x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică De ce a căzut în dizgraţie generalul Ciucă

De ce a căzut în dizgraţie generalul Ciucă

de Gabriela Antoniu    |    30 Ian 2019   •   09:48
De ce a căzut în dizgraţie generalul Ciucă

Generând un conflict fără precedent între membrii CSAT, preşedintele Iohannis a refuzat numirea unui alt ofiţer la conducerea Statului Major al Apărării (SMAp), aşa cum a propus MApN, şi i-a prelungit, prin decret, mandatul generalului Nicolae Ciucă. Ministrul Apărării a contestat măsura în instanţă, insistând pentru înlocuirea lui Ciucă, căzut în dizgraţie din cauza unor orgolii politice.

Surse convergente au declarat pentru Jurnalul că demersurile MApN privind anularea decretului prezidenţial de prelungire a mandatului generalului Ciucă au, de fapt, substrat politic.

Conform surselor citate, generalul Ciucă ar fi fost luat în vizor în primăvara anului 2017, când, la 20 aprilie, a anunţat la Smârdan că Romania are în plan achiziţionarea de rachete Patriot, un contract, estimat de Ministerul Apărării, la 4 miliarde de euro, ce urma să fie semnat direct, fără licitaţie. MApN trimisese o cerere către Guvernul SUA în care îşi exprima disponibilitatea de a cumpăra rachete de tip Patriot, urmând ca procedurile de achiziţie să fie demarate în 2017.

La 24 aprilie 2017, conform dezvăluirilor presei, începea o corespondenţă între partea română şi o firmă de lobby americană pentru a aranja o nouă întâlnire la Washington DC între liderul PSD, Liviu Dragnea, şi preşedintele şi vicepreşedintele SUA, Donald Trump, respectiv Mike Pence, după cea din luna ianuarie. Ori anunţul lui Ciucă a stricat planurile liderilor PSD de a transmite un mesaj administraţiei americane privind persoana potrivită cu care trebuie să discute în România, spun sursele citate. Aceasta trebuia să fie omul politic al momentului, Liviu Dragnea, şi nu generalul Ciucă.

De altfel, declaraţiile lui Ciucă au primit imediat o replică atât de la Liviu Dragnea, cât şi de la premierul de atunci, Sorin Grindeanu. Ambele în aceeaşi zi.

„Ce nu mi-a plăcut astăzi a fost declaraţia - nu ştiu dacă a fost astăzi sau ieri - declaraţia şefului Statului Major care a anunţat deja că va achiziţiona rachete Patriot. Păi, au finalizat procedurile? Nu e bine să aştepte derularea procedurilor, totuşi? E şeful Statului Major şi mă aştept la foarte multă rigoare. Poate şi ministrul Apărării se gândeşte la asta tot timpul acolo, prin minister. Mai puţine declaraţii şi mai multă acţiune cred că este mai bine”, a declarat Dragnea, la Antena 3.

Cum în aceeaşi zi era şedinţă de Guvern, fostul premier Sorin Grindeanu a deschis şedinţa Executivului cu o admonestare cu bătaie la generalul Ciucă. "Un ultim lucru, ca şi precizare legată de dumneavoastră, echipa mea. Nu-mi doresc - şi am şi cerut să se facă o inventariere - ca altcineva decât cei care sunt titularii pe posturi să discute despre lucruri care ţin de alte ministere. Nu vreau să aflu despre investiţii la Ministerul Apărării decât din declaraţii ale ministrului Apărării. Suntem clari?!", a cerut Grindeanu.

MApN nu a adus dovezi

Primul termen al procesului în care MApN a solicitat anularea decretului de prelungire a mandatului generalului Ciucă de la şefia SMAp a avut loc, ieri, la Curtea de Apel Bucureşti. Reprezentantul legal al Administraţiei Prezidenţiale a susţinut că MApN nu a respectat procedura legală, argumentând că nu este vorba despre un act administrativ obişnuit, ci unul care vizează apărarea naţională. Mai mult, acesta a acuzat MApN că nu a prezentat dovezi privind urgenţa şi pericolul iminent pentru care cere suspendarea decretului prezidenţial. "Demersul ministrului pentru suspendarea decretului pare a fi unul politic şi nu unul fundamentat juridic", a susţinut reprezentantul legal al Administraţiei Prezidenţiale. Curtea de Apel Bucureşti urmează să se pronunţe la 31 ianuarie în acest caz.

MApN a susţinut că decretul de prelungire a mandatului generalului Ciucă este nelegal. MApN a explicat că numirea la conducerea SMAp se face de către preşedinte, la propunerea ministrului Apărării, cu avizul premierului, în acest caz nefiind îndeplinite condiţiile legale.

 

 

×
Subiecte în articol: nicolae ciuca