x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dan Voiculescu: Băsescu este un președinte slab care a încercat constant să-și ascundă vulnerabilitățile intelectuale

Dan Voiculescu: Băsescu este un președinte slab care a încercat constant să-și ascundă vulnerabilitățile intelectuale

06 Ian 2020   •   17:31
Dan Voiculescu: Băsescu este un președinte slab care a încercat constant să-și ascundă vulnerabilitățile intelectuale

Din 2005, începând cu primul mandat al lui Băsescu Traian, România a intrat într-o nefastă zodie a conflictului. Sub presiunea unui președinte slab, care a încercat constant să-și ascundă vulnerabilitățile intelectuale și instituționale sub un scandal perpetuu, în cadrul societății românești au apărut falii adânci, scrie profesorul Dan Voiculescu, pe blog. 

"De la tensiunile iresponsabile create între “bugetari” și “privați” până la ostracizarea unor largi categorii socio-profesionale (de exemplu, medicii erau invitați să plece din țară) s-au generat nenumarăte războaie interne care au instalat neîncrederea între români, ostilitatea, dorința de a-l elimina pe celălalt cu orice preț.

Rezultatul: de aproape 15 ani, mulți dintre liderii de opinie din România, rătăciți în rivalități personale, scapă din vedere imaginea de ansamblu, interesele naționale strategice. Se folosesc de orice prilej pentru a-și desființa adversarii, neînțelegând că, în acest fel, fac rău României în ansamblu.

Cel mai recent exemplu: raportarea la conflictul dintre Statele Unite și Iran. Sunt voci în țară care acuză solidarizarea rapidă a României cu aliații americani, acuzând că, acționând în acest fel, ne “vulnerabilizăm”.

La orice analiză obiectivă, un asemenea argument nu funcționează. De ani buni, România are un parteneriat strategic cu Statele Unite și este parte integrantă a sistemului defensiv american din Europa. Într-un asemenea context, cu sau fără recenta solidarizare, România își asumă atât garanțiile de securitate oferite de SUA, cât și inerentele riscuri. Acesta este regula naturală a jocului geopolitic. Iar cine o ignoră, invocând beneficii de securitate iluzorii, plasează România în zona gri, acolo unde nimic nu este sigur, unde alianțele se fac și se desfac în funcție de mize conjuncturale. Este o zonă nocivă, care ne-a întârziat semnificativ progresul, în care nu trebuie să ne întoarcem, indiferent de simpatiile și antipatiile politice interne", notează profesorul Dan Voiculescu, pe blog

×
Subiecte în articol: Dan Voiculescu traian basescu