x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dăncilă îi pregătește “decisiva” lui Iohannis, pe tema referendumului

Dăncilă îi pregătește “decisiva” lui Iohannis, pe tema referendumului

de Ion Alexandru    |    08 Mai 2019   •   09:34
Dăncilă îi pregătește “decisiva” lui Iohannis, pe tema referendumului

Guvernul va emite, astăzi, o Ordonanță de Urgență pentru modificarea legislației electorale care vizează alegerile europarlamentare și referendumul din data de 26 mai. Anunțul a fost făcut, ieri, de premierul Viorica Dăncilă și a atras o reacție vehementă a lui Klaus Iohannis. Președintele a cerut Executivului “să se abțină”. Una dintre modificări i-ar interzice acestuia dreptul de a spune alegătorilor cum să voteze la referendum.

Modificările sunt cerute de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP)  și vizează, printre altele, introducerea obligației pentru autoritățile publice (inclusiv președintele României) să fie neutre și imparțiale în raport cu obiectul referendumului, fiindu-le astfel “interzis în campania pentru referendum să se pronunțe în favoarea sau în defavoarea” problemei supuse consultării populare. De asemenea, AEP mai propune validarea referendumului prin opţiunile valide ale alegătorilor înscrişi în Registrul electoral la data votării, potrivit documentului pus în dezbatere publică.

În acest sens, alineatele 2 și 3 ale articolului 5 din acest act normativ prevăd faptul că Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în Registrul electoral la data votării” și, de asemenea, că “ rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi în Registrul electoral la data votării".În prezent, legea prevede faptul că rezultatul referendumului este validat prin opţiunile alegătorilor înscrişi pe listele electorale permanente.

 

Textul nu este bătut în cuie

Primul ministru Viorica Dăncilă a precizat, ieri, că, pentru ea, ca șef al Executivului, “este foarte important să ne ocupăm de buna organizare a alegerilor europarlamentare şi a referendumului. Ieri (luni – n.red.) a fost şedinţa pregătitoare şi vom vedea care este forma finală. Eu nu pot să impun, trebuie să discutăm cu secretarul general, cu cei care au avizat acest act normativ ", a declarat premierul. Aceasta susține că nu a văzut textul Ordonanței de Urgență, astfel încât nu se poate pronunța dacă, printre noile prevederi ce vor fi adoptate, se flă și interdicția președintelui de a se implica în campania electorală. "Eu nu am văzut textul, acum iau fiecare act normativ şi vedem care e forma finală. Actul normativ trebuie adoptat mâine (miercuri – n.red.) în şedinţa de guvern”, a conchis premierul.

Iohannis: Cer Guvernului să se abțină

Cum era de așteptat, președintele nu este de acord cu aceste modificări, chiar dacă ele sunt solicitate de către organismul care se ocupă cu buna desfășurare a scrutinului electoral, în speță Autoritatea Electorală Permanentă. Prezent la Sibiu, unde a “inspectat” pregătirile pentru Summitul de la sfâritul acestei săptămâni, Klaus Iohannis a cerut Guvernului “să se abțină” în legătură cu acest OUG. “Eu sunt un adversar declarat al modificărilor legislative în prag de alegeri. De regulă, pesediştii fac aceste lucruri tocmai pentru a crea pentru ei un oarecare avantaj sau pentru a crea pentru adversarii lor un dezavantaj. Sper să se abţină Guvernul de la orice modificare legislativă care nu este pur tehnică şi necesară pentru bunul mers al alegerilor”, a precizat Iohannis.

 

 

×