x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dan Voiculescu: Arestarea din Belarus amintește de practicile regimului Băsescu

Dan Voiculescu: Arestarea din Belarus amintește de practicile regimului Băsescu

de Ion Alexandru    |    23 Iun 2020   •   08:37
Dan Voiculescu: Arestarea din Belarus amintește de practicile regimului Băsescu

Profesorul Dan Voiculescu a comentat, pe blogul personal, informația referitoare la arestarea contracandidatului actualului președinte al Belarus, făcâd o paralelă cu ce s-a întâmplat, în România, în timpul regimului Băsescu.

 “Folosirea justiției pentru a elimina adversarii politici este specifică tuturor regimurilor autoritare, care doar mimează democrația și transformă abuzul în politică de stat. Din păcate, în perioada 2005-2014, în mandatele de președinte ale suspendatului Băsescu Traian, și România a fost controlată de un astfel de regim. Din fericire, atât rezistența întregii societăți românești (inclusiv a celor care și-au pierdut libertatea pentru îndrăzneala de a critica Puterea), cât și parteneriatele strategice cu Statele Unite și Uniunea Europeană au salvat România de instalarea, pe termen nedefinit, a unui regim politic discreționar”, scrie Dan Voiculescu.

Acesta arată că, în ciuda greutăților și disfuncționalităților inerente, “România este astăzi de partea bună a istoriei, acolo unde arestările adversarilor politici nu mai pot fi decise de un președinte abuziv care își subordonează Justiția, cu presiuni și protocoale secrete”. 

Reacția profesorului vine în contextul în care autorităţile din Belarus l-au reţinut pe principalul contracandidat la alegerile din august al preşedintelui Alexander Lukashenko. Este vorba despre fostul bancher Viktor Babaryko, acuzat de infracţiuni financiare. Arestarea acestuia a avut loc la scurt timp după ce sondajele l-au plasat cu şanse reale la viitoarele alegeri. Câteva sute de persoane au protestat, la Minsk, față de arestările operate la adresa criticilor Guvernului, iar poliția a reținut mai mulți manifestanți și chiar jurnaliști. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a numit arestarea lui Babaryko drept una politică și a solicitat eliberarea imediată a acestuia. 

 

×
Subiecte în articol: Dan Voiculescu