x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cum şi-a anunţat demisia Emil Boc

Cum şi-a anunţat demisia Emil Boc

de Veronica Micu    |    06 Feb 2012   •   07:00
Cum şi-a anunţat demisia Emil Boc

Premierul Emil Boc i-a anuntat, in aceasta dimineata, pe ministri ca a decis sa depuna mandatul Guvernului. "Am luat decizia de a depune mandatul Guvernului pentru a detensiona situatia sociala si politica din Romania", a declarat Emil Boc.

Discusul lui Emil Boc:

Dragi colegi, cu asta am incheiat sedina de guvern si vreau sa avem o discutie politica, in acest moment. Dupa cum stiti, inca de saptamana trecuta, va precizam faptul ca, dupa incheierea vizitei delegatiei Comisiei Europene, FMI si a Bancii Mondiale, Guvernul trebuie sa treaca intr-o alta faza a evolutiei sale politice, si este momentul unor decizii politice importante. Din acest punct de vedere, vreau sa va comunic urmatorul lucru: am luat decizia de a depune mandatul Guvernului. Am luat aceasta decizie ,pentru a detensiona situatia politica si sociala, din tara, dar si pentru a nu pierde ceea ce romanii au castigat cu atatea suferinte, si anume, stabilitatea economica a tarii. In cateva cuvinte, as vrea sa le spunem romanilor ce inseamna aceasta stabilitate economica a tarii, castigata cu atata greutate si cu atat de multe dureri din partea oamenilor. Pentru anul 2011, Romania, dupa doi ani de cadere economica, 2009 si 2010, incheie cu o crestere de aproape 2,5%, una dintre cele mai mari cresteri economice din UE./rionita/sdm2
Deci, repet, dupa doi ani de cadere economica - 2009 si 2010 - in 2011, avem una dintre cele mai importante cresteri economice din UE. Doi, pentru 2012, atat Comisia Europeana, cat si FMI, apreciaza, prin prognozele date, ca Romania va avea o cresere economica, peste cea din zona euro. In al treilea rand, inflatia este la cel mai scazut nivel, din ultimii 20 de ani. In al patrulea rand, avem cea mai mica datorie publica pe cap de locuitor, din UE. Rata somajului este cu doua puncte sub media UE. Cursul euro-leu a ramas si este stabil. Deficitul bugetar este sub control si fara probleme de finantare a acestuia. De asemenea, stabilitatea economica inseamna ca nu avem un risc de neplata a salariilor si pensiilor. Si, nu in ultimul rand, stabilitatea economica a tarii inseamna sansa, in viitorul apropiat, de marire a salariilor si pensiilor. Aceasta stabilitate economica a tarii trebuie aparata cu orice pret. Si spun ca niciun pret nu este prea mare - platit de un politician sau de politicieni - pentru a apara ceea ce romanii au castigat cu munca si cu suferintele lor. Am depus mandatul Guvernului, pentru ca nu ma agat de putere. Am declarat, de multe ori, acest lucru.

Pentru mine, conteaza mai putin ca mai raman pe acest scaun cateva luni in plus pana la alegerile din luna noiembrie, dar pentru tara este extrem de important sa avem stabilitate economica si sa putem castiga impreuna cu romanii din eforturile noastre comune. In acesti ani de guvernare am luat decizii extrem de grele. Stiu ca pe foarte multi romani i-au facut sa creada ca un guvern nu ia intotdeauna cele mai bune decizii. Vreau insa sa stie ca acele masuri au fost luate cu gandul la viitorul Romaniei, au fost luate nu pentru ca am dorit, ci pentru ca a trebuit. Fac apel la maturitatea clasei politic sa treaca rapid prin Parlament un nou guvern, un guvern care sa consolideze cresterea economica a tarii. Vreau, de asemenea, de la acest microfon si de la aceasta masa, sa va multumesc fiecaruia dintre dumneavoastra, dupa cum vreau sa multumesc tuturor ministrilor care au stat la aceasta masa, in aceasta perioada de peste trei ani de zile. Stiu ca impreuna am luat decizii extrem de grele, extrem de dureroase, cu strangere de inima, cu nopti de nesomn in spate, cu multe, multe framantari, dar roadele, dupa cum stiti, au inceput sa apara si cel mai important rod este acesta al stabilitatii economice a tarii. De aceea, cred ca a meritat efortul. Ati stiut din primul moment cand ati venit in Guvernul Romaniei ca nu veniti in aceasta perioada de criza economica la un concurs de popularitate.

S-au facut reforme si decizii importante pentru tara, de la reforma fiscal-bugetara si a aparatului bugetar, la reforma justitiei, la reforma educatiei, la reforma Codului Muncii, la reforma asistentei sociale, la reforma pensiilor. Sunt tot atatea reforme, care au marcat tara, in sensul de a pune ordine, de a face curatenie si de a aduce Romania, pe directia si pe traiectoria corecta. De asemenea, vreau sa multumesc presedintelui Romaniei, pentru suportul acordat procesului de modernizare si de reforma a statului si pentru parteneriatul corect, in interes public, pe care l-am avut. Apreciez, de asemenea, eforturile pe care PDL-ul si partenerii din coalitie le-au facut in toti acesti ani, sacrificandu-si voturi, pentru ca Romania sa reuseasca, si ii asigur ca efortul va fi rasplatit, inclusiv din punct de vedere politic. In incheiere, nu-mi ramane, decat sa ma adresez cu sinceritate, uitandu-ma in ochii romanilor... carora vreau sa le multumesc, pentru ca au fost aceia care, cu adevarat, au salvat Romania. Politicienii si-au facut doar datoria. Romanii au salvat economia si tara, de la colapsul economic. Stiu ca, prin masurile pe care le-am luat, v-am necajit pe foarte multi dintre dvs. Stiu asta, pentru ca sunt dintre dvs si ma intorc intre dvs, dar, in vremuri de criza economica, iei decizii cu capul, si mai putin cu inima, pentru ca, atunci, poti sa te asiguri ca Romania are viitor. Stiu ca medicamentul pe care l-am administrat de multe ori a avut un gust amar.

Romania s-a insanatosit, din punct de vedere economic, si avem aceasta stabilitate economica, despre care am vorbit. Nimeni si niciun politician nu are dreptul sa o compromita. Sper ca si gestul meu sa fie privit, de catre clasa politica, ca un semnal care sa duca la consolidarea a ceea ce avem, si nu la dezbinare si ura. Politicienii trebuie sa uneasca, si nu sa dezbine. De aceea, cred ca acest guvern si-a facut datoria. Cred ca este momentul sa lasam locul unui nou guvern, care sa consolideze roadele muncii noastre si sa fie mai popular, pentru ca nu mai are de luat masuri de austeritate. Noi am fost aceia care am facut curatenie, am pus ordine in finantele tarii, am insanatosit economia si dam sansele acestei tari, sa mearga spre prosperitate economica. Astazi, Romania este stabila si credibila, din punct de vedere economic".

Emil Boc le-a comunicat partenerilor de guvernare intentia de a demisiona in cadrul sedintei de Coalitie, de la Palatul Victoria. Aseara, Elena Udrea a declarat ca PDL ar putea anunta oricand remaniarea cabinetului Boc. Ministrul Turismului a spus ca, desi subiectul se discuta de luni de zile in partid, nu a fost momentul sa se faca vreun anunt oficial, cat timp au fost in tara organismele financiare internationale care evaluau Romania.

Presedintele Basescu are programate, luni, de la ora 12.00, consultari cu liderii USL, iar de la ora 13.00 cu formatiunile din coalitie.

Temele sunt perspectivele ratificarii de catre Romania a Tratatului privind stabilitatea, coordonarea si convergenta in Uniunea Economica si Monetara, precum si dialogul dintre partidele politice si functionarea Parlamentului Romaniei. (V.M.)

×