x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cum să devii membru de partid

Cum să devii membru de partid

09 Iul 2018   •   15:10
Cum să devii membru de partid
Sursa foto: DIANA OROS

În general, partidele au trei categorii de membri: simpatizanţi, activi şi de onoare. A treia categorie e, evident, cvasi-inaccesibilă. Membru simpatizant însă poate deveni, practic, oricine peste 18 ani dacă îndeplineşte câteva condiţii, printre care acceptă să adere la Statutul, la Codul Etic şi la Programul partidului şi să le respecte şi nu a săvârşit grave abuzuri sau nereguli în funcţii publice sau politice sau nu îi este interzisă, prin hotărâre judecătorească definitivă, exercitarea drepturilor politice sau cetăţeneşti. Dacă pentru a deveni membru în unele partide din România trebuie doar să depui cerere şi câteva acte, în altele e bătaie de cap, căci trebuie să fii votat de un consiliu politic. Totodată, există şi calitatea de membru activ, statut la care ajungi mai anevoios. Majoritatea formaţiunilor politic te ridică la rang de membru activ doar după ce ai fost votat în ceea ce se numeşte Birou Politic teritorial, pe baza unei cereri adresate preşedintelui de filială şi pe baza raportului de evaluare a activităţii prezentate de organizaţia din care face parte, semnat de preşedintele organizaţiei. Liberalii, de pildă, interzic posibilitatea de a deveni membru dacă persoana a fost condamnată penal pentru infracţiuni de corupţie sau alte infracţiuni săvârşite cu intenţie, i s-a stabilit, printr-o hotărâre, calitatea de lucrător, colaborator sau asimilat colaborator al Securităţii. Mai mult, PNL nu vrea membri care au ocupat funcţii politice de conducere retribuite în aparatul central al PCR.

 

Membrii de partid au şi posibilitatea de a-şi susţine financiar formaţiunile politice preferate prin donaţii care pot fi făcute atât pe persoană fizică, cât şi juridică.

 

Cotizaţia, cât o merdenea

 

Cu cât urci pe scara ierarhică într-un partid, cu atât plăteşti mai mult. De pildă, la PSD un membru de partid care este pensionar plăteşte o cotizaţie de un leu pe lună. Membrii care sunt angajaţi, plătesc câte cinci lei. Membrii Biroului Politic plătesc câte 50 de lei, consilierii locali plătesc o sută de lei, parlamentarii câte 150 de lei. Parlamentarii mai plătesc şi la Bucureşti câte 150 de lei şi la organizaţia judeţeană. La liberali, cine vrea să devină membru cu acte în regulă trebuie să achite lunar cel puţin trei lei. Banii cresc în valoare dacă ajung în funcţii ”intermediate” de partid.

 

 

 

 

 

 

×