x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cu dosare grele spre urne!

Cu dosare grele spre urne!

de Gabriela Antoniu    |    30 Mai 2008   •   00:00
Cu dosare grele spre urne!

ASPIRANŢI LA FUNCŢII LOCALE, CU PETE
Românii sînt chemaţi duminică la urne să-şi aleagă primarii, consilierii locali şi judeţeni. Oferta de candidaţi este generoasă. Printre ei, mulţi care vor să-şi continue mandatul, chiar dacă au în CV dosare grele. Unii la DNA, pentru fapte de corupţie: Falcă, la Arad, Schiau, la Hunedoara, Anghel, la Baia Mare, Scripcaru, la Braşov. Alţii la Securitate, Agenţia de Integritate sau Investigarea Fraudelor. 



ALEGERI LOCALE ● Aspiranţi la funcţii, cu pete
Ostaficiuc la Timiş, Falcă la Arad, Scripcaru la Braşov, Flutur la Suceava, Schiau la Hunedoara, Blaga la Bucureşti, Lişinschi de la Galaţi, Anghel la Baia Mare. Sînt candidaţi pentru un post în administraţia locală la alegerile de duminică, dar au avut sau au dosare grele la Securitate, DNA, Agenţia de Integritate sau Investigarea Fraudelor.

Numele preşedintelui Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc, candidat PD-L pentru un nou mandat, apare pe lista informatorilor recrutaţi de fosta Securitate ale căror dosare au dispărut şi nu au mai fost găsite cu prilejul unor verificări realizate în decembrie 1990. Potrivit documentului intrat în posesia Jurnalului Naţional, la verificările de acum 18 ani au fost găsite lipsă 908 dosare de informatori. Numele lui Constantin Ostaficiuc apare la poziţia 282, avînd numărul de dosar 27103. Deşi a luat în calcul acest document, CNSAS i-a dat lui Ostaficiuc certificat de bună purtare, deoarece, în lipsa dosarului, nu i-a putut stabili calitatea de colaborator al fostei Securităţi.

ARAD. Primarul în exerciţiu al Aradului şi candidat pentru un nou mandat din partea PD-L, Gheorghe Falcă, este cercetat de DNA într-un nou dosar, el fiind acuzat de trafic de influenţă şi abuz în serviciu de omul de afaceri arădean Leontin Aslau, care susţine că acesta îl obstrucţionează continuu în derularea afacerii sale. Acesta este cel de-al doilea dosar în care primarul Gheorghe Falcă este cercetat de procurorii DNA, el compărînd ca acuzat şi în dosarul 4015/108/2007, în care procurorii DNA au dispus trimiterea lui în judecată sub acuzaţia de luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice, urmat de obţinerea unui avantaj patrimonial, cu consecinţe deosebit de grave. Falcă ar fi primit de la Francisc Demeter şi de la Radu Vasil un imobil mai valoros cu 111.550 de euro decît apartamentul dat la schimb. Această tranzacţie s-ar fi efectuat pentru ca, în schimb, primarul Falcă să-i favorizeze pe cei doi mituitori în obţinerea la un preţ subevaluat a unui teren aparţinînd Consiliului Local Arad, situat în centrul oraşului.

BUCUREŞTI. Candidatul PD-L la Primăria Capitalei, Vasile Blaga, se află în atenţia Agenţiei Naţionale de Integritate pentru controversatele împrumuturi de aproximativ 330.000 de euro, luate, după cum spune el, după două luni de la părăsirea postului de demnitar, respectiv la 12 iunie 2007. Surse din mediul politic ne-au declarat că instituţia s-a autosesizat din presă în urma publicării unor articole referitoare la aceste împrumuturi şi la declaraţia de avere, dar şi în urma mediatizării unor declaraţii făcute chiar de fostul ministru, în care încerca să explice cum stau lucrurile. Inspectorii de integritate vor trebui să verifice provenienţa acestor sume, natura lor exactă, trimiţînd adrese către toate instituţiile abilitate să dea lămuriri despre veniturile fostului ministru de Interne.

HUNEDOARA. Nicolae Schiau, primarul municipiului Hunedoara, şi candidat din partea PD-L pentru un nou mandat, este acuzat de distrugerea Parcului Corvinul. În urma unor verificări ale contului de execuţie ale bilanţului contabil încheiate pe anul 2006, verificări realizate de Direcţia de Control Financiar Ulterior al Camerei de Conturi Hunedoara la sfîrşitul anului trecut, Nicolae Schiau este făcut răspunzător de prejudicierea bugetului local cu suma de 70.469 lei, reprezentînd "cheltuieli nelegale pentru întreţinerea şi amenajarea Parcului Corvinul". Pentru asocierea în participaţiune a Consiliului Local cu o firmă privată, în vederea amenajării şi exploatării, Parcului Corvinul, primarul Schiau şi cei 21 de consilieri locali au fost luaţi la întrebări de DNA.

GALAŢI. Candidatul PD-L la Primăria Galaţi, Andrei Lişinschi, a fost contestat de reprezentanţii PNŢCD la Biroul Electoral Municipal pe motiv că acesta ar fi incompatibil, avînd două condamnări: prima, de un an şi opt luni, pentru speculă şi a doua, de un an închisoare, pentru furt în dauna avutului privat. Condamnările au fost date în 1982 şi respectiv 1983. Pentru acestea, reprezentanţii PNŢCD au cerut dovada reabilitării judecătoreşti a candidatului PD-L. Contestaţia ţărăniştilor a fost respinsă în justiţie.

SUCEAVA. Preşedintele PD-L Suceava, Gheorghe Flutur, candidat la şefia Consiliului Judeţean, va fi cercetat de IJP Suceava pentru acordarea de mită electorală. PSD Suceava a depus plîngere penală împotriva liderului filialei PD-L, Gheorghe Flutur, pentru mită electorală, după ce la o sfinţire de biserică din localitatea Moara Carp, la îndemnul acestuia, unul din vicepreşedinţii filialei, Ilie Vasile, a dat bani unor oameni. «Dă şi lu’ ăsta bani!", îi spune Gheorghe Flutur lui Ilie Vasile în filmuleţul mitei prezentat de liderii PSD Suceava într-o conferinţă de presă. Purtătorul de cuvînt al Parchetului Tribunalului Suceava, Luminiţa Hurjui, a anunţat totodată că Serviciul de Investigare a Fraudelor (SIF) din cadrul IJP Suceava s-a sesizat din oficiu faţă de Ilie Vasile.

BRAŞOV. Candidatul PD-L pentru un nou mandat, primarul Braşovului, George Scripcaru, face obiectul unui dosar la DIICOT Bucureşti, pe tema spălării de bani în asociere cu capul mafiei imobiliarelor din Braşov, israelianul Maor Zinger, dosar preluat de la procurorii braşoveni. Alte afaceri dubioase ale primarului, precum implicarea sa în mafia asfaltului sau în cea a terenurilor, sînt în atenţia DNA Braşov.

BAIA MARE. Actualul primar al municipiului Baia Mare şi candidat pentru un nou mandat, Cristian Anghel (PNL), a fost trimis în 2006 în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu, pentru o afacere imobiliară. Acesta a cumpărat un bloc la suprapreţ, cauzînd un prejudiciu de aproape 400.000 de euro bugetului Primăriei.

×
Subiecte în articol: politic pd-l suceava