x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dancila: România sprijina dezvoltarea cooperării "16+1"

Dancila: România sprijina dezvoltarea cooperării "16+1"

07 Iul 2018   •   14:08
Dancila: România sprijina dezvoltarea cooperării "16+1"

Prim ministrul Viorica Dăncilă a exprimat, în cadrul Plenarei Summit-ului formatului de cooperare R.P. Chineză- Europa Centrală şi de Est, sprijinul ferm al României pentru dezvoltarea, în mod pragmatic, a cooperării "16+1" şi angajamentul pentru continuarea promovării şi impulsionării obiectivelor convenite în acest cadru, ce vor contribui la dezvoltarea economică şi creşterea prosperităţii ţărilor participante. 

 

Premierul Viorica Dăncilă a participat, sâmbătă, la Sofia, la cel de-al 7-lea Summit al formatului de cooperare R.P. Chineză - Europa Centrală şi de Est ("16+1"). 

''Înaltul oficial român a transmis omologilor din statele participante la format interesul pentru realizarea de proiecte regionale în infrastructura de transport, precum şi pentru dezvoltarea de iniţiative în domeniul energiei, comunicaţiilor sau care sunt menite să faciliteze contactele inter-umane, inclusiv pentru intensificarea dialogului privind politicile de educaţie în acest format. Astfel, a transmis omologilor săi că România este pregătită să îşi asume un rol important în cadrul cooperării China - Europa Centrală şi de Est, alăturându-se Centrului pentru Dialog şi Cooperare în Domeniul Energiei, înfiinţat deja în România, în urmă cu 2 ani'', se arată într-un comunicat al Executivului. 

De asemenea, adaugă sursa citată, premierul Viorica Dăncilă a comunicat interesul ca România să găzduiască Dialogul 16+1 privind cooperarea în sfera educaţiei, în continuarea Reuniunii ministeriale ASEM pe educaţie, din luna mai 2019, sub egida Preşedinţiei României a Consiliului Uniunii Europene. 

''Având în vedere importanţa acordată de România formatului de cooperare China - Europa Centrală şi de Est, prim-ministrul Viorica Dăncilă a subliniat importanţa acţiunilor care promovează conectivitatea între partenerii europeni şi asiatici. A punctat în context rolul semnificativ pe care îl pot juca Dunărea şi Marea Neagră pentru creşterea mobilităţii şi competitivităţii, două obiective circumscrise cooperării în format "16+1". Demnitarul român a pledat pentru identificarea de modalităţi concrete pentru realizarea şi susţinerea complementarităţii dintre cooperarea "16+1", pe de o parte, şi mecanismele politico-economice ale relaţiei UE-China şi programele UE din domeniul infrastructurii şi investiţiilor, pe de altă parte. Potrivit premierului român, această linie de acţiune are potenţialul de a confirma şi consolida contribuţia formatului "16+1" la întărirea legăturilor dintre Europa şi China, un obiectiv pe care România îl susţine pe deplin'', se mai arată în comunicatul Guvernului. AGERPRES

×