x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dan Voiculescu: Clasa mijloc – șansa dezvoltării durabile a României

Dan Voiculescu: Clasa mijloc – șansa dezvoltării durabile a României

18 Dec 2019   •   14:33
Dan Voiculescu: Clasa mijloc – șansa dezvoltării durabile a României
Sursa foto: Victor Stroe

Dezvoltarea clasei de mijloc este șansa obținerii prosperității și coeziunii societății românești, scrie, pe blogul personal, profesorul Dan Voiculescu.

„Dincolo de polemica actuală, referitoare la modalitatea prin care va fi adoptată Legea bugetului de stat, este evident cală, dacă Guvernul și Președinția au ajuns la un acord pe această temă, sunt toate șansele ca bugetul să fie votat în următoarele câteva zile.

În aceste condiții, cu adevărat relevantă ar fi o dezbatere referitoare la viziunea care a orientat întreaga construcție bugetară. În ce se vor investi, cu precădere, resursele din bugetul public? Care este prioritatea strategică a României pentru a ne asigura o dezvoltare durabilă, resimțită la nivelul întregii societăți?

Din perspectiva mea, dezvoltarea clasei de mijloc este șansa obținerii prosperității și coeziunii societății românești. În acest sens, încă de la începutul anilor 90 am susținut câteva obiective concrete care, în anumite perioade, au devenit realitate: înființarea unui minister al întreprinderilor mici și mijlocii, reducerea TVA-ului la alimentele de bază, neimpozitarea profitului reinvestit etc. Fiecare dintre aceste măsuri, cu implicații inclusiv la nivel social sau macroeconomic, au avut ca principal efect susținerea unor largi categorii economico-sociale, de la deținătorii de mici afaceri de familie până la liber profesioniști și angajați în mediul privat sau public.

Membrii clasei de mijloc se caracterizează printr-o anumită stabilitate financiară (pot rezista, cu resursele proprii, unor crize conjuncturale) și poziții sociale bine delimitate. Dincolo de statutul lor formal (patroni, angajați, liber profesioniști), membrii clasei de mijloc nu au stăpâni, nu pot fi controlați sau manipulați în modalități nocive întregii societăți. Sunt autonomi, fac alegeri raționale, descurajează excesele, asigură echilibrul, coerența și predictibilitatea necesare unei dezvoltări pe termen lung. Exemplul Germaniei, statul european cu cea mai consistentă clasă de mijloc, este elocvent.

În prezent, în România, chiar și cele mai generoase analize estimează clasa de mijloc la cel mult 10-15% din întreaga populație. Un studiu publicat de The Washington Post în 2018 susținea că în țara noastră doar 1% dintre cetățeni pot fi încadrați real în clasa de mijloc (acces la anumite produse și servicii, inclusiv de lux, la alimente de o anumită marcă, educație superioară, resursele necesare pentru îmbunătățirea locuinței).

În aceste condiții, consider că prioritatea noastră generală, dincolo de orice polemici politice sau diferențe doctrinare, ar putea fi creșterea ponderii clasei de mijloc (evaluată real nu formal) până la cel puțin 50% din întreaga populație în următorii 10 ani. Este un obiectiv foarte greu de atins, dar indispensabil unei Românii cu adevărat prospere și democrate.

Când majoritatea cetățenilor unei țări devin proprii lor stăpâni, mecanismele economice, politice și instituționale nu mai pot fi alterate de intervenții arbitrare sau netransparente. În consecință, am speranța că viziunea care va orienta construcțiile bugetare pe următorii ani va avea permanent, ca obiectiv central, consolidarea clasei de mijloc.”

×
Subiecte în articol: Dan Voiculescu