x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dan Barna: Este nevoie de reforma Constituţiei. Președintele trebuie să aibă un rol activ

Dan Barna: Este nevoie de reforma Constituţiei. Președintele trebuie să aibă un rol activ

20 Oct 2019   •   14:25
Dan Barna: Este nevoie de reforma Constituţiei. Președintele trebuie să aibă un rol activ

Candidatul Alianţei USR PLUS la alegerile prezidenţiale, Dan Barna, a declarat, duminică, la Iaşi, că este nevoie de o revizuire a Constituţiei, întrucât legea fundamentală este depăşită de stadiul de dezvoltare a societăţii.

„Într-adevăr, e nevoie de reforma Constituţiei, pentru că, în momentul de faţă, nu e nicio îndoială, e depăşită de stadiul de dezvoltare a societăţii. Una dintre măsuri este ca preşedintele să fie cu adevărat un arbitru al politicilor publice din România. Gândiţi-vă cât de simplu ar fi fost ca în această criză politică de astăzi, când sunt oameni care ne ceartă că nu intrăm la guvernare, doar ca să fim acolo, pentru că nu putem face reforme, cât de simplu ar fi fost dacă preşedintele ar fi putut, şi asta e una dintre măsurile pe care le propun, ca în caz de moţiune de cenzură care trece şi pică Guvernul, preşedintele să poată fie să numească un prim-ministru, dacă există o majoritate, fie să convoace alegeri anticipate, dacă nu există o majoritate, cum e, de fapt, realitatea acum. Cât de simplu ar fi fost ca preşedintele Iohannis să convoace astăzi şi să dizolve Parlamentul, dacă ar fi putut, şi să convoace alegeri anticipate. Nu am fi ieşit natural şi corect din criză? Este una dintre măsuri, aceea ca preşedintele să poată să convoace alegeri anticipate”, a susţinut Barna.

În opinia sa, trebuie să existe „o balanţă” între Parlament şi preşedinte în ceea ce înseamnă posibilitatea de revocare sau de dizolvare în oglindă. Dacă Legislativul vrea să-l suspende pe şeful statului şi consultarea populară nu trece, preşedintele, la rândul lui, să poată să dizolve Parlamentul şi să convoace alegeri anticipate, a explicat liderul USR.

Potrivit acestuia, preşedintele trebuie să aibă un rol „activ” şi în votarea şi construcţia bugetului de stat.

„Un alt rol important pe care îl văd pentru poziţia preşedintelui este acela de a avea un rol activ în aprobarea bugetului în guvern. (...) Preşedintele este cea mai legitimă instituţie politică din statul român, pentru că este singurul votat direct de cetăţeni. Tocmai din această perspectivă, de preşedinte votat de cetăţeni, are toată autoritatea reprezentării cetăţenilor care l-au trimis acolo, consider că preşedintele trebuie să aibă un rol în ceea ce înseamnă adoptarea bugetului şi priorităţile care sunt cu adevărat importante pentru cetăţeni, fie că vorbim de infrastructură, fie că vorbim de educaţie”, a spus Dan Barna.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Dan Barna