x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dăncilă continuă epurările din eșaloanele doi ale Guvernului

Dăncilă continuă epurările din eșaloanele doi ale Guvernului

de Ion Alexandru    |    19 Iul 2019   •   08:30
Dăncilă continuă epurările din eșaloanele doi ale Guvernului

Viorica Dăncilă este pusă pe schimbări în Guvern, nu doar la nivelul conducerii ministerelor, cât și la nivelul eșaloanelor doi ale aparatului guvernamental. După ce, la începutul acestei săptămâni, președintele PSD a scăpat de omul lui Liviu Dragnea din Executiv, Carmen Dan, făcându-i pe plac și lui Klaus Iohannis, remaniindu-l pe ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, Dăncilă a înlocuit, zilele trecute, câțiva secretari de stat. Unul dintre cei aduși în funcții înalte a fost subprefect din partea PDL, dar și membru PMP.

 

Una dintre mișcările din această săptămână ale Vioricăi Dăncilă a fost emiterea deciziei de încetare a exercitării cu caracter temporar de către Iuliana Maricela Mihai a funcției publice vacante din categoria înalților funcționari publici de secretar general ajunct al Ministerului Economiei. Decizia a fost urmată, imediat, de numirea, tot cu caracter temporar, în această funcție, a lui Daniel Alexandru Fița. Acesta a ocupat, începând cu vara anului trecut, o funcție de execuție în cadrul Corpului de Control al primului ministru, după ce, în 2009 și 2011, a exercitat, prin delegare, la inițiativa PDL și a fostului guvern condus de Emil Boc, funcția de subprefect al județului Giurgiu. În activitatea sa politică, Daniel Alexandru Fiţa a activat ca membru al Partidului Mișcarea Populară, fondat de Traian Băsescu, dar și al Partidului Național Liberal.

 

Demiteri și numiri

Tot săptămâna aceasta, Viorica Dăncilă a luat decizia de a-l numi pe Mihai Huzău în funcția de secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Relația cu Parlamentul. În 2015, Mihai Huzău a devenit copreședinte al Clubului Oamenilor de Afaceri Tineri Liberali (PNL) din Satu Mare, iar, ulterior, a trecut la ALDE, fiind ales consilier local pe listele acestei formațiuni politice.

În aceeași zi, Viorica Dăncilă a decis eliberarea din funcția de secretar de stat în cadrul Ministerul Culturii și Identității Naționale a lui Gheorghe Popa. În locul acestuia, premierul l-a numit pe Viorel Timotei Florentie Oprea Stoian, care, înainte, a ocupat funcția de purtător de cuvânt al Companiei de Apă și Canal Buzău. Conform “Reporter Buzoian”, Stoian a fost, în 2012, purtătorul de cuvânt al “baronului” PSD de Buzău Victor Mocanu, atunci când acesta din urmă a candidat pentru președinția Consiliului Județean Buzău, împotriva PDL-istului Cristinel Bîgiu. Mocanu a fost condamnat definitiv, pe 28 iunie 2019, la trei ani și jumătate de închisoare cu suspendare.

 

Face “curat” după Dragnea

După alegerile europarlamentare din 26 mai 2019 și, mai ales, după condamnarea lui Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă a început să opereze o serie de modificări în cadrul aparatului guvernamental. După ce a scăpat de consilierii Anca Alexandrescu și Darius Vîlcov, prim-minstrul a anunțat o amplă remaniere guvernamentală. Deocamdată, rezumată la două persoane. Carmen Dan, de la Interne, și Teodor Meleșcanu, de la Externe, cărora Klaus Iohannis le-a cerut imperativ demiterea. Propunerile pentru înlocuirea celor doi, senatorul Nicolae Moga și fostul europarlamentar Ramona Mănescu, se află încă pe masa lui Klaus Iohannis, acesta nedând, până în acest moment, vreun răspuns cu privire la numirea sau respingerea lor.

 

×
Subiecte în articol: viorica dancila schimbari guvern