x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cum şi-a anihilat Nicuşor Dan competitorii

Cum şi-a anihilat Nicuşor Dan competitorii

de Sînziana Duţă    |    03 Apr 2017   •   17:51
Cum şi-a anihilat Nicuşor Dan competitorii

După ce a scăpat de „pericolul” numit Dacian Cioloş, lide­rul USR Nicușor Dan și-ar dori o luptă cât mai lejeră la Congresul din luna mai, primul din istoria partidului. Cu toate acestea, o parte dintre filialele pro-Cioloş nu sunt dispuse să îi lase cale liberă și caută un contracandidat redutabil pentru actualul şef. Cristian Ghinea şi Clotilde Armand ar fi singurii adversari cu şanse, însă Nicuşor s-ar putea trezi într-o cursă solitară, după scenariul Liviu Dragnea-PSD din 2015.

 

Nicușor Dan şi-a atras aver­siunea a peste 30 de filiale care au susținut intrarea lui Dacian Cioloș în partid. Asta după ce, prin declarații ostile, l-a făcut pe fostul premier să pună capăt definitiv negocierilor cu USR, transmițându-le useriștilor să nu îi mai folosească numele. Tabăra pro-Cioloș din USR este nemul­țumită de faptul că decizia de respingere a lui Cioloș a fost luată într-un cerc restrâns, între Nicuşor şi apropiaţii acestuia, și pregăteşte pe ultima sută de metri contraofensiva. Potrivit unor surse apropiate USR, liderii de filiale pro-Cioloşs-au regrupat și caută în interiorul partidului un oponent pentru Nicușor Dan la șefia partidului.

 

Fiind o personalitate cu o notorietate puternică, peste cea USR-ului în momentul de față, USR-ul ar deveni în opinia publi­că un partid-remorcă, partidul lui Cioloș și prin asta multe dintre atributele pe care încearcă să le consolideze vor dispărea. De exemplu, distanța de PNL. Nicușor Dan, președinte USR

 

Cine i-ar putea încurca planurile

Fost ministru al Fondurilor Europene în Cabinetul Cioloș, Cristian Ghinea este una dintre variantele vehiculate pentru a deveni candidat la șefia parti­dului. Deși nu se bucură de o foarte mare popularitate în interiorul partidului, atuul lui Ghinea ar fi apropierea față de fostul premier. Recent, Ghinea a declarat că își dorește ca în USR să vină şi alte forțe refor­miste, inclusiv Dacian Cioloș. Deputatul USR susţine însă că nu există o luptă pentru putere între el și Nicușor Dan. „La alegerile interne vom decide dacă USR rămâne un partid mic sau facem o Uniune adevărat care să salveze România. Dacian Cioloș nu va lansa o mișcare politică în viitorul imediat. La Congres se va tranșa modul în care va arăta partidul, în sensul dacă suntem un partid ierarhic cu conducere de sus sau unul cu deschidere către alții. Locul lui Dacian Cioloș este în această uniune a forțelor reformiste”, a declarat Cristian Ghinea.

Surse politice susţin că cei peste 30 de lideri de filiale pro-Cioloș din USR s-ar putea orienta, în ultimă instanţă, chiar şi către franţuzoaica Clotilde Armand. Marginalizată de membrii de partid apropiați de Nicușor Dan, Clotilde ar putea să intre în cursa politică pe de-o parte pentru a păstra locul pentru Dacian Cioloș până când acesta va hotărî să intre în partid, iar pe de altă parte pentru a nu risca o iminentă mazilire în cazul în care Nicușor Dan va fi reconfirmat în funcție.

USR 2017, ca PSD în 2015

Dacă nu se va găsi nimeni care să-l concureze, Nicuşor s-ar putea trezi alergând de unul singur în cursa spre şefia USR. În octombrie 2015, acelaşi scenariu s-a petrecut la alegerile interne din PSD. Liviu Dragnea a fost acuzat atunci de „comu­nism” - replica fostului lider TSD Mihai Sturzu - după ce a candidat solitar la Congres, pesediştii Șerban Nicolae și Daniel Savu fiind descalificați. Congresul USR care va avea loc la începutul lunii mai, la Cluj-Napoca, este primul din istoria partidului.

 

Proiect USR: fără penali în funcții publice

Parlamentarii USR vor să inițieze un proiect de lege prin care cei care au probleme cu justiția să nu mai poată ocupa funcții publice. USR organizează astăzi la Parlament o dezbatere publică în care se va discuta despre ce tip de infracțiuni vor fi prevăzute în proiectul de lege, dar și dacă restricțiile privind funcțiile publice se vor aplica și persoanelor care se află în faza de cercetare penală. Printre participanții la această dezbatere se vor afla și reprezentanți ai celor care au protestat împotriva Ordonanţei 13.

×