x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cum a câștigat Dragnea, pierzând procesul contra PSD

Cum a câștigat Dragnea, pierzând procesul contra PSD

de Ion Alexandru    |    01 Noi 2019   •   08:13
Cum a câștigat Dragnea, pierzând procesul contra PSD

Acțiunea lui Liviu Dragnea prin care a solicitat sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene cu un set de întrebări, dar și sesizarea Curții Constituționale cu privire la un articol din Codul de Procedură Penală au fost respinse, ieri, de Curtea de Apel București, în procesul în care fostul lider al PSD cere anularea congresului prin care Viorica Dăncilă a fost aleasă președinte al formațiunii, dar și dizolvarea Organizației PSD Teleorman. Ceea ce pare un eșec pentru Liviu Dragnea, decizia de ieri a instanței reprezintă, în fapt, o victorie care îl va putea ajuta pe acesta în contestația în anulare pe care a formulat-o pentru desființarea condamnării primite, în 27 mai, la 3 ani și jumătate de închisoare.

 

Concret, în acțiunea principală pe care Liviu Dragnea a formulat-o, inițial, la Tribunalul București și care se judecă, în prezent, în apel, la Curtea de Apel București, fostul lider al PSD cere să se aplice legea privind partidele politice, în sensul că, dacă el a fost condamnat pentru abuz în serviciu, infracțiune care a produs un folos material injust pentru Organizația PSD Teleorman, această organizație trebuie desființată prin hotărâre judecătorească. Mai exact, Dragnea a fost condamnat pentru că ar fi instigat-o pe fosta șefă a DGASPC Teleorman, Floarea Alesu, să le angajeze fictiv pe cele două salariate din dosar, acestea din urmă fiind plătite din bugetul DGASPC, dar derulându-și activitatea la PSD Teleorman. În acest sens, bugetul DGASPC ar fi fost prejudiciat, iar principalul beneficiar era patidul, respectiv PSD Teleorman.

În aceste condiții, Liviu Dragnea a cerut instanței să se constate că, la congresul extraordinar organizat în luna iunie, Viorica Dăncilă a fost aleasă președinte al Partidului Social Democrat, inclusiv cu voturile Organizației PSD Teleorman, astfel încât, pe cale de consecință, și acest congres trebuie anulat.

 

Tribunalul a respins, urmează și Curtea de Apel să facă același lucru

Aceste cereri au fost respinse, pe 9 august, de Tribunalul București, iar în apel, la Curtea de Apel București, Liviu Dragnea a solicitat instanței să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la neconstituționalitatea unui articol procedural din Codul de Procedură Penală, dar și să înainteze către Curtea de Justiție a Uniunii Europene un set de întrebări legate de activitatea de europarlamentar a Vioricăi Dăncilă, care a angajat-o pe una dintre inculpatele din dosarul DGASPC Teleorman ]n calitate de consilier asistent, făcând referire la o posibilă viciere a cuantumului contribuțiilor salariale aferente indemnizației primite de aceasta, în calitatea respectivă.

Curtea de Apel București a decis să respingă ambele solicitări, pentru că nu au fost formulate pertinent. Iar această respingere înseamnă că, în final, toată acțiunea lui Liviu Dragnea în această cauză va fi respinsă.

Deși pare un eșec, decizia de respingere este o victorie pentru Liviu Dragnea, în sensul că, dacă organizația PSD Teleorman nu va fi desființată prin hotărâre judecătorească, înseamnă că nu există beneficiarul folosului material injust al infracțiunii de abuz în serviciu pentru care a fost condamnat Liviu Dragnea și, prin urmare, nu există infracțiunea reținută în sarcina sa. Fapt care va fi folosit, cu certitudine, pentru desființarea sentinței de condamnare primită în dosarul „Angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman”, unde fostul lider PSD a depus deja o contestație în anulare

 

 

O zi permisie în afara închisorii

Tot ieri, surse din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor au precizat că Liviu Dragnea a primit o zi de permisie pentru a ieși din Penitenciarul Rahova. Fostul lider al PSD a beneficiat, în acest sens, de recomandarea făcută de directorul atelierului auto al unității de detenție, acolo unde Dragnea prestează ore de muncă. Solicitarea de acordare a permisiei a fost aprobată și mai rămâne să semneze doar comandantul penitenciarului. De această dată, cererea a fost aprobată și de o comisie de liberări. În acest caz, fostul lider al PSD ar trebui să iasă din închisoare la începutul săptămânii viitoare, în una din zilele de 4, 5 sau 6 noiembrie.

 

×
Subiecte în articol: Liviu Dragnea