x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cum ajungem la divort? - PD pregateste terenul pentru despartirea de PNL

Cum ajungem la divort? - PD pregateste terenul pentru despartirea de PNL

de Oana Stancu Zamfir    |    09 Ian 2007   •   00:00
Cum ajungem la divort? - PD pregateste terenul pentru despartirea de PNL

PD va candida separat de PNL in alegerile pentru Parlamentul European. Decizia, luata de liderii PD de mai multa vreme, a fost transmisa ieri catre filiale, chiar daca oficial Emil Boc spune ca partidul e pregatit pentru orice varianta. Pana la scrutin, democratii cauta cea mai buna varianta sa "o rupa" cu PNL.

Presedintele PD, Emil Boc, a avut ieri o intalnire informala cu cativa dintre liderii partidului, pe care i-a mandatat sa pregateasca teritoriul pentru alegerile europarlamentare, anuntand filialele ca PD se va prezenta pe liste proprii in scrutin, nici cu PNL, nici cu PLD. El i-a indemnat totodata sa se inscrie pe liste pentru a da greutate candidaturilor, chiar daca nu toti vor opta ulterior pentru fotoliul de parlamentar european.

Decizia marcheaza practic divortul oficial al Aliantei D.A., daca nu cumva acesta se va petrece mai curand decat scrutinul din mai. Public, Emil Boc nu a dorit sa confirme hotararea luata, declarand ca PD este pregatit pentru ambele variante si cu, si fara PNL. Decizia este luata insa de acum cateva luni si a si starnit reactiile dezaprobatoare ale PNL, liberalii atragand atentia ca PD este obligat de protocolul Aliantei sa se prezinte alaturi de PNL in acest scrutin.

PROVOCARI. Divortul celor doua partide ar putea avea loc insa pana la scrutin. Democratii cauta in prezent cea mai buna strategie pentru a-i determina pe liberali sa fie ei cei care pun capat Aliantei. Emil Boc vorbeste despre necesitatea asigurarii majoritatii parlamentare pentru sustinerea Guvernului, in timp ce schimbarea premierului "nu ar fi decat un joc politicianist care nu ar face decat sa prelungeasca agonia inceputa cu pierderea majoritatii parlamentare". In acelasi timp insa propune doua masuri care ar supune Cabinetul votului parlamentarilor: pe de o parte asumarea raspunderii pentru strategia postaderare care ar putea atrage motiunea de cenzura a PSD, pe de alta parte restructurarea Guvernului. Boc chiar l-a invitat pe Tariceanu sa ceara in Parlament radierea celor doua functii de vicepremier pe care PD a refuzat sa le mai ocupe.

In al doilea rand, Emil Boc vorbeste totusi despre anticipate, atunci cand spune ca ar trebui grabit votul uninominal care ar trebui decis in proxima sesiune parlamentara.

Iar in al treilea, dar nicidecum in ultimul rand, PD continua sa stranga relatiile cu PLD, Boc confirmand participarea pedistilor la dezbaterea strategiei postaderare marca Stolojan. Declaratiile de vineri ale presedintelui executiv al PD, Adriean Videanu, si ale liderului PLD, Theodor Stolojan, privind cooptarea PLD in guvern, respectiv desemnarea unui premier democrat, nu au fost confirmate de Emil Boc. Intrebat daca el personal crede ca PLD este indreptatit sa faca parte din guvern, Boc a raspuns sec "Nu", fara alte comentarii.

Surprinzator, avand in vedere ca tot Emil Boc declara de la primele semne de coagulare a PLD ca ei sunt o componenta a Aliantei D.A., intrucat au intrat in Parlament in 2004 pe listele D.A., cu ei s-a facut Alianta etc. Dublul mesaj al liderilor PD face si el parte din arsenalul de provocari adresate PNL, de la care se asteapta sa se prezinte in Parlament nu doar cu un guvern restructurat, dar si monocolor.

VINERI...
"In mod normal, daca se va face o restructurare a Guvernului, corect ar fi ca unul dintre ministri sa fie de la PLD. Dar sansele sunt mici, din cauza atitudinii PNL, care este subiectiv, evident"
Adriean Videanu
presedinte executiv al PD
LUNI...
"Nu cred ca PLD este indreptatit sa faca parte din Guvern. Nu ne intereseaza sa inaintam nicaieri o asemenea propunere"
Emil Boc
presedintele PD
ANTICIPATE
"Alegerile anticipate ar fi trebuit organizate la timp. Noi le-am dorit, nu le-am putut organiza, nu le organizam noi, nu depind de noi. Daca se va crea contextul organizarii lor va fi bine, daca nu, noi ne vom face datoria prin ministerele pe care le avem"
Emil Boc
presedintele PD

×
Subiecte în articol: politic pnl emil