x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cum vrea Iohannis să speculeze această criză politică

Cum vrea Iohannis să speculeze această criză politică

de Ion Alexandru    |    29 Aug 2019   •   08:14
Cum vrea Iohannis să speculeze această criză politică

Ruperea coaliţiei de guvernare pare să tulbure apele şi în tabăra lui Klaus Iohannis. Preşedintele era aşteptat, la închiderea ediţiei, să susţină o declaraţie de presă în cadrul căreia să anunţe decizia pe care urma să o ia, în vederea “rezolvării crizei”. Surse apropiate Administraţiei Prezidenţiale anunţau că planul lui Iohannis este acela de a oblige Guvernul Dăncilă să îşi probeze majoritatea în Parlament.

Mai exact, propunerile pentru preluarea interimară a posturilor vacante din Executiv, după plecarea celor trei miniştri ALDE, au ajuns, încă de marţi seară, pe masa lui Klaus Iohannis. Existau, din acest punct de vedere două variante. Preşedintele să respingă propunerile de remaniere şi de interimat şi să trimită Guvernul în Parlament, pentru un nou vot de investitură, având în vedere că s-a schimbat compoziţia politică a Guvernului, fie să meargă în continuare pe mâna Vioricăi Dăncilă, încercând să ţină guvernul PSD în funcţie până după alegerile prezidenţiale.

Calculul cinic al lui Iohannis se înscrie perfect în logica de campanie, având în vedere că singurul instrument propagandistic pe care îl are la dispoziţie, pentru a-şi maximiza şansele câştigării unui nou mandat, este atacul la guvernul PSD. La un guvern PSD în funcţie.

Indiferent de decizia lui Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă are, la rândul ei, două variante. Una de a demisiona, lucru care ar distruge toate planurile de campanie ale oponenţilor politici, fie de a încerca să se menţină la guvernare, ceea ce presupune operarea unei reorganizări guvernamentale şi un nou vot în plenul Parlamentului. (I.A.)

 

 

×
Subiecte în articol: criză politică klaus iohannis