x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Curtea Constituţională s-a pronunţat pe un PROIECT DE LEGE a referendumului

Curtea Constituţională s-a pronunţat pe un PROIECT DE LEGE a referendumului

10 Iul 2012   •   06:20
Curtea Constituţională s-a pronunţat pe un PROIECT DE LEGE a referendumului

UPDATE 14:15 - In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a constatat ca Legea pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului este constitutionala in masura in care asigura participarea la referendum a cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente.

........................................

Curtea Constitutionala discuta, la aceasta ora, sesizarea PDL privind neconstitutionalitatea modificarilor aduse la Legea de organizarea a referendumului.

Legea de modificare a Legii referendumului prevede ca demiterea presedintelui este aprobata daca in urma desfasurarii referendumului propunerea a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, fata de forma veche a legii care prevedea ca demiterea sefului statului in urma referendumului este aprobata daca propunerea a intrunit majoritatea voturilor cetatenilor inscrisi in listele electorale.

Saptamana trecuta, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta care modifica Legea referendumului. Prin modificarea adusa de Executiv se revine la forma initiala a legii in care rezultatele votului unui referendum se valideaza cu jumatate plus unu din numarul alegatorilor prezenti la vot.

De asemenea, CCR dezbate sesizarea referitoare la neconstitutionalitatea Hotararii Parlamentului nr.32 din 3 iulie 2012 privind revocarea lui Gheorghe Iancu din functia de Avocat al Poporului, formulata de un numar de 58 deputati apartinand Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal.

Parlamentul s-a reunit in 3 iulie in sesiune extraordinarasi l-a revocat din functie pe Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, functia fiind preluata interimar de catre Valer Dorneanu. PDL a anuntat ca ataca la CC decizia.

Tot astazi, judecatorii CCR discuta sesizarea referitoare la neconstitutionalitatea Legii privind cooperarea intre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene, formulata de 26 senatori PDL.

×