x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dan Barna: 10 august a devenit un simbol

Dan Barna: 10 august a devenit un simbol

10 Aug 2019   •   14:30
Dan Barna: 10 august a devenit un simbol

Preşedintele USR, Dan Barna, a afirmat sâmbătă că data de 10 august, legată de violenţele de la protestul de anul trecut, devine un simbol, aşa cum s-a întâmplat şi cu alte evenimente din istorie - 1 decembrie, 9 mai, 24 ianuarie sau 22 decembrie.

"În istoria unei naţiuni există date care îşi pierd rapid rezonanţa de cifră de calendar şi devin simboluri care poartă în ele emoţia unei societăţi sau generaţii. 1 decembrie, 9 mai, 24 ianuarie sau 22 decembrie sunt astfel de date. Oamenii reţin impresia şi emoţia unui eveniment major şi după o vreme, nişte ani, data lui devine referinţa afectivă a acelei ţări. Nu cred că există convertire mai rapidă a datei în simbol precum în cazul lui 10 august", a scris Dan Barna pe Facebook.

Potrivit acestuia, 10 august înseamnă "multă speranţă şi emoţie" şi "multă durere şi frustrare", reprezintă "speranţa României alungate de 30 de ani" pe alte meridiane, este "emoţia României risipite" care a venit la Bucureşti, dar şi "durerea României batjocorite", cei sosiţi anul trecut din diaspora fiind "fugăriţi, bătuţi şi gazaţi de un stat care şi-a folosit jandarmii nu pentru a proteja, ci pentru a împărţi teroare şi groază".

10 august este, adaugă Barna, despre "frustrarea României dispreţuite că la un an de la acea atrocitate civică revoltătoare şi după un vot care a arătat că aşa nu se mai poate, povestea este împachetată în muşama, iar cei responsabili au fost 'sancţionaţi' prin promovarea pe alte funcţii".

"Am fost acolo anul trecut, ne-am luat raţia de gaz şi bastoane distribuită de Guvern. Membrii noştri vor fi şi astăzi în Piaţa Victoriei, printre cetăţeni, alături de ei, aşa cum suntem de trei ani. Nu vom strânge semnături în piaţă şi nu vom face acolo campanie. 10 august este de-acum despre respectul României de pretutindeni. Respect diaspora, respect România", a mai scris Barna pe reţeaua de socializare. AGERPRES

×
Subiecte în articol: Dan Barna