x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Curtea Constituţională pune CSM pe butuci

Curtea Constituţională pune CSM pe butuci

de Aniela Nine    |    Violeta Fotache    |    25 Ian 2011   •   19:30

Curtea Constituţională a acceptat ieri două sesizări ale PDL pe subiectul validării de către Senat a listei magistraţilor care au fost aleşi pentru Consiliul Superior al Magistraturii, confirmând astfel “sugestia” făcută de preşedintele Băsescu în 5 ianuarie la şedinţa CSM, când cerea ca alegerile pentru preşedintele Consiliului să nu aibă loc până când CCR nu dă o decizie. Sesizările depuse de PDL şi acceptate de CCR ieri contestau în primul rând alegerea a trei magistraţi care mai avuseseră un mandat în Consiliu (Lidia Bărbulescu, Dan Lupaşcu, procurorul Dan Chiujdea) şi apoi alegerea lui.

Victor Alistar de la Transparency International ca membru CSM, susţinându-se existenţa unei incompatibilităţi dovedite de ANI. CCR a decis, cu unanimitate de voturi, că ambele hotărâri ale Senatului sunt în integralitate neconstituţionale. “Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale hotărârile plenului Senatului prin care au fost validaţi actualii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Este vorba despre Hotărârea Plenului Senatului nr. 31 din 15 decembrie 2010 privind validarea alegerii celor doi reprezentanţi ai societăţii civile, Victor Alistar şi Corina Dumitrescu, şi de hotărârea plenului Senatului 43/22 decembrie 2010 de validare a magistraţilor aleşi ca membri CSM”, ne-a declarat Ruxandra Săbărean, purtătorul de cuvânt al Curţii Constituţionale.

Singura reacţie pe care a avut-o CSM la aflarea veştii care a pus consiliul pe butuci a fost de a aminti că noul CSM mai are puţin de supravieţuit. Mai exact până când decizia CCR va fi publicată în Monitorul Oficial. Prin comunicat de presă CSM subliniază că doar de la acel moment este obligatorie decizia CCR şi “are putere numai pentru viitor”. “Consiliul Superior al Magistraturii nu comentează decizia Curţii Constituţionale, urmând ca după publicarea acesteia în Monitorul Oficial să analizeze implicaţiile deciziei asupra activităţii Consiliului. Poziţia sau eventualele decizii ale Consiliului vor face obiectul unei conferinţe de presă ulterioare publicării deciziei şi vor fi elaborate în formatul colegial consacrat”, ne-a comunicat CSM.

Reacţiile politicienilor la decizia CCR, care este obligatorie şi definitivă, au variat de la îndemnuri de reluare rapidă a alegerilor pentru CSM, în ideea ca activitatea Consiliului să nu fie blocată, până la acuze de subordonare a CCR lui Băsescu. Astfel, în privinţa procedurilor de aplicat în acest caz, preşedintele comisiei juridice a Camerei, Daniel Buda (PDL), spune că procedura numirii membrilor CSM trebuie să fie reluată de unde a fost viciată, timp în care CSM nu se poate reuni. Omologul său de la Senat, Toni Greblă (PSD), spune că Guvernul va trebui să improvizeze o soluţie tranzitorie până la refacerea alegerilor pentru CSM, care ar putea dura până la patru luni. Până atunci, spune Greblă, s-ar putea ca atribuţiile CSM să fie preluate de ÎCCJ. Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a apreciat că decizia Curţii Constituţionale va avea “efecte profunde, greu de anticipat”, menţionând că România nu are CSM, într-un moment în care monitorizarea pe justiţie continuă. Liberalul Eugen Nicolăescu a catalogat ca inacceptabil faptul că “politrucii de la Curte fac politica lui Traian Băsescu”. Victor Alistar, direct vizat de decizia CCR, a calificat hotărârea instanţei drept “un act de epurare politică”.

×