x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cum a devenit normalul anormal în politica românească

Cum a devenit normalul anormal în politica românească

de Marius Gîrlașiu    |    07 Sep 2016   •   08:49
Cum a devenit normalul anormal în politica românească

O fotografie cu premierul Dacian Cioloş călătorind la clasa economic, deşi mergea într-o vizită oficială în Germania, a devenit virală pe reţelele de socializare. Sceptici, unii dintre români au acuzat o „propagandă ieftină”, în timp ce alţii au lăudat gestul, considerându-l unul de bun-simţ în comparaţie cu imaginea tradiţională a politicianului român, obişnuit să dribleze cozile sau să fie tras cu barca la inundaţii.

Dacian Cioloş s-a aflat duminică şi luni într-o vizită oficială cu profil economic în Germania. Premierul a călătorit însă la clasa economic într-o cursă de Munchen, refuzând oferta echipajului care i-a rezervat protocolar un loc la business class. Imaginea cu prim-ministrul dând din coate pe culoarul de trecere a devenit virală pe Facebook unde a stârnit reacţii dintre cele mai diverse. Scorţoşi, unii dintre români au acuzat un gest populist al premierului, menit să atragă capital electoral, în vreme ce alţii au lăudat opţiunea de călători alături de oamenii obişnuiţi, amintind de episodul mult mai recent în care preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a sărit coada de la permise intrând pe uşa din spate. Alegerea premierului pare cu atât mai ciudată cu cât tocmai Guvernul său a aprobat achiziţionarea unui avion special pentru deplasările oficiale ale demnitarilor. Mai mult, Cioloş a fost protagonistul unui alt moment asemănător în luna iunie, când o altă fotografie cu premierul în timp ce strângea gunoaiele din Delta Văcăreşti a făcut furori în mediul online. Imaginea premierului a avut de câştigat, în anumite zone din Bucureşti apărând peste noapte grafitti-uri cu chipul lui Dacian Cioloş, iar ultimele sondaje arată o cotă de încredere de 43% la nivelul Bucureştiului şi de 30% la nivelul întregii ţări.

PNL încă mai speră

Inevitabil, a apărut întrebarea dacă Cioloş se află în plină campanie de imagine înainte de parlamentare, în condiţiile în care premierul nu a respins niciodată varianta de a continua ca premier politic după alegerile din decembrie. Recent, Cioloş a dat asigurări că nu se va înscrie într-un partid şi nici nu va candida pe listele unuia la parlamentare, însă a refuzat să comenteze scenariul de a continua ca premier al unui Guvern politic. „Nu mă înscriu într-un partid politic, nu îmi fac un partid şi nu candidez la alegerile din acest an. Nu interpretez un dacă sau un parcă”, a fost singura replică a premierului. În atare condiţii, liberalii s-au resemnat cu înregimentarea lui Cioloş în rândurile PNL, dar n-au renunţat la varianta de a-l susţine chiar şi aşa ca premier. „Discuţia legată de o candidatură la PNL în acest moment este puţin probabilă. E aproape exclus să se întâmple acest lucru. Asta nu înseamnă că şi fără a fi candidat pe listele PNL nu poate exista un proiect politic împreună cu domnul Cioloş care să însemne o susţinere a domniei sale de a continua ca şi premier cu un guvern politic, nu cu un guvern de tehnocraţi”, a explicat liderul PNL Bucureşti, Cristian Buşoi.

 

Preşedintele în peluză

Modelul promovat de Dacian Cioloş în România pare unul obişnuit în Occident. În luna iulie, noul preşedinte ales al Islandei, Gudni Johannesson, a refuzat invitaţia de a sta în loja VIP la meciul cu Franţa de pe Stade de France, alegând să vadă partida din peluză, alături de suporteri. Cu puţin timp în urmă, un trecător îl fotografiase pe Johannesson aşteptând la coadă să-şi cumepere pizza. În Olanda, premierul Mark Rutte i-a obişnuit pe jurnalişti să vină cu bicicleta la şedinţele de Guvern şi să circule pe două roţi prin Haga pentru treburile zilnice. Ministrul danez de Externe, Kristian Jensen, a fost şi el surprins pe bicicletă în drum spre locul de muncă. Considerat cel mai sărac şef de stat din lume, preşedintele Uruguayului, Jose Mujica, îşi donează 97% din salariu, conduce un Volkswagen din 1987 şi vinde flori împreună cu soţia sa în propria casă, o locuinţă modestă din Montevideo.

×
Subiecte în articol: dacian ciolos