x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dăncilă: Trebuie să căutăm pieţele terţe atât pentru creşterea exporturilor, cât şi pentru atragerea de investiţii

Dăncilă: Trebuie să căutăm pieţele terţe atât pentru creşterea exporturilor, cât şi pentru atragerea de investiţii

17 Mai 2019   •   15:34
Dăncilă: Trebuie să căutăm pieţele terţe atât pentru creşterea exporturilor, cât şi pentru atragerea de investiţii

România trebuie să caute terţe pieţe, precum ţările arabe şi China, atât pentru creşterea exporturilor, cât şi pentru atragerea de investiţii în ţara noastră, a declarat vineri, la Zalău, premierul Viorica Dăncilă.

"Am mers în toate ţările din Peninsula Arabă, am mers în ţările din Golf, am reluat relaţiile cu foarte multe ţări în care un prim-ministru nu a mai fost din 1997, 1998. Ca urmare a discuţiilor pe care le-am avut, pentru că orice vizită trebuie să aibă un rezultat, nu te duci doar în vizită să saluţi şi să te întorci, de fiecare dată trebuie să ai un rezultat, ca urmare a acestor vizite am început exportul către ţările arabe, în Iran am trimis 200 de mii de capete de oi, am luat certificatul veterinar pentru Kuweit, vom începe exportul şi în Kuweit, vom începe exportul şi în Emiratele Arabe Unite. Am semnat un acord pentru export de miere, pentru că ştim că aici apicultura este foarte importantă, cu China. (...) În perioada următoare vom semna un acord pe carne de pasăre, carne de vită, carne de oaie tot cu China. Deci eu cred că trebuie să căutăm pieţele terţe. Este adevărat că piaţa europeană presupune o competitivitate acerbă şi atunci trebuie să găsim şi alte lucruri", a susţinut Dăncilă, într-o conferinţă de presă, întrebată despre scrisoarea deschisă ce i-a fost adresată de un investitor zonal care propunea ca soluţie pentru "salvarea economiei româneşti" reîndreptarea exporturilor către pieţele terţe, precum ţările arabe şi China.

În acelaşi timp, a adăugat premierul, Guvernul încearcă "să împingă în faţă" produsele româneşti.

"Un prim pas a fost reducerea TVA la produsele bio şi produsele tradiţionale de la 9% la 5% şi trebuie să începem o campanie de promovare foarte activă în afara graniţelor ţării. Deci, toate aceste discuţii pe care le-am avut cu omologi ai mei din ţări arabe, din Turcia, din China, din alte ţări, încep acum să îşi arate rezultatele atât din punct de vedere al exportului, şi încă o dată dau dreptate semnatarului scrisorii, dar şi din punct de vedere al investiţiilor către România. Am arătat că în România se pot face investiţii, că am creat un mediu prietenos cu mediul de afaceri, că se poate vorbi de predictibilitate şi, în acelaşi timp, stabilitate şi creştere economică, iar datele de la Institutul Naţional de Statistică - creştere de 5% în primul trimestru al acestui an - confirmă cele spuse de mine", a afirmat Dăncilă.

Premierul, însoţit de ministrul Sănătăţii, a efectuat vineri o vizită în judeţul Sălaj. AGERPRES

×
Subiecte în articol: viorica dancila