x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică CSAT: Băsescu îl scoate nevinovat pe Opriş

CSAT: Băsescu îl scoate nevinovat pe Opriş

02 Feb 2014   •   18:05
CSAT: Băsescu îl scoate nevinovat pe Opriş

Băsescu a devenit avocatul înverşunat al generalului Opriş, şeful STS, a cărei demitere a fost cerută de premierul Victor Ponta. Băsescu a spus că nu-şi poate bate joc de cariera acestui militar, anunţând astfel că îl susţine la conducerea acestui serviciu special militarizat din subordinea STS.  Ajutat de baghetă şi hărţi, Băsescu a vrut să demonteze “minciunile” la adresa acestui brav serviciu de informaţii care nu ar avea capabilităţi de identificare a locului catastrofei.
În declaraţia de presă de la finalul şedinţei CSAT, Traian Băsescu a spus că toate operaţiunile pe care le-a coordonat el au fost reuşite. Preşedintele a spus că a fost în cazul din Apuseni” o hărmălaie”. Şeful CSAT a anunţat că în cadrul şedinţei, prim-ministrul a cerut trecerea STS în subordinea Ministerului de Interne şi destituirea lui Marcel Opriş, solicitări care “nu sunt fezabile”.
Traian Băsescu şi-a asumat, prin acoperirea generalului Opriş, şi opresiune directă asupra procurorilor care anchetează acest caz. El a menţionat în câteva rânduri că STS nu are răspundere în localizarea accidentului şi, ca atare, instituţia trebuie exonerată de ancheta care caută vinovaţ ii pentru moartea studentei Aura Ion şi a pilotului Adrian Iovan.
_________________________________


La ieşirea din CSAT, Traian Băsescu a oferit o declaraţie de presă în care a abordat subiectele discutate în cadrul şedinţei.

În primul rând, Băsescu a ţinut să sublinieze faptul că nu a ţinut să ia parte la dezbaterea publică pe tema accidentului aviatic din Apuseni, dar că a fost forţat de solicitarea premierului de a organiza un CSAT.
El a precizat că statul este capabil să facă faţă unor situaţii de criză, şi că acest lucru a fost demonstrat în mai multe ocazii în care celule de criză au lucrat direct sub conducerea sa.
"Nu aş fi dorit să vorbesc la stadiul acesta despre accidentul de aviaţie din Apuseni, dar solicitarea premierului de a organiza un CSAT m-a obligat legal să-l organizez. (...) După accidentul din 20 ianuarie din Apuseni s-a creat în mod nedrept impresia că statul român nu este capabil să acţioneze în situaţii de urgenţă. Vreau să vă precizez foarte clar că atunci când atribuţiunile au reclamat, eu am coordonat acţiunile instituţiilor statului român, cea mai mare parte dintre el fiind implicate în mod curent şi în acţiunile de salvare în cazul unor accidente aviatice. Au fost acţiuni care au vizat siguranţa naţională şi care, toate, fără excepţie, s-au finalizat cu atingere obiectivelor. Instituţii ca MApN, SRI, SIE, Aviaţia, s-au aflat în diverse situaţii care ţiuneau de siguranţa naţională şi ne-am atins întotdeauna obiectivele. ', a declarat Băsescu.

Băsescu a evidenţiat faptul că din punctul său de vedere eşecul acţiunii de salvare a victimelor accidentului aviatic din Apuseni a fost cauzată de lipsa de coordonare manifestată în acest caz şi că STS nu are nici obligaţia legală şi nici capacitatea tehnică de a face localizarea unui apel de pe telefonul mobil.
"Acţiunea din Apuseni nu a fost coordonată în conformitate cu reglementările în vigoare de acea a fost un eşec, aşa cum a definit-o şi primul ministru. (...) Prin reglementările legale, STS preia pe linia de apeluri de urgenţă informaţiile de la operatorii de telefonie. STS-ul are capacitatea să spună exact punctul din care s-a făcut apelul telefonic, în momentul în care acest apel se face de pe un telefon fix", a spus Băsescu.

Băsescu a menţionat că în ultimele zile s-a încercat discreditarea STS, ca principal vinovat al eşecului acţiunii de salvare din Apuseni.
"În aceste zile am asistat la o minciună publică lansată de politicieni, care este de natură să discrediteze o instituţie a statului, care pur şi simplu şi-a făcut datoria. Iar eu nu pot intra în jocul demiterilor numai pentru că dă bine ori la public, ori la politicieni. Ar fi însemnat să accept că STS putea să facă mai mult decât să transmită informaţia cu privire la sectorul în care s-a prăbuşit avionul. STS preia, pe linia de apeluri de urgenţă, informaţiile de la operatorii de telefonie. STS are capacitea să spună exact punctul din care s-a făcut apelul în momentul în care apelul se face de pe un telefon fix. În momentul în care apelul se face de pe un telefon mobil, STS primeşte indicativul celulei al operatorului de sector.", a adăugat Băsescu.

Traian Băsescu a precizat că nu a fost de acord cu niciunul dintre punctele aflate pe ordinea de zi a CSAT, la solicitarea premierului Victor Ponta, s-a luat în discuţie trecerea Serviciului Telecomunicaţii Speciale (STS) în subordinea Ministerului Afacerilor Interne şi demiterea directorului acestui serviciu, Marcel Opriş, caracterizate drept acţiuni politicianiste.
"Primul-ministru a solicitat trecerea STS la Ministerul de Interne şi destituirea directorului STS. Cred că niciuna din variante nu este viabilă. În ceea ce priveşte directorul Opriş, el nu este om politic. Nu poţi să îl tratezi ca pe om politic care poate fi schimbat ca să dea bine. Şi el, şi directorul SIE sau SRI, sunt oameni care au facut o carieră militară şi nu îmi pot permite să îmi bat joc de ei", a spus Băsescu.

Nu chiar voalat, Traian Băsescu a ţinut să sublinieze că acţiunea de salvarea a victimelor accidentului aviatic din Apuseni s-ar fi derulat cu succes în condiţiile în care ar fi existat o coordonare unitară, şi, în mod special că dacă la conducerea acestei celulei de criză s-ar fi aflat chiar el.
"Comandamentele cerute de lege nu s-au constituit nici la Ministerul Transporturilor, nici la Ministerul de Interne. Acum la mine în birou, dacă pun la un loc informaţiile primite în primele 30-35 de minute pot face localizarea fără probleme. Totul este coordonarea", a spus Băsescu.

Băsescu şi-a exprimat diponibilitatea ca în cazul în care se demonstrează că STS are capacitatea de a localiza şi apelurile efectuate din telefonia mobilă, va admite la rândul său demiterea lui generalului Marcel Opriş.
Dacă există cineva care poate dovedi sau poate afirma că STS are capabilităţi mai mari decât cele ce vi le-am prezentat pentru acest caz, vă asigur că nu stau nicio clipă pe gânduri pentru cererea de destituire a directorului Opriş. Dar nu ne face bine dacă minţim.

×
Subiecte în articol: basescu sts marcel opriş