x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică DACĂ GUVERNUL AR EŞUA... / Băsescu zice că n-ar mai candida

DACĂ GUVERNUL AR EŞUA... / Băsescu zice că n-ar mai candida

de Lavinia Dimancea    |    27 Ian 2009   •   00:00
DACĂ GUVERNUL AR EŞUA... / Băsescu zice că n-ar mai candida

Preşedintele Băsescu ia în calcul posibilitatea de a nu mai candida pentru un nou mandat la Palatul Cotroceni. El spune că n-ar mai intra în cursă în cazul unui eşec al majorităţii de guvernare pe care el a girat-o, spunând că n-ar mai avea credibilitate în faţa electoratului.



Şeful statului a declarat aseară, la TVR, că analizează serios posibilitatea de a nu mai candida. "Vă asigur că, dacă voi ajunge la concluzia că, deşi există o majoritate foarte puternică în Parlament, dar îmi voi reproşa dacă nu voi putea fi parte a succesului acestei majorităţi şi criza economică îi va afecta pe români mai mult decât ar trebui să îi afecteze ca urmare a condiţiilor pe care le avem, sigur că analizez şi posibilitatea să nu mai candidez încă o dată, pentru că nu te poţi duce după eşecul unei coaliţii pe care ai stimulat-o să existe – şi vreau să nu se facă speculaţii, am stimulat după ce altă alternativă nu mai exista, pentru că prima alternativă a fost PNL, nu s-a putut, la condiţiile pe care le-a dorit PNL-ul de a da prim-ministru când luase 18 procente, nu s-a putut, asta e viaţa în politică", a spus Băsescu. "Dacă politica economică a Guvernului va fi un eşec, la ce să te mai duci, cu ce credibilitate te poţi duce în faţa electoratului?", a adăugat şeful statului, aproape luându-şi un angajament în faţa alegătorilor, care aminteşte de promisiunea pe care a făcut-o în aprilie 2007, când a spus că demisionează în cinci minute dacă Parlamentul va decide suspendarea sa din funcţie, lucru care nu s-a întâmplat. Şeful statului este hotărât însă să stea cu ochii pe Guvernul condus de Boc, avertizând că nu îi va acorda alt tratament decât cel aplicat celor două Cabinete Tăriceanu. În plus, a arătat Băsescu, nu va permite ca miniştrii să fie supuşi unui control al partidului din care provin. "Se lasă impresia, sau asta e impresia pe care mi-o lasă mie uneori, că miniştrii ar fi ai partidelor. Trebuie să uite acest lucru. Ei sunt membri în Guvernul României. Dacă vor încerca să stea călare pe ei cu indicaţii de la partid, ce să facă, voi acţiona foarte sever", a ameninţat Băsescu.

DISCUŢII CU DANIEL MORAR
Pe altă parte, şeful statului a precizat că nici unul dintre miniştrii Cabinetului Boc nu a avut şi nu are probleme penale sau dosar de Securitate, lucruri verificate de el, şi că, în cazul ministrului de Interne, Liviu Dragnea, despre care presa germană a scris că ar fi "un personaj binecunoscut la DNA", a discutat personal cu şeful DNA, Daniel Morar. Băsescu s-a grăbit însă să explice că acest lucru nu înseamnă că a intervenit în justiţie. "Nu este nici o imixtiune în justiţie, pur şi simplu l-am întrebat pe procurorul-şef Daniel Morar, în momentul în care mi s-a trimis propunerea, dacă are un dosar de urmărire la DNA. Mi-a confirmat că s-a dat NUP în acel dosar", a comentat Băsescu discuţia cu Morar, despre a cărui schimbare crede ar fi o eroare în condiţiile în care cei care fac monitorizarea pe justiţie spun că DNA funcţionează bine. Şeful statului a avut aseară şi o explicaţie pentru absenţa de la ceremonia de învestire în funcţie a lui Dragnea, explicând că, deşi  cu o zi înainte de eveniment l-a atenţionat pe ministru că fastul instalării este "exagerat", acesta n-a corectat lucrurile şi a decis să nu participe. În cadrul aceleiaşi emisiuni, Băsescu a confirmat că în septembrie 2007 a avut o discuţie cu Mircea Geoană pentru formarea unui Guvern PSD-PD-L în cazul în care Guvernul Tăriceanu ar fi căzut la moţiunea de cenzură şi că a insistat atunci ca premierul să fie dat de la PD-L. "Moţiunea nu a trecut, orice discuţie s-a întrerupt", a precizat Băsescu.

Legea Voiculescu, promulgatĂ vineri Şeful statului a mai anunţat aseară că vineri va promulga modificările la Legea caselor naţionalizate, cunoscută ca Legea Voiculescu, menţionând că nu mai are nici o posibilitate de a ataca actul normativ, după ce l-a întors deja la Parlament şi l-a atacat la Curtea Constituţională. "Eu nu mai am nici o cale de atac, trebuie să promulg legea, şi o promulg vineri, e ultima zi în care o pot promulga", a spus Băsescu. El a sugerat însă că cel care mai poate face ceva este Guvernul, dându-i instrucţiuni să privească atent "ce corecţii poate să facă în lege", pentru ca atât proprietarii, cât şi chiriaşii să nu fie dezavantajaţi. În opinia lui Băsescu, lucrul pe care-l omite legea este faptul că "dreptul de proprietate nu se prescrie" şi crede că "la CEDO vom pierde toate procesele".

×
Subiecte în articol: basescu politic şeful