x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dan Nica: "S-au dat bani şi alimente pentru alegători. Am deschis 35 de dosare penale"

Dan Nica: "S-au dat bani şi alimente pentru alegători. Am deschis 35 de dosare penale"

07 Iun 2009   •   00:00

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Dan Nica, a declarat, astăzi, că există încercări de fraudare a alegerilor şi că s-au dat bani şi alimente pentru alegători, până în prezent fiind întocmite 35 de dosare penale. Dan Nica i-a atenţionat pe cei care comit astfel de fapte "să îşi bage minţile în cap".

"Din păcate, au existat încercări de fraudare a alegerilor europarlamentare", a spus Nica, citat de Mediafax.

Ministrul Internelor i-a atenţionat pe cei care comit astfel de fapte "să îşi bage minţile în cap" şi a spus că vor fi luate măsuri dure împotriva acestora.

Nica a mai spus că sunt 400 de filtre la nivel naţional, care verifică maşinile ce ar putea transporta persoane care votează de mai multe ori. El a precizat că la nivelul fiecărui judeţ sunt echipele speciale ale MAI care urmăresc prinderea în flagrant a celor care votează de mai multe ori.

"Cine câştigă cele mai multe voturi, să iasă câştigător, şi nu prin alte mijloace", a adăugat Nica.

În Bucureşti şi în zonele limitrofe s-au înregistrat zeci de sesizări privind "turismul electoral", ca urmare a unor acţiuni de urmărire realizate de către observatorii din secţiile de votare, care au apreciat că sunt suspecte persoanele care sunt transportate cu microbuze sau autobuze şi care descind în grupuri mari pentru a-şi exprima opţiunile.

Ministerul de Interne anunţa, în 5 iunie, că vor fi instituite peste 300 filtre de control în care vor acţiona, în principal, poliţişti de la Poliţia Rutieră şi de la Ordine Publică, dar şi jandarmi şi poliţişti de frontieră.

"Aceştia vor monitoriza şi, după caz, verifica mijloacele de transport cu care se vor deplasa eventuale grupuri de cetăţeni care intenţionează să voteze de mai multe ori, în secţii de votare diferite", susţinea ministerul.

Totodată, MAI afirma că vor fi constituite echipaje mobile, din cadrul rezervelor de intervenţie, care vor executa misiuni de patrulare, pe itinerarii prestabilite, cu scopul de a monitoriza prezenţa sau deplasarea în zonă a autobuzelor sau microbuzelor care transportă persoane în scop de "turism electoral".

De asemenea, explica MAI, personalul aflat în misiunile de pază a secţiilor de votare, de menţinere, asigurare şi restabilire a ordinii publice a fost instruit cu privire la semnalarea şi aplicarea măsurilor legale, astfel încât reacţia forţelor de ordine, dar şi a celorlalte autorităţi abilitate să fie rapidă şi eficientă.

"Pe parcursul procesului electoral, va fi intensificată cooperarea cu Birourile Electorale Judeţene pentru ca sesizările formulate să fie cunoscute din timp, iar structurilor MAI să acţioneze în cel mai scurt timp, potrivit competenţelor pe care le au. La nivelul fiecărui judeţ şi al municipiului Bucureşti au fost constituite echipe de specialişti care au ca scop clarificarea şi verificarea sesizărilor, incidentelor sau evenimentelor care ar putea afecta procesul de vot", arăta sursa citată. (V.A.)

×
Subiecte în articol: politic