x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dan Şova: Pentru ianuarie, Băsescu a anunţat practic tăierea majorărilor de pensii, salarii şi venituri

Dan Şova: Pentru ianuarie, Băsescu a anunţat practic tăierea majorărilor de pensii, salarii şi venituri

04 Dec 2013   •   10:57
Dan Şova: Pentru ianuarie, Băsescu a anunţat practic tăierea majorărilor de pensii, salarii şi venituri

Vicepreședintele PSD Dan Șova consideră că anunțul președintelui Traian Băsescu privind retrimiterea bugetului în Parlament sau contestarea acestuia la Curtea Constituțională înseamnă, în esență, noi tăieri, similare celor de acum trei ani și jumătate.

"Anunțul de aseară, 3 decembrie 2013, arată că președintelui Băsescu nu îi pare rău de ce a făcut în 6 mai 2010 și că ar mai încerca o dată să taie pensii și salarii. Semnificația unui asemenea gest este pe cât de simplă, pe atât de păguboasă și de disprețuitoare la adresa celor afectați: pentru luna ianuarie, Băsescu a anunțat practic tăierea majorărilor de pensii, de salarii și de venituri pentru români", susține Șova într-un comunicat citat de Agerpres.

În opinia sa, președintele "aduce un Crăciun foarte trist" pentru următoarele categorii de români: "pentru medicii rezidenți care, cu bugetul votat, ar fi primit din prima zi a lui ianuarie bursa de 670 lei; pentru profesorii debutanți, cărora Băsescu le transmite să-și ia adio de la mărirea de 10% a salariului de la 1 ianuarie; pentru pensionari, a căror pensie, din cauza locatarului de la Cotroceni, nu va fi din 1 ianuarie cu 3,76% mai mare; pentru cei care muncesc pentru salariul minim, care își pot lua de-acum gândul de la creșterea până la 850 lei anunțată de Guvern; pentru beneficiarii de venit minim garantat, ale căror indemnizații nu vor mai crește cu 5%; pentru studenți, ale căror subvenții pentru cămine nu vor putea fi și ele mărite; pentru agricultori, care nu vor mai primi subvențiile agricole atunci când au cea mai mare nevoie".

Șova face apel la președinte "să-și asume responsabilitatea pentru tăierile de creșteri de venituri pe care le-a anunțat pentru luna ianuarie".

"Doresc, în același timp, să îi urez președintelui să aibă luciditatea de a vedea că el se luptă acum nu cu Guvernul Ponta, ci cu românii. Este o luptă la care ar trebui, spre binele tuturor, să renunțe", conchide vicepreședintele PSD Dan Șova.

Premierul Victor Ponta a declarat marți, la finalul întrevederii cu președintele Traian Băsescu, că acesta i-a comunicat că va retrimite legea bugetului la Parlament și că, în atare condiții, i-a solicitat șefului statului ca procedurile pe care le are în vedere să se deruleze cât mai rapid, astfel încât România să aibă buget de la 1 ianuarie.

Traian Băsescu a afirmat într-o declarație la Palatul Cotroceni că punctul de vedere al premierului Ponta vizând introducerea accizei la combustibil a rămas inflexibil și că va reîntoarce bugetul la Parlament.

"A susținut că introduce această acciză, această taxă suplimentară la combustibil. Sigur, și eu l-am informat că îmi voi susține punctul de vedere prin mijloacele constituționale legale. Adică voi întoarce bugetul la Parlament", a afirmat președintele Băsescu.

El a dat asigurări că românii își vor primi pensiile și salariile de la 1 ianuarie, chiar dacă trimite bugetul pe 2014 înapoi la Parlament sau îl atacă la Curtea Constituțională.

×
Subiecte în articol: buget basescu salarii indexare pensii dan sova