x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Criza politică 2014, după partitura “Băsescu 1998”. Scenariul pentru demolarea lui Ciorbea se repetă aidoma

Criza politică 2014, după partitura “Băsescu 1998”. Scenariul pentru demolarea lui Ciorbea se repetă aidoma

20 Feb 2014   •   19:57
Criza politică 2014, după partitura “Băsescu 1998”. Scenariul pentru demolarea lui Ciorbea se repetă aidoma
Sursa foto: Alexandra Pandrea/Intact Images

Actuala criză din USL se desfăşoară după un scenariu “déjà vu”. Cabinetul Ponta a devenit acum ţinta conducerii restrânse de la vârful PNL, care cântă după partitura exersată de Partidul Democrat, cu solist Băsescu Traian în timpul crizei din 1997-1998 care a dus la căderea premierului Victor Ciorbea. După alegerile din 1996 se instalase la guvernare coaliţia – CDR.

Iată cum s-a născut criza de atunci potrivit consemnării din adevărul.ro

Pretest cu viceprim-ministru
La sfârşitul lunii decembrie 1997, Traian Băsescu, la acea vreme ministru al Transporturilor, îi acordă lui Claudiu Săftoiu, viitorul său consilier prezidenţial, un interviu care va pune bazele scandalului care a durat câteva luni.
“Cabinetul Ciorbea nu are cale de mijloc: ori va rămâne în cartea de istorie, ori va fi aruncat la coşul de gunoi al istoriei. (...) Asta e soarta guvernului actual. Până acum, nu am certitudinea că va rămâne în cartea de istorie”, spunea Băsescu. Băsescu mai spunea că Ciorbea este mai stângist şi mai predispus la concesii sociale chiar decât social-democraţii din PD şi că este preşedintele unui partid desuet, care priveşte spre trecut.

În 10 ianuarie 1998, Radu Berceanu, vicepreşedinte al PD, îl atacă pe Victor Ciorbea, declarând că acesta “ar trebui să se ducă la Primărie şi să se ocupe de străzi şi de gunoaie”. Berceanu acuză PNŢCD că vrea să guverneze singur şi ameninţă cu retragerea de la guvernare.

În 14 ianuarie 1998, Partidului Democrat dă un comunicat în care anunţă că preţul rămânerii sale la guvernare este demisia imediată a prim-ministrului Victor Ciorbea.
Încercând să dezamorseze criza în care se afla Coaliţia de guvernare, PNŢCD a oferit PD postul de prim-viceprim-ministru, care ar urma să se ocupe de ministerele economice şi de monitorizarea reformei. PD a respins oferta.

În 22 ianuarie 1998, Biroul Permanent Naţional al Partidului Democrat anunţă că a hotărât retragerea miniştrilor democraţi din Guvern. În 4 februarie 1998, grupurile parlamentare ale PD au decis să-şi retragă şi secretarii de stat din Cabinetul Ciorbea.

La începutul lunii februarie 1998, miniştrii PD Victor Babiuc, Bogdan Niculescu-Duvăz, Sorin Frunzăverde şi Bogdan Bujor Teodoriu demisionează din Guvernul Ciorbea, trimiţându-i acestuia o scrisoare compusă exclusiv din acuze.

Victor Ciorbea este învinovăţit de “nerealizările numeroase şi grave în drumul reformei în anul 1997”, de “acţiuni ineficiente şi ezitante în raport cu propriul nostru program de guvernare şi cu propriile noastre angajamente interne şi internaţionale”, de “funcţionarea defectuoasă a Guvernului înainte şi după remaniere”, de dezinformarea populaţiei “cu privire la mersul reformei”, de “amăgirea populaţiei cu argumentul macrostabilizării” şi de faptul că se cramponează de funcţia pe care o deţine.

Guvernul este acuzat de abuz “de ordonanţe de urgenţă, abuz care pune în pericol funcţionarea democraţiei”, de “ratarea reformei administraţiei centrale şi locale”.
Scrisoarea se încheie retoric: “chiar credeţi că un om – fie el şi Victor Ciorbea – este mai preţios pentru ţară decât o coaliţie democratică?”. Referitor la demisiile din Guvern ale miniştrilor democraţi, Băsescu a declarat că miniştrii demisionează pentru a-i face “plăcere lui Victor Ciorbea”.

Solist în ’98, dirijor în 2014

În 13 februarie 1998, într-o conferinţă de presă, Traian Băsescu acuza PNŢCD şi Alianţa Civică că destabilizează ţara pentru a-l aduce la Cotroceni pe Regele Mihai. Băsescu susţine că acţiunile PNŢCD sunt dirijate de aripa monarhistă, care doreşte abolirea Republicii şi readucerea Regelui Mihai la tron. Băsescu susţine că Alianţa Civică “deşi aparent nu este un factor de decizie politică, este băgată în toate mai ceva decât securitatea în partide, în cele ce sunt”.

Într-un interviu din 21 martie 1998 Băsescu îl acuză pe Victor Ciorbea că “departe de a fi un om cinstit, premierul Ciorbea e un biet profitor în realitate”.

În 27 martie 1998, Petre Roman declară că din punctul de vedere al Partidului Democrat protocolul de funcţionare al Coaliţiei nu mai există. Drept urmare, spune Roman, democraţii nu se vor mai aşeza la masa discuţiilor cu actualii parteneri de coaliţie decât dacă se va negocia formarea unui alte formule guvernamentale, cu un alt prim-ministru.

În 30 martie 1998, Victor Ciorbea demisionează din funcţia de prim-ministru. Gavril Dejeu devine prim-ministru interimar.

Orice asemănare cu declaraţiile lui Crin Antonescu din aceste săptămâni nu este deloc întâmplătoare. Crin “cântă” melodia crizei din 1998 rearanjată într-o nouă orchestraţie de solistul de atunci, dirijorul de acum, Traian Băsescu.
Aplauze!

×