x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cum ne împing europenii să le luăm banii

Cum ne împing europenii să le luăm banii

de Adriana Duţulescu    |    28 Iun 2011   •   21:00
Cum ne împing europenii să le luăm banii

Comisia Europeana (CE) a cerut ex­pli­cit de mai multa vreme auto­ri­ta­ti­lor romane desemnarea unei persoane cu rang de ministru care sa gestioneze pe orizontala problematica fondurilor europene, iar Elena Udrea stia de mult despre infiintarea unui minister al fondurilor europene, subiect discutat in sedinta Coalitiei de luni dimineata.

Comisia Europeana a precizat ieri ca saluta orice initiativa de imbu­na­ta­tire a absorbtiei fondurilor regio­na­le si de imbunatatire a coordonarii in domeniu.
"Noi am salutat orice initiativa de imbunatatire a absorbtiei fondu­ri­lor regionale si de imbunatatire a coordonarii acestora", a declarat Ton Van Lierop, purtator de cuvant al CE, citat de Mediafax. Potrivit unor oficiali europeni, acest subiect a fost adus la cunostinta premierului Boc. Ideea unui minister nu a fost expli­cit formulata, fiind folosita expresia "orice initiativa". S-a luat insa in calcul faptul ca in alte tari, unde au fost infiintate ministere de specialitate, s-a constatat o imbunatatire a ratei de absorbtie a fondurilor. Surse UE citate de Mediafax au declarat ca CE doreste desemnarea unui responsa­bil politic pentru gestionarea pe orizontala a problematicii fondurilor europene, iar acest responsabil politic nu ar prelua autoritatile de management de la ministere, dar ar gestiona aspecte precum licitatiile. "Comisia Europeana a cerut explicit de mai multa vreme, de foarte mult timp, autoritatilor romane desemnarea unei persoane cu rang de ministru care sa gestioneze pe orizontala pro­blematica fondurilor europene", au declarat sursele citate. "Ideea a fost aceea de a avea un responsabil politic de prim rang in aceasta privinta. Nu inseamna ca persoana respectiva ar prelua de exemplu autoritatile de management de la ministere, ci o serie de chestiuni pe orizontala, precum licitatiile sau negocierea alo­ca­rilor pentru urmatorul cadru financiar care va incepe din anul 2013", au explicat sursele citate.

Pe de alta parte, ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea, a scris pe blog inca din 14 iunie despre posibilitatea aparitiei unui singur minister care sa gestioneze fondurile europene si su­gera ca si-ar fi dorit ca ministerul sau sa se ocupe de organizarea tuturor licitatiilor pe bani europeni. "Sunt curioasa ce ar spune Antenele, Reali­tatea, Ponta sau Antonescu daca am propune un singur minister ca sa gestioneze fondurile europene? Ei nu mai contenesc cu speculatiile si acu­za­tiile pentru infiintarea unui comitet interministerial pe turism si urla toata ziua minciuna ca MDRT are cel mai mare buget dintre toate ministerele", scria Udrea in urma cu doua sap­ta­mani. Aceasta a sugerat ca si-ar dori ca fondurile sa fie gestionate in totali­tate de ministerul sau, din cauza ca licitatiile nu se fac la MDRT, ci in te­ri­­toriu: "Problema la noi tine de implementarea pro­iec­te­lor. Licitatiile nu se fac la MDRT, se fac in teritoriu de catre baronii locali. Iata un motiv pentru care multi dintre ei nu se agita prea tare sa deruleze proiectele pe care le-au castigat sau, din contra, fac diverse «smecherii» si atribuie contracte firmelor prietene. Daca mass-media doresc sa gaseasca fraudele cu fonduri europene si alocarile clientelare de contracte, sa le caute mai ales la nivelul administratiilor locale". Totusi, luni seara, intr-o aparitie la postul public de televiziune, Elena Udrea a spus ca nu ar fi o solutie buna ca MDRT sa preia toate programele operationale de la nivel national, mentionand ca ar fi nevoie de un nou ministru dedicat relatiei europene. Intrebata daca ar accepta sa conduca un asemenea nou minister, democrat-liberala a comentat ca vehicularea numelui sau este doar o "supozitie", fiindca nu a pri­mit o propunere. "Nu cred ca este o solutie buna ca MDRT sa preia toate programele operationale de la nivel national. (...) In primul rand ca minis­te­rul are multe alte domenii in care do­meniul activeaza si ar fi complicat. In al doilea rand, cred ca-i trebuie un ministru dedicat relatiei cu UE, pur si simplu sa stea numai in contact cu beneficiarii si cu CE pentru a accelera implementarea proiectelor si a eficientiza", a sustinut Udrea.

×