Faptul că un candidat îşi poate adjudeca un mandat, deşi se află, în funcţie de numărul de voturi, pe poziţia a doua sau a treia, este ciudat. Mi se pare că o astfel de persoană se va afla într-o poziţie cel puţin jenantă în momentul în care va spune că reprezintă colegiul respectiv. Aceasta este problema, că sistemul de redistribuire duce la asemenea anomalii".

"O PORCĂRIE DE LEGE"
Nici liderii democrat-liberali nu sunt mulţumiţi de lege, ei declarându-se revoltaţi pe sistemul de redistribuire a voturilor, care a făcut ca, în pofida faptului că toţi candidaţii PD-L din Sectorul 1, din Capitală, au ieşit pe primele locuri, vor avea un singur parlamentar. "Suntem revoltaţi de acest sistem de redistribuire. Am câştigat în toate colegiile şi avem un singur parlamentar. Sistemul acesta e cel mai prost pe care România îl putea avea. E foarte greu să explici cetăţenilor din Sectorul 1, care şi-au dat votul pentru candidaţii noştri, că aşa e sistemul de redistribuire", a declarat prim-vicepreşedintele PD-L, Theodor Stolojan. Şi liderul  PD-L Sector 1, Răzvan Murgeanu, s-a declarat revoltat de procedura redistribuirii mandatelor de parlamentar. "Este o porcărie de lege, e o aiureală! Era corect măcar să fi fost din două tururi, ca la locale, sau cine iese din primul tur, ăla să fie parlamentar", a arătat Răzvan Murgeanu.

El a completat revoltat: "Dacă asta e politică şi reprezentativitate, hai să ne mutăm în Congo! Ce să fac aici?! Ce să le spun oamenilor mei?! Că sunt buni, dar să stea acasă, pentru că intră ăia de pe locurile doi-trei, care sunt mai sighinaşi, dar asta e?! Este o aiureală!", a arătat Murgeanu.

"PERVERSITATE"
La rândul său, vicepreşedintele PNL Norica Nicolai a declarat că situaţia sa din colegiul 2 pentru Senat din judeţul Călăraşi este o dovadă de "perversitate" a votului uninominal. "Faptul că eu am câştigat detaşat în colegiul în care am candidat, dar că risc la redistribuirea mandatelor să pierd în favoarea colegului meu Vasile Nedelcu (candidat PNL pentru Senat în colegiul 1 din Călăraşi – n.r.) este o dovadă de perversitate a votului uninominal. Este o situaţie paradoxală. Practic, acest lucru dovedeşte că reprezentativitatea dorită de votul uninominal este o poveste care ţine mai mult de calculator şi mai puţin de voinţa alegătorului" – a spus Norica Nicolai. Ea a precizat că respectă rezultatul alegerilor, dar că toată situaţia i-a lăsat "un gust amar".


Absenteism masiv la referendumul din 2007

Consilierul prezidenţial, Sebastian Lăzăroiu, de profesie sociolog, susţine şi el o schimbare a legislaţiei privind votul uninominal. Lăzăroiu a declarat pentru HotNews că sistemul de vot va trebui schimbat, considerând că cel actual este netransparent şi că este de fapt doar în mică masură un sistem uninominal. De altfel, şi preşedintele Băsescu a criticat acest sistem, el fiind adeptul votului uninominal pur, aplicat în cazul alegerii primarilor. În acest sistem, dacă nici un candidat nu a întrunit majoritatea, redistribuirea voturilor se face în mod direct, democratic, prin organizarea unui al doilea tur de scrutin în care intră primii doi clasaţi. În cazul uninominalului folosit la alegerile parlamentare, redistribuirea voturilor se face indirect, cu ajutorul calculatorului. De remarcat că la convocarea referendumului pentru uninominal din noiembrie anul trecut, întrebarea cuprinsă în decretul prezidenţial se referea la introducerea sistemului de vot uninominal pur. Astfel, cetăţenii cu drept de vot erau chemaţi să se pronunţe prin "DA" sau "NU" la următoarea întrebare: "Sunteţi de acord ca, începând cu primele alegeri care vor fi organizate pentru Parlamentul României, toţi deputaţii şi senatorii să fie aleşi în circumscripţii uninominale, pe baza unui scrutin majoritar în două tururi?". Au răspuns cu "DA" 81,36% şi cu NU 16,17% din cei 4.851.470 de români care s-au prezentat la referendumul de la 25 noiembrie. Scrutinul a fost invalidat din cauza prezenţei scăzute la vot. Pentru validarea referendumului era necesară prezenţa la urne a 50% plus 1 din cetăţenii cu drept de vot, or, la 25 noiembrie şi-au exprimat opţiunea numai 26,51% dintre aceştia. Patru luni mai târziu, Parlamentul stabilea prin lege actualul sistem de vot uninominal, urmat de Guvern, care a dat hotărâre privind decuparea colegiilor uninominale. Legat de rezultatul alegerilor, preşedintele Băsescu a făcut o singură declaraţie la RRA cum că "votul de la 30 noiembrie poate fi o realitate în care ne putem descifra", afirmând retoric: "Dacă intră în Parlament oameni despre care ştim lucruri rele, va trebui să ne întrebăm: «Oare de ce românii le-au dat un nou mandat?»".


"Au fost situaţii de-a dreptul nedemocratice, în care cineva de pe locul 3, cu 7, 8 sau 9 procente de voturi exprimate, a ajuns în Parlamentul României în detrimentul unora care au câştigat de trei sau patru ori mai multe voturi decât ei. Deci, clar că această lege va trebui reanalizată"

Mircea Geoană

×
Subiecte în articol: politic uninominal voturi lege