x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dan Voiculescu propune salariu minim 1.000 de euro

Dan Voiculescu propune salariu minim 1.000 de euro

18 Oct 2019   •   08:59
Dan Voiculescu propune salariu minim 1.000 de euro

Profesorul Dan Voiculescu lansează o provocare explozivă pentru clasa politică. Pe modelul Poloniei, acesta propune ca salariul minim din România să ajungă la 1.000 de euro în următorii ani. Nu va fi uşor, spune Dan Voiculescu, însă un astfel de obiectiv ar putea contura un nou viitor pentru ţară.

Recent, premierul Poloniei a anunțat că vrea să crească salariul minim din țara sa la peste 1.000 de dolari în următorii 5 ani. Ideea lui este considerată realizabilă prin prisma faptului că economia Poloniei a progresat constant în ultimii ani, susținută de echilibrul dintre producție și consum. În plus, liderii politici, chiar dacă susţin doctrine diferite, împărtăşesc aceleaşi interes pentru progresul ţării lor. 

Din păcate, la o analiză lucidă, România nu stă bine la niciunul dintre cele două capitole. La noi, perioadele de creștere economică, bazate în principal pe consum, sunt urmate de momente de abis. În egală măsură, războiul permanent dintre liderii noștri, mai vechi sau mai noi, reduce posibilitatea asumării consensuale a unor obiective naționale strategice. Dar, recunoscându-ne erorile și încercând să le îndreptăm, putem schimba această realitate. 

Pentru a păstra forța de muncă în țară, pentru a crește durabil nivelul de trai și calitatea vieții în România, ar fi util să ne propunem - ca obiectiv național, împărtășit de toate forțele politice și sociale - necesitatea creșterii salariului minim pe economie la 1000 de euro în următorii 7-8 ani. Nu va fi ușor. O asemenea evoluție, susținută evident de creșterea productivității, ar trebui implementată gradual, cu 10-15 procente pe an, pentru a nu sufoca mediul privat.

Un astfel de obiectiv are şi alte benficii: poate fi un test de solidaritate și responsabilitate națională şi poate înlocui mentalitatea defetistă, de victime ale istoriei sau ale adversarilor politici.

×
Subiecte în articol: Dan Voiculescu