x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cum vrea Ponta să spargă monopolul lui Dragnea

Cum vrea Ponta să spargă monopolul lui Dragnea

de Marius Gîrlașiu    |    01 Mar 2017   •   09:10
Cum vrea Ponta să spargă monopolul lui Dragnea
Sursa foto: Vadim Ghirda/AP

Aflat într-un conflict deschis cu Liviu Dragnea, fostul premier Victor Ponta are zilele numărate în PSD. Izolat la periferia partidului, departe de cercul restrâns din jurul noului “comandant”, Ponta recunoaşte fără ocolişuri că viitorul său în partid este mai incert ca niciodată. Dacă va fi aruncat peste bord, fostul lider PSD este dispus să rupă o parte din partid.

 

Conflictul mocnit dintre Liviu Dragnea şi Victor Ponta a izbucnit în toată splendoarea în ultimele zile. Fostul premier l-a îndemnat pe Sorin Grindeanu să iasă de sub tutela şefului de partid, acuzându-l pe Dragnea că se bagă peste manşa Guvernului condus de “patru piloţi”. Ponta l-a criticat pe Dragnea inclusiv pentru că îşi arogă toate meritele pentru realizările Executivului, lăsând lucrurile negative pentru “bieţii miniştri”. Dragnea nu a rămas nici el dator, făcând o aluzie cu bătaie lungă la trecut. “Poate dacă ar fi şi un copilot, poate ar fi mai puţină supărare”, a răspuns şeful PSD, semn că “supărarea” lui Ponta provine de la excluderea sa din centrul de putere. Luni seară, fostul premier şi-a continuat dizidenţa la adresa conducătorului suprem, acuzând “aplaudacii” şi yesmanii grupaţi în jurul şefului PSD. „În afară de Dragnea nu mai e nimeni la partid, el e singur, ceilalți aplaudă. E pe persoană fizică, niciodată nu a mai fost așa”, a declarat Ponta, într-un interviu la TVR. O aluzie directă la camarila din jurul lui Liviu Dragnea, formată în principal din baronii din sudul ţării: Nicolae Bădălău, Adrian Ţuţuianu şi Marian Neacşu. Atacurile repetate lansate de Victor Ponta par mult mai violente faţă de răbufnirile recente ale primarului Mihai Chirica, deposedat la ultimul CEx de funcţiile politice deţinute în partid.

 

S-ar bate la şefia ALDE

Un scenariu de ultimă oră pe scena politică este acela că Ponta îşi forţează intenţionat mazilirea în urma unei înţelegeri secrete cu bunul său prieten Daniel Constantin. Surse politice susţin că fostul premier ar fi susţinut de copreşedintele ALDE pentru a candida la Congresul din primăvară al partidului împotriva lui Călin Popescu Tăriceanu. Oamenii lui Tăriceanu au grăbit alegerile în partid şi vizează înlăturarea vicepremierului de la şefia ALDE. Aripa fidelă lui Constantin l-ar susţine pe Ponta la şefia partidului, mizând pe o adevărată lovitură de imagine, urmând ca pesediştii rămaşi cu mâna goală după deciziile lui Dragnea să-l urmeze pe fostul premier în ALDE. În acest fel, Ponta ar ajunge la guvernare şi ar juca de la egal la egal cu rivalul său din fruntea PSD, având oricând posibilitatea să-l şantajeze pe Dragnea cu ieşirea din coaliţie. În plus, Ponta ar veni în ALDE cu o bună parte din PRU, partidul care l-a susţinut pentru postul de premier şi care a adunat anul trecut toţi pesediştii ostili lui Liviu Dragnea. Puciul anti-Dragnea ar putea fi aplicat în curând după întâlnirea dintre Ponta şi foştii săi miniştri, programată să aibă loc la un hotel din Poiana Braşov. Potrivit altor surse, Dragnea ar fi aflat despre planul lui Ponta, iar ieri şi-a programat întâlniri faţă în faţă cu majoritatea parlamentarilor PSD, pentru a-i identifica pe eventualii trădători.

 

Foştii miniştri evită întâlnirea de la Braşov

Oficial, întâlnirea dintre Victor Ponta şi foştii săi miniştrii va marca un an de la înfiinţarea fundaţiei Black Sea Regional Project, un think-thank regional condus de fostul premier. Ponta susţine că l-a invitat la eveniment inclusiv pe Liviu Dragnea, însă mulţi dintre foştii săi miniştri evită să se prezinte de teama unui conflict cu şeful PSD. Recent, Dragnea “a spart” gaşca lui Ponta, oferindu-le posturi de miniştri atât lui Mihai Tudose, cât şi Rovanei Plumb, consideraţi drept apropiaţi ai fostului premier. Printre membrii fondatori ai BSRP se numără vicepremierul Daniel Constantin, sociologul Mirel Palada şi fostul ministru pentru IMM-uri, Florin Jianu.

 

Victor Ponta, deputat PSD: Nu știu dacă rămân în PSD, e decizia conducerii. O să vedeți în curând ce o să fac. Eu nu am fost niciodată exclus, când am plecat, ne-am strâns mâna și am plecat.

 

Imediat după alegeri, Victor Ponta a fost gratulat de către Liviu Dragnea cu apelativul “colegul de la Gorj”

×