x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dan Voiculescu cere explicatii SRI

Dan Voiculescu cere explicatii SRI

15 Iun 2006   •   00:00
Dan Voiculescu cere explicatii SRI

Liderul PC, Dan Voiculescu, i-a ce-rut ieri directorului SRI, Radu Ti-mofte, sa explice public ratiunea secretizarii "absurde" a documen-telor despre el trimise la CNSAS, sa precizeze cand a descoperit SRI aceste "dosare" si sa aduca argumente ca Serviciul nu este implicat politic.

Biroul de presa al Partidului Conservator a fost imputernicit ieri sa dea publicitatii o declaratie a presedintelui Dan Voiculescu.

"Saptamana trecuta, Biroul Politic al Partidului Conservator m-a nominalizat pentru functia de vicepremier. Faptul ca imediat dupa acest moment au fost «scoase la lumina» fel de fel de asa-zise dosare cu privire la persoana mea, «descoperite» abia acum, releva un lucru extrem de grav pentru procesul democratic din Romania: SRI este inca folosit de actori politici pentru a compromite la momentul oportun adversarii politici. Nu exista nici o alta explicatie logica a secretizarii timp de 16 ani a unor banale rapoarte de serviciu, pe care si alte cateva milioane de romani erau obligati, prin natura muncii, sa le faca. Crearea peste noapte a acestui «nou dosar» si trimiterea precipitata a lui, zilele trecute, la sediul CNSAS, ar trebui sa puna pe ganduri orice cetatean onest. Pentru ca scenariul intoxicarii sa fie perfect, «sursele» au avut grija ca informatii trunchiate, aflate acum in posesia CNSAS, sa apara in presa de astazi de parca m-as fi prezentat la un talk-show si nu la o audiere intr-o institutie aflata sub incidenta secretului de stat. Desi au aparut tot felul de speculatii precum ca presedintele Traian Basescu ar fi «papusarul» din spatele acestui scenariu, imi vine greu sa cred ca domnia sa poate fi chiar atat de ipocrit.

Date fiind toate acestea, cer oficial directorului SRI, Radu Timofte, sa explice public ratiunea secretizarii absurde, timp de 16 ani, a documentelor trimise acum la CNSAS, sa precizeze cand a descoperit SRI aceste «dosare» si sa desecretizeze si sa trimita de urgenta CNSAS absolut orice document, dosar sau informatie cu privire la Dan Voiculescu. Personal, tin sa lamuresc definitiv acest capitol, mai ales ca nu am nimic de ascuns din trecutul meu. Cer aceeasi transparenta directorului Serviciului Roman de Informatii care trebuie sa ofere opiniei publice argumente evidente ca serviciul pe care il conduce nu este implicat politic. Sper, totodata, ca CNSAS sa nu raspunda la comenzi politice. Subliniez inca o data ca nu am fost ofiter de securitate, nu am facut si nu am colaborat cu politia politica. Atrag atentia tuturor detractorilor sa nu se joace cu un om hotarat sa-si apere demnitatea si la fel de hotarat sa schimbe lucrurile in bine in Romania."

Liderul PC dezvaluie ce este in dosare

Liderul PC, Dan Voiculescu, a precizat aseara, la Realitatea TV, ca noile dosare legate de numele sau aparute la CNSAS cuprind note de serviciu. El a explicat ca un lucrator de comert exterior sau orice om care avea contact cu strainatatea avea prin fisa postului obligatia de a face rapoarte de serviciu despre activitatea sa. "Va spun despre ce e vorba in aceste doua dosare ca sa fiu eu sursa tuturor, sa nu se mai ia ilegal informatii de la CNSAS. In unul din ele eram intrebat daca stiu ceva despre o fabrica de impanzitura de fibra de sticla montata de o firma din Germania la Simleu Silvaniei, eu ocupandu-ma pe vremea aceea de materiale izolante. Despre fabrica am spus ca este o facatura: utilajele de acolo sunt second-hand, vopsite si vandute romanilor ca marfa noua. Asta era marea nota informativa de politie politica a lui «Felix»", a spus Voiculescu. El a precizat ca informatiile i-au fost cerute de directorul intreprinderii la care lucra.

FILE VECHI. Presedintele PC a reafirmat ca in cele doua dosare nu sunt elemente noi legate de o relatie intre el si Securitate si ca nu a semnat nici un fel de angajament cu aceasta. Printre documentele scoase acum de SRI se mai regasesc si file din dosarul sau de urmarit de Securitate. "Rapoartele despre care se vorbeste sunt note profesionale de care sunt convins ca si dl presedinte Traian Basescu a facut cu sutele cat a fost capitan de vapor, de cate ori pleca, de cate ori venea, de cate ori era la Anvers si era intrebat de acasa daca Ionescu, salariat la ambasada, si-a cumparat pantofi sau daca a venit strainul X la ambasada sau la agentie", a facut o paralela Voiculescu. El considera ca, daca CNSAS decide ca a facut politie politica, pe baza rapoartelor sale de serviciu, inseamna ca si Traian Basescu a facut politie politica pe baza rapoartelor intocmite la Anvers.

"VA SEMNA!". Dan Voiculescu este de parere ca seful statului va semna, daca va fi cazul, numirea sa ca vicepremier, in ciuda replicilor pe care si le-au adresat cei doi in trecut. "Deasupra relatiilor dintre doi oameni trebuie sa fie interesul national. Nu cred ca acum, in pragul integrarii, dl Basescu va crea o criza, sa ramana tara fara Guvern", a aratat Voiculescu. (Dana Piciu)

CE SPUNE SRI
Purtatorul de cuvant al SRI, Marius Bercaru, a precizat ca dosarele referitoare la Dan Voiculescu, trimise recent de SRI catre CNSAS, "au intrat in anul 2000 in dezbaterile comisiei mixte CNSAS-SRI, care le-a clasat la siguranta nationala". "Ulterior a aparut Hotararea CSAT 60/2006, de modificare a Legii 187/1999, care prevedea ca toate dosarele ramase la siguranta nationala se reanalizeaza in comisiile mixte, cu o alta abordare", a explicat Bercaru, aratand ca dupa reanalizare mai multe dosare au fost desecretizate. El a mai spus ca SRI a trimis separat catre CNSAS dosarele lui Dan Voiculescu, pentru ca "sunt anumite dosare cerute punctual de catre CNSAS".

CNSAS, LA TRIBUNAL
Liderul conservator a anuntat ca intentioneaza sa dea in judecata CNSAS pentru scurgerea de informatii in presa, dar si in cazul in care nu va primi aviz favorabil. Biroul Politic al partidului va avea o noua sedinta in care va alege din doua variante: va numi un nou candidat pentru postul de vicepremier sau conservatorii vor iesi de la guvernare. "Nu acceptam sa stam intr-un Guvern in care sa fim lucrati politic, pentru ca, din punctul meu de vedere, a fost o lucratura politica faptul ca dosarele au aparut cu doua zile inainte de numirea mea ca vicepremier", a concluzionat Voiculescu.
×
Subiecte în articol: politic voiculescu cnsas dosare dan