x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cum au evoluat partidele politice în intenția de vot pentru alegerile parlamentare

Cum au evoluat partidele politice în intenția de vot pentru alegerile parlamentare

de Ion Alexandru    |    01 Mai 2020   •   10:02
Cum au evoluat partidele politice în intenția de vot pentru alegerile parlamentare

Pandemia de coronavirus și starea de urgență instituită pentru prevenirea răspândirii acestei boli aartă o tendință de scădere a încrederii în Partidul Național Liberal și o ușoară creștere a Partidului Social Democrat. CURS a sondat, începând cu luna decembrie a anului trecut, intenția de vot pentru partidele aflate în Parlament, în vederea alegerior legislative.

Astfel, conform studiului sociologic realizat în prioada 12-17 decembrie 2019, PNL era creditat cu 35% din intenția de vot. În luna ianuarie a anului curent, liberalii au cunoscut o creștere cu două procente în intenția de vot, ajungând la 37%. Pentru ca, în luna februarie, să mai crească un procent, ajungând la 38 la sută. În urma unui sondaj realizat în luna aprilie, PNL a cunoscut, însă, o scădere cu patru procente, ajungând la 34 la sută, cu un procent mai puțin decât în luna decembrie.

PSD se bucura, în decembrie a anului trecut, de o intenție de vot de 31%, pentru ca, în ianuarie 2020, să scadă la 26 de procente. În februarie a mai acumulat un punct, ajungând la 27%. Conform cercetării din aprilie, social-democrații au mai atras două procente, având 29%.

Alianța USR-PLUS are un scor constant, de 14 procente, în toate cercetările sociologice. În schimb, fluctuații cunoaște partidul lui Victor Ponta, Pro România, care, în decembrie 2019 și în ianuarie 2020, era creditat cu 6%. În februarie, însă, cercetarea a reliefat că a scăzut sub pragul electoral, ajungând a 4%. În luna aprilie a cunoscut o creștere de trei procente, totalizând 7% din intenția de vot.

Cu excepția lunii decembrie a anului trecut, când a fost creditat cu 4% în intenția de vot, UDMR a obținut în lunile ianuarie, februarie și aprilie, constant, 5 procente. În schimb, ALDE și PMP nu au trecut clasa în niciuna dintre cercetări, fiind creditate cu câte 4%.

×