x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dan Voiculescu: Un val de scumpiri poate genera dezechilibre politice și economice majore

Dan Voiculescu: Un val de scumpiri poate genera dezechilibre politice și economice majore

de Ion Alexandru    |    13 Mai 2020   •   08:13
Dan Voiculescu: Un val de scumpiri poate genera dezechilibre politice și economice majore
Sursa foto: Dan Marinescu

Profesorul Dan Voiculescu atrage atenția autorităților că, după criza sanitară, poate urma o criză economică, iar valul de scumpiri în ceea ce privește produsele alimentare va genera costuri cu impact direct asupra mediului politic și economic. Voiculescu arată că una dintre măsurile care pot fi luate, imediat, de Guvern, este interzicerea exportului de cereale, măsură luată, pentru scurt timp, de Executiv, dar la care s-a renunțat.

„Așa cum am avertizat în urmă cu o lună, criza economică suprapusă peste perioada îndelungată de secetă poate determina o scumpire în lanț a produselor alimentare. Pentru a preveni acest efect, am propus interzicerea exportului de cereale, măsură aplicată de Guvernul României pentru o scurtă perioadă. Din păcate, reluarea exporturilor și adâncirea blocajelor economice readuc în actualitatea imediată pericolul scumpirii alimentelor”, scrie profesorul Dan Voiculescu pe blogul personal.


Acesta arată că, recent, SINDALIMENTA (Federația Națională a Sindicatelor din Industria Alimentară) a avertizat că prețurile pe acest segment vor crește semnificativ, estimând o scumpire cu 25% la produsele de panificație. „În condițiile reducerii drastice a veniturilor populației, o astfel de scumpire poate genera consecințe catastrofale! Categoriile sociale vulnerabile – milioane de pensionari și angajați trecuți în șomaj tehnic – riscă să ajungă în imposibilitatea concretă de a-și asigura necesarul zilnic de hrană. O asemenea perspectivă este, cred, inacceptabilă pentru orice Guvern responsabil, indiferent de doctrine sau ideologii politice”, a mai precizat profesorul.

 

Patru măsuri imediate

Pentru a preveni valul iminent de scumpiri, Dan Voiculescu este de părere că autoritățile din România trebuie să aplice imediat măsurile de „prevenție” care se impun.

Prima măsură vizată constă în monitorizarea responsabilă a exporturilor de cereale și aplicarea deciziilor administrative necesare. „Din datele actuale, în primul trimestru din 2020 exporturile de cereale prin Portul Constanța au crescut cu 51% față de perioada similară a anului trecut. Primele trei destinații: Egipt, Coreea de Sud și Iordania – state din afara Uniunii Europene! Guvernul României are posibilitatea de a lua decizii care să răspundă, cu prioritate, necesităților interne”, arată profesorul.

A doua măsură vizează controlul întregului lanț de desfacere, de la producător la cumpărător, pentru a garanta, de exemplu, că anumite reduceri de prețuri determinate de acumularea stocurilor alimentare se vor regăsi și în prețul plătit de populație pentru coșul zilnic. De asemenea, trebuie acordate stimulente financiar-fiscale pentru producătorii interni de produse alimentare, condiționate de menținerea prețurilor la un nivel optim raportat la posibilitățile consumatorilor interni.

Un alt obiectiv propus se referă la creșterea capacității de depozitare a produselor cerealiere – silozuri – pentru a garanta, pe termen lung, stabilitatea pieței și rentabilitatea activităților desfășurate de producătorii și agenții economici autohtoni.

„Consider că aceste măsuri, identificate prin analiza obiectivă a situației economice actuale, sunt esențiale pentru asigurarea securității alimentare a României și ar trebui aplicate în cel mai scurt timp. În caz contrar, costurile sociale ale unui val de scumpiri pot genera dezechilibre politice și economice majore”, subliniază profesorul Dan Voiculescu.

 


 

×
Subiecte în articol: Dan Voiculescu