x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Daniela Popa, noul presedinte al PC

Daniela Popa, noul presedinte al PC

de Dana Piciu    |    28 Ian 2008   •   00:00
Daniela Popa, noul presedinte al PC
Sursa foto: Karina Knapek/

CONGRES ● trei candidati pentru functia de presedinte al PC
Conservatorii s-au reunit ieri in congres pentru a-si alege conducerea. Noul presedinte al PC este Daniela Popa, fiind aleasa cu 570 de voturi pentru. Fostul lider al partidului, Dan Voiculescu, a fost ales presedinte fondator al PC cu 1.161 de voturi pentru, iar Codrut Seres, secretar general al partidului, cu 749 de voturi pentru.
CONGRES ● trei candidati pentru functia de presedinte al PC
Daniela Popa a devenit prima femeie presedinte de partid din Romania. Ea a fost aleasa presedintele PC la congresul de ieri al conservatorilor, Dan Voiculescu presedinte fondator, iar Codrut Seres secretar general.

Trei membri ai PC s-au luptat ieri la Congresul extraordinar al partidului, care a avut loc la Bucuresti, pentru sefie: deputatul Daniela Popa, presedintele organizatiei de Prahova, Florin Anghel, si senatorul Sabin Cutas. Pentru functia de secretar general au candidat Codrut Seres si Gavrila Vasilescu, iar pentru aceea de presedinte fondator, Dan Voiculescu. Daniela Popa a castigat sefia partidului cu 570 de voturi “pentru” si 642 “contra”, Florin Anghel obtinand 557 de voturi “pentru” si 655 “contra”, iar Sabin Cutas 85 “pentru” si 1127 “impotriva”. Codrut Seres a castigat functia de secretar general cu 749 de voturi “pentru” si 432 “impo­triva”, iar contracandidatul sau, Gavrila Vasilescu, a primit 432 de voturi “pentru” si 749 “impotriva”. Toti cei 31 de candidati pentru 11 posturi de vice­pre­sedinti vor fi numiti in aceste posturi, dupa cum a anuntat noul presedinte al partidului, pana la urmatorul Consi­liu National, cand se vor face, probabil, alegeri. Dan Voiculescu a fost ales presedinte fondator cu 1.161 de vo­turi “pentru”. Congresul a mai vo­tat infiintarea unui Consiliu de onoare condus de presedintele fon­dator si din care fac parte pre­sedintele partidului, secretarul ge­neral, deputatul Dan Ioan Popescu si Mihai Lazar. Consiliul Executiv al PC, condus de secretarul general, va fi alcatuit din Codrin Stefanescu, Liliana Minca, Bogdan Ciuca si Vlad Hogea.

 

 

RASPUNSURI. In discursul care a deschis lucrarile congresului, presedintele fondator, Dan Voicu­lescu, le-a spus delegatilor aflati in sala ca partidul trebuie sa ras­punda unor intrebari cum ar fi: “Cum va participa la refacerea sta­tu­lui care s-a dezintegrat”, “cum poate PC sa devina parte a unei gu­vernari ade­varate”, care sa scoa­ta Romania din “era sinucigasa a risipei de vorbe si de timp”. “Ca partid, vom avea rost numai daca gasim raspunsurile necesare. Am creat aceasta grupare politica acum niste ani si cred ca, daca ea nu poate functiona fara mine la carma, am dat gres. In Europa contemporana nici un partid matur si viabil nu se mai poate baza doar pe o singura persoana. Echipa noua va fi aceea care va duce PC in urma­toarea etapa a dezvoltarii sale, echi­pa cu care sigur vom participa la de­ciziile majore din Romania”, a mai aratat Dan Voiculescu. El a mai spus ca intrarea la guvernare in 2004, pas pe care l-a facut pentru “constructie si stabilitate” “l-am facut degeaba, pentru ca Alianta con­dusa de Traian Basescu nu a putut conduce tara cu autoritatea ne­cesara, iar dupa cateva luni aceasta Alianta s-a destramat si orice autoritate a disparut. Cand dezordinea s-a dove­dit imposibil de stapanit ne-am re­tras”. “Ince­pand de astazi trebuie sa cautam impreuna caile prin care sa re­venim la putere, si nu la orice fel de putere, ci o guvernare reala, cu institutii care opereaza, cu oameni care isi raspund la telefon, cu un stat adevarat, cu oameni care lu­creaza impreuna. Altfel, vom face parte din UE doar cu numele”, a mai spus Dan Voiculescu.

 

 

SPATIU OSTIL. Liderul PC a aratat ca scena politica este “un spatiu ostil”, iar ceea ce este “toxic” in politica romaneasca vine de la cel mai inalt nivel si “infecteaza” tot. Dan Voiculescu l-a acuzat pe prese­dintele Basescu ca a reusit in trei ani sa blocheze Guvernul, sa arun­ce in derizoriu Parlamentul, sa compromita serviciile si sa penibilizeze justitia. “Acest haos, pe care

l-as numi pervers, ne tine departe de dezvoltare. Noi nu vorbim despre probleme reale, noi ne bar­fim unii pe altii, ghidati de bagheta unui dirijor care vrea sa ne barfim unii pe altii si care apoi cere note de la servicii ca sa afle cum ne-am barfit unii pe altii”, a mai spus el, adaugand ca trebuie sa iesim din capcana discursurilor unui singur om, pentru ca cert este ca “Romania nu este Ba­sescu”. Dan Voiculescu i-a indemnat colegii sai sa gaseasca o alternativa la cel ce ce autodefi­neste ca fiind perfect, Traian Ba­sescu. “Poate ca la el acasa este un om perfect, desi am si aici unele une­le dubii, dar nu este treaba mea. In politica Basescu este un presedinte care a gresit foarte mult fata de poporul care l-a ales si va continua sa greseasca”, a mai spus Dan Voiculescu.

 

 

NU ABANDONEAZA. Lide­rul PC a reconfirmat ca nu a abandonat partidul si ca nu va fi membru in nici un alt partid, ba din contra, isi va dedica tot timpul si dinsponibilitatile acestuia. “Se in­tampla in viata sa mai si pierzi, dar un om puternic se ridica si o ia de la capat, nu abandoneaza. Am crezut si cred foarte mult in voi. Din pacate, m-ati dezamagit. Eram atat de sigur pe voi cand promiteati rezultatele pentru europarlamen­tare, incat m-am angajat in fata oamenilor ca daca nu vom reusi 7% imi dau demisia, ca ma retrag din functia de presedinte. Si parlamentarii m-au dezamagit, prin manifestarea intereselor lor de partid in detrimentul intereselor oamenilor, de aceea am plecat din Parlament”, a mai spus Dan Voi­culescu.

 

 

TENSIUNI. Congresul nu a fost lipsit de momente tensionate, toate legate de unul dintre candidatii la presedintia PC, Florin Anghel. Cel mai aprins moment a avut loc dupa anuntarea castigatorului la prese­dintie, cand sustinatorii lui Anghel s-au ridicat in picioare si au inceput sa huiduie, dupa care au parasit sala. Dan Voiculescu a intervenit pentru a calma spiritele, aratand ca nu a crezut ca va auzi vreodata hui­duieli si jigniri la PC. Dupa cateva minute, Florin Anghel a reusit sa restabileasca linistea pe holuri, trimitandu-si sustinatorii acasa si precizand totodata ca se va tine de promisiunea ca nu va parasi partidul indiferent de rezultatele ale­gerilor.

 

 

LAMURIRI. “Decizia congresului a fost clara, in favoarea Danielei Popa, ceilalti doi s-au clasat cu numar inferior de voturi, iar conform vechiului statut, care este in vigoare, presedinte este ales cel care obtine cel mai mare numar de voturi”, a explicat Bogdan Ciuca, purtator de cuvant al partidului. El a adaugat ca noul statut, potrivit caruia este ales presedinte cel care intruneste jumatate plus unu dintre voturile celor prezenti, va intra in vigoare abia dupa depunerea acestuia la tribunal, potrivit Legii partidelor politice. “Faptul ca o organizatie a inteles sa-si sustina candidatul mai mult zgomotos si sonor este problema organizatiei respective, dar regula democratiei este ca se aplica ce decide majoritatea”, a spus Bogdan Ciuca.

 

“In loc sa ne dezvoltam,ne dezintegram ca stat. De aceea, trebuie sa raspundem la un set de intrebari: Cum va participa PC la refa­cerea statului roman ca mecanism real, modern si eficient? Cum poate PC sa devina parte a unei guvernari adevarate? Cum poate iesi Romania din era sinucigasa a risipei de vorbe si de timp? Ca partid, vom avea rost numai daca vom gasi raspunsurile necesare”

Dan Voiculescu, presedintele fondator al PC

 

 

 

“Primul obiectiv – alegerile locale”

Jurnalul National: Doamna Daniela Popa, va asteptati sa castigati?

Daniela Popa: In momentul cand te inscrii intr-o competitie fi­resc, te inscrii ca sa castigi. Speram sa castig, pentru ca am primit foarte mul­te semnale din teritoriu ca filia­lele sunt de partea mea si s-a dove­dit a fi asa. Competitia a fost dificila, pentru ca au fost trei candidati pu­ternici.

 

Jurnalul National:Ce obiective v-ati propus ca presedinte de partid?

Daniela Popa: Primul obiectiv mare care se iveste la orizont sunt alegerile locale. Ne confruntam cu un maraton al alegerilor timp de doi ani de zile si sper din tot sufletul, ca unul care a gestionat alegerile din 2004, sa reu­sim sa luam cel putin rezultatul de atunci, adica 6%. Ne trebuie acest rezultat in perspectiva alegerilor parlamentare din toamna.

 

Jurnalul National: Pentru partid, in interior, veti face schimbari?

Daniela Popa: Va fi o competitie intre vicepre­se­dinti, ati vazut ca s-au inscris 31 de candidati pentru functia de vice­pre­sedinte. Am propus sa nu mai existe alegeri acum in congres, tocmai pentru a crea competitie si la urmatorul Consiliu National, probabil ca in functie de activitatea fiecaruia vom cerne cine depune toate eforturile pentru partid si cine nu.


CV DANIELA POPA

 

Date biografice:

Data si locul nasterii: 8 mai 1956, Targoviste, judetul Dambovita;

Starea civila: divortata - 2001, doi copii:

Daniel - economist, master Integrare europeana;

Camelia - economist (studii economice in limba engleza), master Integrare europeana.

Studii si specializari:

1981 - inginer, Universitatea din Brasov, Facultatea de Tehnologia Constructiilor de Masini;

1984 - specializare la Institutul Politehnic Traian Vuia din Timisoara;

1992 - curs postuniversitar "Marketing si investitii", ASE, Bucuresti;

2001 - curs postuniversitar "Eficienta si risc in activitatea firmei", ASE, Bucuresti;

2001 - bursa Comisia Europeana / Parlamentul European;

2005 - doctor in economie, Relatii Economice Internationale, ASE, Bucuresti;

2006 - curs de "Securitate si buna guvernare", Colegiul National de Aparare, Bucuresti;

2007 - master Managementul sectorului public, UGP, Ploiesti;

2007 - master Securitate si aparare nationala, Universitatea Nationala de Aparare "Carol I", Bucuresti;

2007 - doctorand Stiinte militare si informatii, Universitatea Nationala de Aparare "Carol I", Bucuresti.

Activitate profesionala:

1981 - 1984 - inginer stagiar SARO - Targoviste;

1984 - 1990 - profesor-inginer la Liceul industrial SARO - Targoviste;

1990 - 1992 - inspector de specialitate - Prefectura Dambovita (Biroul Investitii);

1990 - 2000 - deputat;

2001 - expert Consiliul Legislativ - Serviciul de relatii internationale, protocol si presa;

2002 - 2004 - consilier Benefica S.A.;

2004 - prezent - deputat.

Activitate politica:

Nu am fost membru PCR;

1990 - 1997 - membru fondator FSN/FDSN/PDSR;

1997 - 2000 - secretar general adjunct ApR;

2002 - 2004 - membru in Biroul permanent PUR;

2003 - 2004 - membru in Biroul politic PUR;

2004 - sef cancelarie, presedintele PUR;

1990 - 2004 - director de campanie alegeri locale si parlamentare la nivel judetean si central;

2004 - lider al Grupului parlamentar al PC (PUR) din Camera Deputatilor;

2004 - prezent - membru in Biroul Politic al PC (PUR);

2004 - prezent - vicepresedinte Camera Deputatilor.

Functii, activitati intr-o organizatie din administratia publica centrala sau locala:

1990 - 1991 - inspector de specialitate (Biroul de investitii) - Prefectura judetului Dambovita.

Functii, activitati parlamentare anterioare:

1990-1992 - deputat FSN.

1992-1996 - deputat FDSN/PDSR;

1996-2000 - deputat PDSR;

1992-2000 - membru in Comisia pentru politica externa a Camerei Deputatilor;

1996-2000 - membru in Grupul de prietenie Romania-Belgia;

1992-2000 - initiatoare a 20 propuneri legislative.

Functii, activitati in organizatii internationale:

1992-1999 - membru in Comisia permanenta a Parlamentului Romaniei la Adunarea Internationala a Parlamentarilor de Limba Franceza (A.I.P.L.F.);

2006 - membru in Delegatia permanenta a Parlamentului Romaniei la Adunarea Parlamentara EuroMediteraneana (APEM).

Activitate publicistica, stiintifica, in foruri academice:

"Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana: o optiune ireversibila", Editura Monitorul Oficial, Bucuresti, 2006;

“Pagini de parlamentar”, Editura Xpress, Bucuresti, 2007;

“Pasi pe nisip”, Volumul I, Editura Xpress, Bucuresti, 2007;

“Spatiul Sud-Est European in contextul globalizarii”, Sesiunea de comunicari stiintifice cu participare internationala (Sectiunea 2: Geopolitica, geostrategie si istoria artei militare), Volumul I, Editura UNAp, Bucuresti, 2007;

articole aparute in publicatii de specialitate (Tribuna Economica, Palatul de Justitie etc);

peste 60 de initiative legislative.

 

 

Batalie pe 11 functii de vicepresedinte

Candidat la functia de secretar general al PC, Codrut Seres a aratat ca, daca va fi ales, va incerca sa-i activeze pe acei membri ai partidului care au avut pana acum o pozitie mai retrasa, adaugand ca alegerile au aratat ca partidul are nevoie de "votul fiecarui prieten". Contracandidatul sau, Gavrila Vasilescu, a aratat si el ca este membru fondator al PC si nu va pleca niciodata din acest partid. El si-a expus calitatile, dar la sfarsitul discursului sau a precizat ca-i va da votul sau lui Codrut Seres. Pe langa alegerea presedintelui, presedintelui fondator si al secretarului general al PC, delegatii la Congres vor mai decide si asupra noilor vicepresedinti. Congresul va adopta si o serie de modificari la statutul partidului, printre acestea numarandu-se infiintarea functiei de presedinte fondator si a unui consiliu de onoare.

×