x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cum a schimbat Osama bin Laden legile din România

Cum a schimbat Osama bin Laden legile din România

de Marius Gîrlașiu    |    22 Mar 2016   •   09:03
Cum a schimbat Osama bin Laden legile din România
Sursa foto: RAHIMULLAH YOUSAFZAI/AP

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind interceptările realizate de ofiţerii Serviciului Român de Informaţii a bulversat scena politică şi justiţia din România. Fost ofiţer de contraspionaj, senatorul PSD Daniel Savu a dezvăluit pentru Jurnalul Naţional de unde a pornit dosarul care a cutremurat plăcile tectonice din sistemul supravegherii tehnice. Firele poveştii duc până la fostul lider Al-Qaeda, temutul Osama bin Laden.

Excepţia de neconstituţionalitate în cazul interceptărilor SRI a fost ridicată într-un dosar aflat pe rolul Secţiei I penale de la Tribunalul Bucureşti, de către avocatul Cătălin Georgescu, cel care îi apără pe cetăţenii iranieni Nalini Ziya, Nalini Noori şi Hosseini Seyed Mehdi. Judecătorii Curţii Constituţionale au admis excepţia ridicată, iar de aici a pornit un întreg scandal privind rolul ofiţerilor de informaţii în anchetele penale. Problema s-a discutat în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării şi a generat o ordonanţă de urgenţă a Guvernului, criticată de mulţi parlamentari pe motiv că ar încălca legea fundamentală, reglementând în domeniul drepturilor şi libertăţilor fundamentale. Dosarul care a dinamitat sistemul are o istorie aparte şi n-ar fi existat, probabil, dacă n-ar fi trăit unul dintre cei mai cunoscuţi terorişti ai lumii, Osama bin Laden. “Din anul 2005-2006, SRI a sesizat că pe teritoriul ţării noastre o grupare de iranieni, turci şi chinezi foloseşte nişte metode, Hawalla se numeşte, o metodă de a scoate bani dintr-o ţară pe care a folosit-o şi Osama Bin Laden în Statele Unite înainte să atace turnurile gemene. Văzând că în România se foloseşte fix aceeaşi metodă, era normal ca SRI-ul să-i ia în lucru pe acei cetăţeni. Ulterior s-a stabilit că puneau în aplicare reţele de evaziune, criminalitate economică şi alte lucruri. Au fost condamnaţi anul trecut, cred că în decembrie, după aproape 10 ani de procese”, povesteşte senatorul PSD Daniel Savu, fost ofiţer de contraspionaj şi membru în Comisia parlamentară pentru supravegherea SRI. “Deci Curtea Constituţională a României a luat o decizie privind drepturile şi libertăţile fundamentale ale unor cetăţeni iranieni, turci şi chinezi, în cazul cărora se prezumă că li s-au încălcat libertăţile fundamentale prin ceea ce a făcut SRI-ul, că de aici a plecat toată treaba. Deci unii care veniseră să facă criminalitate economică în România şi au fost pedepsiţi pentru treaba asta şi au fost înregistraţi pentru că foloseau o metodă proprie teroriştilor care au atacat turnurile gemene, s-a sesizat treaba asta, cu bani scoşi lipiţi de corp, în autocare, în sfârşit, o metodă întreagă Hawalla asta, au fost condamnaţi în România”, explică senatorul PSD. “Mi-ar plăcea să cred că şi alţi parlamentari din ţările de pe mapamond, de exemplu să zic din Turcia, din Iran, sunt preocupaţi de încălcarea libertăţilor şi drepturilor fundamentale ale cetăţenilor români care sunt acolo. Şi pe cale de consecinţă dezbat şi ei în Parlamentele lor cum trebuie să funcţioneze sistemele lor proprii de siguranţă naţională. Înţelegeţi care e ironia? E o problemă care nu a generat de la încălcarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale ale cetăţenilor români”, continuă fostul ofiţer.

 

Ce va face Parlamentul?

Ordonanţa privind interceptările a intrat de ieri în dezbaterea Parlamentului şi va fi trece mai întâi prin comisiile de apărare, muncă şi drepturile omului, a anunţat senatorul Ioan Chelaru după şedinţa de ieri a Biroului Permanent. Comisia juridică şi cea pentru libertăţi civile au termen până pe 13 aprilie să elaboreze un raport privind interceptările. Sursele Jurnalul au dezvăluit că şi membrii Comisiei pentru controlul SRI au cerut Biroului Permanent să dea un aviz după analizarea ordonanţei. “Parlamentul trebuie să ia o decizie. A luat-o întâi Guvernul printr-o ordonanţă de urgenţă care nu prea se poate aplica şi nici nu e constituţională. Deocamdată în Parlament a intrat această ordonanţă. Parlamentul trebuie să facă un proiect de lege care să reglementeze foarte clar care sunt atribuţiile în domeniul acesta al interceptărilor ca să poată să funcţioneze toate organele statului cu toate atribuţiile pe care le au”, susţine senatorul Daniel Savu. La Senat, termenul pentru adoptare tacită este 4 mai, însă forul decizional privind Ordonanţa interceptărilor este Camera Deputaţilor.

 

Ce este Hawalla

Una dintre cele mai ingenioase metode de spălare a banilor, “hawalla” se traduce în arăbeşte ca agent pentru transfer monetar. Metoda a fost folosită de teroriştii fundamentalişti în frunte cu Osama bin Laden pentru că ar fi foarte sigură şi ar oferi discreţie totală, iar în România a fost pusă în aplicare de reţelele de contrabandişti pentru a scoate ilegal banii din ţară. Folosită iniţial în ţările musulmane, “hawalla” presupune schimbul de bani sau de informaţii între două persoane prin intermediul unei a treia.

 

Liberalii vor să treacă

Există şi senatori care ar vrea ca ordonanţa de urgenţă a Guvernului să treacă de Parlament, în ciuda criticilor că ar fi neconstituţională. “Poziţia PNL este că trebuie să meargă mai departe. Vom vedea dacă sunt amendamente de la specialiştii din PNL, de la ALDE, care sigur va face, dar nu ştiu ce. Deocamdată nu ştiu dacă vor fi amendamente de la PNL”, a declarat senatorul liberal Cristian Bodea pentru Jurnalul Naţional.

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: osama bin laden