x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cum l-am cunoscut pe Regele Mihai

Cum l-am cunoscut pe Regele Mihai

de Dan Constantin    |    07 Dec 2017   •   08:10
Cum l-am cunoscut pe Regele Mihai

Profesia de ziarist mi-a oferit șansa să cunosc direct o serie de personalități ale lumii, oameni politici, șefi de stat, conducători de mari companii sau instituții internaționale, artiști sau sportivi în plină glorie.Mereu am amânat să aștern pe hârtie impresiile personale,sentimentele create de asemenea momente, reținând în aricolele de presă sau interviuri doar faptele seci, așa cum s-au derulat evenimentele. Asemenea știri de presă pot însă fi scoase din arhivă pentru a întregi judecarea unor întâmplări peste care au trecut anii dar a căror semnificație poate fi sporită de aura timpului.

În 19 martie 2002 Regele Mihai a vizitat redacția Jurnalul Național . Era ora 11 și, conform înțelegerii cu reprezentanții Casei Regale, l-am întâmpinat pe Majestatea Sa la intrarea în Casa Presei. Era o zi de primăvară însorită, adia un vânt cald care topise zăpezile. Regele și suita au venit pe jos câteva sute de metri de la locul de parcare, privind spre edificiul de model moscovit. Regele a fost interesat de câteva detalii legate de istoria Casei Scânteii, m-a întrebat cum a fost finanțată lucrarea și în cât timp s-a ridicat. Apoi, ca un comentariu, i-a spus pricipesei Margareta, care îl însoțea „De aici s-a păstrat tăcerea despre noi, 35 de ani”.

În 10 septembrie 2004 am contribuit, la Londra ,la realizarea unei întâlniri între Regele Mihai și Președintele Iliescu. Ciudat, cei doi șefi de stat se aflau în aceiași clădire, la Hotelul Hilton, fără ca staff-urile să-i anunțe. Ion Iliescu, reconciliat din 2001 cu Regele Mihai, nu știa că la forumul economic româno-britanic  în desfășurare va sosi și Maiestatea Sa. Președintele ținea o conferință de presă în care l-am întrebat dacă are un program comun cu Regele Mihai, aflat în sala alăturată. Surpriza a fost totală, Talpeș și Corina Crețu au făcut fețe-fețe iar Președintele a plecat glonț spre sala unde se derula forumul. A mers direct spre Regele Mihai, s-a așezat lângă acesta și au stat alături, conversând preț de zeci de minute. Președintele Iliescu mi-a mulțumit pentru informație. Amintindu-i momentul, la o aniversare a trustului de presă, după câțiva ani, Regele Mihai mi-a spus, cu zâmbet fin- Dumneata ai fost deci autorul surprizei pe care mi-a făcut-o Ion Iliescu!

×
Subiecte în articol: regele mihai