x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Curtea Constituţională: Băsescu a încercat să diminueze rolul şi atribuţiile primului ministru. Citeşte documentul CCR

Curtea Constituţională: Băsescu a încercat să diminueze rolul şi atribuţiile primului ministru. Citeşte documentul CCR

06 Iul 2012   •   05:51
Curtea Constituţională: Băsescu a încercat să diminueze rolul şi atribuţiile primului ministru. Citeşte documentul CCR

UPDATE 15:12 - Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat ca a primit avizul Curtii Constitutionale privind suspendarea presedintelui Traian Basescu. Zgonea a anuntat ca a transmis la randul sau avizul CC tuturor parlamentarilor.

UPDATE 14:26 - Curtea Constitutionala a constatat ca Traian Basescu nu si-a exercitat cu maxima eficienta si exigenta functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate.

"Curtea retine ca motivele invocate de autorii propunerii privind incalcarea unor drepturi fundamentale, cum sunt dreptul la munca si dreptul la pensie, nu se pot constitui in elemente ce conduc la atingerea substantei acestor drepturi fundamentale. In acest sens, Curtea constata ca masurile legislative referitoare la diminuarea salariilor si a pensiilor au fost adoptate de catre Guvern, prin asumarea raspunderii.
In ceea ce priveste declaratiile domnului Traian Basescu referitoare la comunitatea roma si sanctionarea acestuia de catre Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, ramane ca Parlamentul sa decida, pe baza datelor si a informatiilor care-i vor fi prezentate cu ocazia dezbaterilor, asupra existentei si gravitatii acestor fapte.

Cu privire la celelate declaratii ale Presedintelui Romaniei, Curtea constata ca acestea sunt simple afirmatii, fara sa constituie acte sau fapte care sa conduca la incalcari grave ale Constitutiei. Astfel, manifestarile Presedintelui, la care se refera autorii propunerii de suspendare, pot fi caracterizate ca opinii. In acest sens, sunt si considerentele Deciziei nr. 53 din 28 ianuarie 2005, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 144 din 17 februarie 2005, in care se statuau urmatoarele: 'Curtea constata ca opiniile, judecatile de valoare sau afirmatiile titularului unui mandat de demnitate publica - asa cum este Presedintele Romaniei, autoritate publica unipersonala, ori cum este conducatorul unei autoritati publice -, referitoare la alte autoritati publice, raman in cadrul limitelor libertatii de exprimare a opiniilor politice, cu ingradirile prevazute de art. 30 alin. (6) si (7) din Constitutie (...).

"(...) Referitor la rolul Presedintelui Romaniei, prevazut de art.80 din Constitutie, Curtea constata ca domnul Traian Basescu nu si-a exercitat cu maxima eficienta si exigenta functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate".

UPDATE 14:10 - Sedinta CCR s-a incheiat, presedintele institutiei, Augustin Zegrean, a declarat ca decizia legata de cererea de suspendare a sefului statului va fi publicata pe site. Zegrean nu a facut alte precizari.

UPDATE 13:41 - Judecatoarea Aspazia Cojocaru a fost amenintata - inainte de discutiile de vineri pe suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu - cu privire la votul pe care urmeaza sa-l dea.

"Curtea Constitutionala isi exprima grava ingrijorare in legatura cu faptul ca doamna judecator Aspazia Cojocaru a fost amenintata inainte de inceperea dezbaterilor asupra avizului de suspendare din functie a presedintelui Romaniei, cu privire la votul pe care urmeaza sa-l dea", informeaza Biroul de presa al CC.

Citeste si Antonescu: Sedinta Parlamentului pentru suspendarea lui Basescu are loc la ora 17:00, chiar daca CCR nu da avizul pana atunci

........................

Judecatorii Curtii Constitutionale a Romaniei au inceput sedinta in care vor dezbate cererea de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu. Magistratii au primit termen de la parlamentari sa emita un aviz consultativ in acest sens pana la ora 12.00.

Potrivit art. 42, alineat 1 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, "CCR da aviz consultativ pentru propunerea de suspendare din functie a presedintelui Romaniei".

Presedintele Curtii Constitutionale, primind cererea de avizare, va desemna un judecator-raportor (art. 42, alineat. 3).

Avizul cu privire la suspendarea din functie a presedintelui Romaniei se emite de Curtea Constitutionala in urma dezbaterii propunerii de suspendare si a dovezilor prezentate.

Presedintelui Romaniei i se va aduce la cunostinta data fixata pentru dezbatere pentru ca acesta sa poata da explicatii cu privire la faptele ce i se imputa.

Avizul Curtii Constitutionale se comunica presedintilor celor doua Camere si presedintelui Romaniei (art. 43, alineatele 1-3). Plenul reunit al Parlamentului, intrunit in sesiune extraordinara, a decis joi ca avizul consultativ privind cererea de suspendare a presedintelui Traian Basescu trebuie sa fie dat pana vineri, la ora 12,00. Decizia a fost luata cu 221 de voturi "pentru", niciun vot "impotriva" si opt abtineri.

Propunerea ca CCR sa se pronunte pe solicitarea de suspendare a sefului statului pana vineri, la ora 12,00, a fost formulata de viceliderul PNL Eugen Nicolaescu. Democrat-liberalii au criticat aceasta propunere.

Presedintele Senatului, liberalul Crin Antonescu, a declarat ca sedinta fixata de Curtea Constitutionala pentru vineri, la ora 9,00, este stabilita in timp util, urmand ca plenul reunit la Parlamentului sa se intruneasca la ora 17,00 pentru votul pe propunerea de suspendare a presedintelui.

Crin Antonescu a dat asigurari ca vor fi respectate toate procedurile constitutionale, fara niciun fel de abateri, inclusiv in cazul in care va fi suspendat presedintele, iar interimatul functiei va fi validat tot de catre CCR.


×