x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cum şi-a zornăit Băsescu tinicheaua din coadă la Bruxelles? Cronica imaginară a unui nou eşec prezidenţial

Cum şi-a zornăit Băsescu tinicheaua din coadă la Bruxelles? Cronica imaginară a unui nou eşec prezidenţial

17 Iul 2014   •   12:07
Cum şi-a zornăit Băsescu tinicheaua din coadă la Bruxelles? Cronica imaginară a unui nou eşec prezidenţial

Unde merge Băsescu se alege praful! Aceasta a devenit regulă pentru întâlnirile la care merge Băsescu să apere, cică, interesele României. S-a întâmplat din nou la Consiliul European încheiat cu un eşec, azi noapte, la Bruxelles.

Istoricul  eşec în repartizarea bugetului comunitar, când Băsescu a pierdut  la masa negocierilor multe miliarde de euro pentru România a deschis anul trecut seria neagră a reprezentărilor păguboase la nivel înalt.

Băsescu Traian a îngăimat la plecarea spre Bruxelles că merge să îl sprijine pe Cioloş pentru un nou mandat de comisar. Până să intre în şedinţa Consiliului European a avut o întâlnire cu familia politica - PPE. În faţa fraţilor de cruce ideologici, un fel de stabor al dreptei europene, a trebuit să explice situaţia din familia Băsescu aflată, care prin arest, care cu dosare de fals, care cu greutăţi prin bănci.

Doamna Merkel, care l-a mai scos odată din necaz, l-a băgat în discuţii individuale, sincere, ca de la redegist la pecerist. Vrei iar ajutor? Pentru că nimic nu e gratuit, Băsescu i-a scos, probabil pe taraba târgului, ultimele ''dezvoltări'' din ancheta EADS, în care partea germană, care a condus proiectul ''Frontiera" are ceva îngrijorări. Un tânăr om de succes, paraşutat cu răspunderi majore în grup, provenea de la tineretul CDU - partidul Doamnei Cancelar. Fondurile Fundaţiei Conrad Adenauer pot fi şi ele la frontiera de contact cu ancheta. Aşa încât Băsescu ar fi avut ce pune pe masă, la schimb pentru a echilibra scandalul traficului de influenţă pe ''mormanul de bani''.

Turtit de acest dialog, Băsescu a trecut la negocierile din Consiliul European. N-a mai apucat să deschida gura pentru Cioloş că nu s-a ajuns la împărţeala posturilor de comisar. Păruiala a fost pentru postul de înalt reprezentant pentru politica externă din cauza italiencei Federica Mogherini. Lituanianca Grybauskaite, care îl băgase în sperieţi şi pe Trăienică,  la Cotroceni, când a trântit un discurs dur la adresa corupţilor din vârf, i-a acuzat pe italieni că sunt oamenii ruşilor. Băsescu a lasat şi el ginta latină şi a mormăit în engleză ceva din care nu s-a înţeles dacă e pentru sau contra. Francezii vor să-l tragă de partea lor, dar Băsescu se uita supus la madam cancelar să-i indice calea justă. Angela stă botoasa, nu-i convine, chiar de ziua ei şantajul cu EADS. Se gândeşte că i-au băgat americanii iar ceva pe sub masă, via Bucureşti, şi se fereşte de omul lor în Consiliu.

Polonezul  a scos-o pe lituaniancă la înaintare ca să-i facă loc lui Sikorski în postul de comisar la externe. Băsescu face discret cu ochiul că-l inţelege pe Polak în necazul cu înregistrările. Ar vrea să se ridice de la masă să mai facă o negociere cu un pahar cu apa plată rău, dar i se agaţă tinicheaua din coadă pe care i-a atârnat-o ruda de gradul doi. Se aşează mai adânc în scaun şi bagă un mesaj acasă, la instituţiile sfătuitoare. Ce-a mai zis Izaura, întreabă îngrijorat preşedintele. Se uită în jur la agitaţii din sală şi nu pricepe fel nici ce zic, nici de ce se luptă. El se bagă în seama la tura doua, în august, când se pune problema pentru blonda din Danemarca în locul slăbanogului Rompuy. I-a plăcut şi lui daneza, mai stilată decât aia lăsată la Bucureşti. I-ar da gândul să încerce şi el, ca bărbaţii, dar nu vrea să se ia la trântă cu Obama, să încalce parteneriatul strategic cu licuriciul mare.

Fiecare cu blonda lui, ce-i trebuie două,.e o măsura în toate. De ce mi-a făcut mama un frate? O fi crezut că eu sunt greşit, şi o fi vrut săraca să îndrepte soarta, gândeşte reprezentantul României la marele conclav. Se uită omul nostru la ceas, e târziu şi pierde avionul. Şi Clodea ăla de la capatul  semeseului tot nu i-a răspuns. Aştia te trădează mereu la final. Asta-i viaţa! Ce dracu mai coace Izaura?

(DAN ANDRONIX)

×