x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dacă nu cade acum, Executivul pregătește asumări pe subiecte inacceptabile

Dacă nu cade acum, Executivul pregătește asumări pe subiecte inacceptabile

de Ion Alexandru    |    28 Ian 2020   •   08:28
Dacă nu cade acum, Executivul pregătește asumări pe subiecte inacceptabile
Sursa foto: RaduBadoiu@GuvernulRomaniei

Liberalii nu se vor opri aici. Dacă moțiunea nu trece, atunci Guvernul urmează să pună la cale un adevărat tir de asumări de răspunderi în Parlament, pe teme din ce în ce mai puțin digerabile pentru restul formațiunilor politice. Spre exemplu, Guvernul condus de Ludovic Orban (foto) ar urma să-și asume răspunderea pe desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. O astfel de măsură încalcă protocolul încheiat de PNL cu ALDE și cu UDMR și ar da un nou motiv PSD să depună moțiune de cenzură. Un alt exemplu poate fi acela prin care PNL poate proroga termenul intrării în vigoare a legii pensiilor sau să-și asume răspunderea pe anularea tuturor pensiilor speciale, în condițiile în care liberalii încearcă să blocheze votul de astăzi, din plenul Camerei Deputaților, exact pe acest proiect de lege. De asemenea, se mai vehiculează o posibilă asumare a răspunderii pe un proiect de lege privind privatizarea serviciilor medicale de urgență. Toate au ca scop determinarea succesului unei moțiuni ce cenzură care să ducă la căderea Guvernului.

De ce are nevoie PNL de alegeri anticipate, și încă urgent? Guvernarea începe să scârțâie, iar măsurile anunțate (concedieri, creșteri de taxe, diminuări de venituri) pot conduce la o erodare masivă a partidului prezidențial în intenția de vot. Astfel, pentru a declanșa alegerile anticipate, trebuie ca Guvernul Orban să pice relativ repede, după care să nu treacă de votul Parlamentului două propuneri succesive de prim-ministru. Iar pentru ca alegerile anticipate să aibă loc odată cu cele locale, trebuie ca acest plan să demareze, cel târziu, pe data de 14 februarie.

PNL mizează pe ultimele sondaje de opinie apărute pe piață, conform cărora liberalii au între 38 și 42 la sută în intenția de vot, în timp ce PSD ar fi votat de maxim 30% dintre cei chestuonați. USR-PLUS ar avea, împreună, 12 procente, în timp ce UDMR, Pro Rmânia și PMP s-ar lupta să facă pragul electoral. ALDE, în această ecuație, nu ar mai prinde viitorul Parlament. Dacă liberalii ratează această șansă, până la alegerile la termen, din toamnă, PNL poate scădea dramatic în intenția de vot.

×