x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dăncilă: Ne dorim o preşedinţie de succes la Consiliul UE, pe care trebuie să o pregătim foarte bine

Dăncilă: Ne dorim o preşedinţie de succes la Consiliul UE, pe care trebuie să o pregătim foarte bine

04 Sep 2018   •   21:40
Dăncilă: Ne dorim o preşedinţie de succes la Consiliul UE, pe care trebuie să o pregătim foarte bine

Guvernul îşi doreşte o preşedinţie de succes la Consiliul Uniunii Europene, care trebuie pregătită foarte bine, a afirmat marţi prim-ministrul Viorica Dăncilă. 

Potrivit unui comunicat al Executivului, transmis AGERPRES, Consiliul Interministerial pentru Pregătirea şi Exercitarea Preşedinţiei României la Consiliul UE a avut marţi, la Palatul Victoria, o nouă întâlnire de lucru, prezidată de premierul Dăncilă. 

Cu acest prilej, a fost aprobat calendarul actualizat al reuniunilor ce vor fi organizate în România în cele şase luni de mandat la preşedinţia Consiliului UE, care cuprinde 239 de evenimente la Bucureşti şi în teritoriu, acoperind toate judeţele. 

România intră, astfel, în etapa finală a părţii organizatorice din cadrul procesului de pregătire a mandatului.

"Este un pas foarte important. Toţi ne dorim o preşedinţie de succes la Consiliul Uniunii Europene, pe care trebuie să o pregătim foarte bine, astfel încât, din momentul preluării, lucrurile să meargă foarte bine, aşa cum ne-am propus", a declarat Dăncilă. 

Totodată, la întâlnirea de lucru au fost prezentate progresele înregistrate în ultimele luni, atât în ceea ce priveşte abordarea tematicilor europene, cât şi pe palierul organizatoric, pentru pregătirea acestui moment important pentru ţara noastră. 

În egală măsură, a fost evidenţiat faptul că, în acest moment, ţara noastră are deja calitatea de "viitoare preşedinţie" în raport cu interlocutorii de la Bruxelles şi totodată de "preşedinţie din umbră" în raport cu partenerii austrieci, ceea ce presupune obligaţii şi responsabilităţi suplimentare pentru România, atât la nivel politic, cât şi la nivel tehnic. 

"Exercitarea acestor atribuţii reprezintă dovada angajamentului României cu privire la asigurarea continuităţii agendei europene, prin pregătirea din timp a tranziţiei negocierilor înspre echipa Preşedinţiei României la Consiliul UE", se arată în comunicat. 

Discuţiile din cadrul reuniunii s-au concentrat pe fondul dosarelor pe care România le va gestiona pe durata mandatului, dar au atins şi alte subiecte de interes precum Planul de promovare turistică al Ministerului Turismului pentru Pregătirea şi Exercitarea Preşedinţiei României la Consiliul UE. Au fost realizate informări de etapă, inclusiv cu privire la aspecte de comunicare publică, necesare pentru o înţelegere comună şi o acţiune concertată a tuturor ministerelor, atât în dialogul şi coordonarea pe plan intern, cât şi în dialogul cu partenerii europeni, se precizează în comunicat. 

Consiliul Interministerial pentru Pregătirea şi Exercitarea Preşedinţiei României la Consiliul UE este formatul de lucru compus din reprezentanţii Guvernului, ai Parlamentului şi ai Administraţiei Prezidenţiale, constituit cu scopul de a asigura coordonarea tehnică şi politică pentru momentul în care ţara noastră va deţine preşedinţia Consiliului UE. 

România va exercita, pentru şase luni, începând cu 1 ianuarie 2019, preşedinţia Consiliului UE. AGERPRES

×