x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică D’ale lu’ Băsescu - Ar vrea şi guvern de uniune naţională

D’ale lu’ Băsescu - Ar vrea şi guvern de uniune naţională

de Monica Iordache Apostol    |    29 Sep 2007   •   00:00
D’ale lu’ Băsescu - Ar vrea şi guvern de uniune naţională

Nici nu s-au stins ecourile la afirmaţiile pe care le-a făcut joi la TVR, că preşedintele Băsescu a făcut ieri altele la postul public de radio. El a spus că, dacă moţiunea va trece şi nu va obţine acordul pe o formulă PNL-PD-PLD, ia in calcul un guvern de uniune naţională, inclusiv cu PSD.

Nici nu s-au stins bine ecourile la afirmaţiile pe care le-a făcut joi seară la TVR, că preşedintele Băsescu a făcut ieri altele la postul public de radio. El a spus că, dacă moţiunea PSD va trece şi nu va obţine acordul pe o formulă PNL-PD-PLD, ia in calcul şi un guvern de uniune naţională, inclusiv cu PSD.

Â
Dacă un guvern PNL-PD- PLD nu va fi acceptat, şeful statului vrea să propună un guvern de uniune naţională. Precizarea a fost făcută chiar de preşedintele Traian Băsescu, la Radio Romănia Actualităţi, a doua zi după ce a anunţat că, dacă actualul Guvern va cădea in urma moţiunii de cenzură, ar vrea să refacă un executiv de dreapta PNL-PD-PLD, avănd la bază protocolul Alianţei D.A., dar fără Călin Popescu Tăriceanu. "Dacă această variantă va fi respinsă de Parlament, va trebui să analizez, să discut cu partidele dacă este o soluţie realizarea unui guvern de uniune naţională, nu neapărat cu toate partidele incluse şi chiar cu partide care, cred eu, nu este momentul să fie aduse la guvernare, mă refer la PSD, care are fragilităţile lui interne, incăt nu poate fi un partener solid de guvernare, dar eu ştiu că, dincolo de interese de partid, dincolo de ceea ce cred, prima mea obligaţie este să acţionez in interes naţional", a spus Băsescu. Şeful statului nu a dat prea multe şanse moţiunii PSD de a fi adoptată de Parlament, dar a precizat că oricum va continua să ceară Guvernului să realizeze "o majoritate transparentă".

"Capcane" şi "scenarii science-fiction". Aşa au catalogat liberalii propunerile preşedintelui. Vicepreşedintele PNL Ludovic Orban l-a sfătuit pe Traian Băsescu să-şi ţină pentru el scenariile ştiinţifico-fantastice, iar colegul său Crin Antonescu a susţinut că ideea unei guvernări PNL-PD-PLD este doar "o diversiune menită să creeze tensiuni in PNL" şi a exclus orice intenţie a liberalilor de a reface Alianţa D.A. Premierul Tăriceanu a declarat că Băsescu "vrea să se bage-n seamă" şi a adăugat că, pănă cănd se votează moţiunea, preşedintele nu are nici un rol in această privinţă. "A vrut să arate poporului că are şi el un rost", a mai spus premierul.

PD SE CREDE REGRETAT. Secretarul general al PD, Vasile Blaga, a declarat insă că şeful statului este consecvent in reconfirmarea poziţiei sale că un guvern de centru-dreapta este soluţia "bună şi utilă" pentru Romănia. "Cred că, in continuare, foarte mulţi din PNL regretă ruperea de PD", a declarat Blaga, adăugănd insă că se indoieşte că moţiunea va trece. "Noi, cel puţin, am declarat că o vom susţine, dar nu noi suntem problema", a completat Blaga.

PSD "are cărţile". Liderul PSD, Mircea Geoană, a respins insă orice alianţă cu un partid de dreapta. El a acuzat ca neconstituţional faptul că şeful statului se antepronunţă in legătură cu "o eventuală guvernare" de după trecerea moţiunii şi că este inacceptabilă ingerinţa preşedintelui in viaţa altor partide. "Cărţile sunt, din punct de vedere politic, la PSD", a declarat Geoană, citat de Mediafax, el precizănd că partidul său nu va vota nici un guvern şi nici un buget cătă vreme interesele romănilor nu sunt respectate.

Preşedintele PRM, CV Tudor, a susţinut că un guvern PNL-PD-PLD nu ar avea susţinere şi a lăsat să se inţeleagă că nu va merge la Cotroceni la consultări cu preşedintele pentru desemnarea unui nou premier. Liderul PRM a fost insă de acord cu ideea unui guvern de uniune naţională, constituit pe baza unui acord partide-preşedinte-premier semnat inaintea votării moţiunii.

Conservatorii s-au declarat contrariaţi de propunerile preşedintelui privind alcătuirea unui nou guvern şi i-au atras atenţia că Romănia are un executiv. In cazul in care moţiunea PSD va trece, PC propune un guvern de tehnocraţi pentru că varianta unui guvern de uniune naţională nu este viabilă in condiţiile in care in ultimii ani partidele au demonstrat că nu sunt capabile să se inţeleagă astfel incăt să guverneze eficient, se arată intr-un comunicat al PC. Preşedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, a declarat şi el că un guvern de uniune naţională nu ar funcţiona şi a apreciat că o soluţie mai bună ar fi formarea unui guvern de tehnicieni.




Troc pentru dosarul "Flota"

Preşedintele Băsescu a mai spus ieri la RRA că fostul premier Adrian Năstase i-a propus ca PD să fuzioneze cu PSD pentru ca dosarul "Flota" să fie uitat. "Discuţia am purtat-o in cabinetul primului-ministru, la Palatul Victoria. Am preferat să las inscenarea să meargă mai departe şi să apar in instanţă decăt să fac un asemenea compromis", a spus Băsescu. Şeful statului a mai spus că nu va renunţa niciodată la o bună relaţie cu PD, pentru că "este un partid care ştie să fie loial" şi că va strănge legăturile cu orice partid care doreşte acest lucru. El a luat poziţie faţă de acuzaţiile că ar fi prea apropiat de PD. "Nici eu nu sunt chiar un kamikaze, nu m-am născut cu vocaţia de a mă arunca de la 2.000 de metri in gol... Cănd ai o coaliţie PSD-PRM-UDMR-PNL impotriva ta, tu ce faci? Iţi goneşti de dragul sacrificiului prostesc şi ultimul aliat, adică PD?", a explicat şeful statului.


Iliescu nu vrea să comenteze

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu (foto), a declarat vineri pentru NewsIn că nu va comenta afirmaţiile preşedintelui Băsescu la adresa sa. "Nu vreau să reacţionez. Nici un comentariu pentru că nu mă cobor la nivelul obsesiilor şi comentariilor domnului Băsescu. E regretabil ce a făcut domnia sa", a spus Iliescu. El a mai spus că nimic din ceea ce a spus Băsescu in emisiunea respectivă nu e normal, in special referirile despre PSD.
×