x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică De ce ar trebui înlocuit Guvernul Dăncilă

De ce ar trebui înlocuit Guvernul Dăncilă

de Gabriela Antoniu    |    08 Noi 2018   •   08:21
De ce ar trebui înlocuit Guvernul Dăncilă
Sursa foto: Fred MARVAUX

România primeşte o lovitură dură din partea Parlamentului European într-un proiect de rezoluţie ce va fi negociat astăzi de grupurile politice europene. Chiar dacă România nu se va confrunta cu activarea articolului 7 din Tratatul UE, PSD este presat şi de alte probleme. Una ar fi preluarea preşedinţiei semestriale a Consiliiului UE, care reclamă schimbări urgente la nivelul Guvernului. Politologul Cristian Pârvulescu spune că nu sunt decât două soluţii: o remaniere substanţială sau schimbarea întregului Guvern, în frunte cu Viorica Dăncilă.

Proiectul de rezoluţie privind statul de drept în România a fost discutat ieri în Comisia LIBE a Parlamentului European şi conţine motivele pentru care a fost iniţiat şi recomandări pentru a îndrepta lucrurile. Printre motive sunt enumerate întârzierea în transpunerea Directivei privind combaterea spălării banilor, lipsa unor lămuriri privind problemele generate protocoalelor secrete, violenţele din 10 august, referendumul pentru redefinirea familiei, presiuni asupra presei, abaterile de la lupta anticorupţie, revocarea şefei DNA şi a procurorului general. Pentru fiecare motiv, proiectul de rezoluţie conţine recomandări pentru ca România să corecteze situaţia. „Draftul se va discuta astăzi între grupurile politice din PE. „Mă aştept ca atât ALDE, cât şi socialiştii europeni să propună schimbări a unor formule. Deci se va negocia. Nu mă aştept să fie mai dur. Aceasta este forma maximă de duritate. Mai dur de atât nu se poate. Ce se întâmpla este că vom avea grupuri politice şi știm aşa: că grupul popular prin Siegfried Mureşan s-a pronunţat pentru a nu se cere activarea articolului 7, ceea ce este din punctul de vedere al PSD şi al guvernului un succes. Sunt o serie de îngrijorări exprimate, dar sunt îngrijorări care au mai fost exprimate, numai că ele au fost exprimate într-un document al Parlamentului European, adică într-o rezoluţie care poate la un moment dat să se transforme în altceva. Dar pentru moment este o şansă pentru Guvernul României să răspundă la cererile Comisiei şi să facă acele modificări. Pentru că pe 13 noiembrie se va da publicităţii Raportul MCV despre care în linii mari ştim că va fi foarte critic”, a declarat pentru Jurnalul politologul Cristian Pârvulescu.

El spune însă că PSD şi Guvernul mai au şi alte probleme de rezolvat în perspectiva preluării de către România a preşedinţiei semestriale a Consiliului UE, de la 1 ianuarie 2019.

„În timpul preşedinţiei României, la UE sunt o mulţime de dosare, în afara celor cunoscute, precum Brexitul sau bugetul UE 2020-2027. Din punctul meu de vedere, problema nu este legată de competenţa funcţionarilor care vor lucra cu dosarele, care s-au pregătit, lucrând deja de multă vreme pe ele. Toate dosarele care sunt în prezent în lucru şi nu sunt încheiate de preşedinţia austriacă vor continua în timpul preşedinţiei României. Asta este procedura. Sunt o mulţime de politici, de la imigraţie la vecinătate. Sunt politici şi dosare care continuă. România va avea un rol activ în gestionarea acestora şi transmiterea către preşedinţia următoare, cea finlandeză.

Succesul unei preşedinţii se măsoară în capacitatea de a încheia dosare. Nu neapărat cele foarte critice şi politice care depăşesc puterile României, ci dosare administrative. E vorba şi despre inteligenţă şi capacitate de negociere, în sensul că se propun soluţii interesante şi curajoase sau care duc la o concluzie”, afirmă Cristian Pârvulescu.

El atrage atenţia că principala problemă e că nu avem miniştri care să se comporte profesionist. „Ceea ce îngrijorează pe mulţi este calitatea echipei guvernamentale. Sunt miniştri competenţi, dar din păcate sunt şi mulţi care nu fac faţă responsabilităţii pe care o au, mai ales într-un moment dificil. Şi aici se vede defectul acestui tip de guvern în care puterea aşa-numiţilor baroni locali este foarte mare în impunerea miniştrilor. Unii sunt foarte buni membri de partid, dar nu sunt competenţi şi nu ştiu să comunice european. Şi aici este problema. (...) Sunt şi la nivelul echipei tehnice unii care au ajuns aici şi pe alte criterii decât cele de competenţă, dar care nu vor avea dosare foarte complicate de discutat. Până la urmă, cei care dau impresia generală nu sunt funcţionarii, ci politicienii. Modul în care unii miniştri cheie vor reprezenta România în momente importante nu mi se pare că va întări imaginea de ţară pro-europeană şi democratică, ci mai degrabă stereotipică”, mai spune politologul. În opinia sa, nu există decât două soluţii: schimbarea totală a Guvernului sau remanierea. „Dar o remaniere substanţială care să aducă oameni capabili, profesionişti. Mă îndoiesc că remanierea va rezolva problema pentru că, din nefericire, chiar prim-ministrul este o problemă. În urmă cu trei săptămâni, pe canalul Arte, a fost un sketch în care doamna Dăncilă era reprezentată ca o marionetă a domnului Dragnea. Deci asta va fi imaginea. Doamna Dăncilă are o notorietate care nu este neapărat pozitivă”, a mai spus Cristian Pârvulescu.

Cristian Pârvulescu spune că nu avem situaţii grave care să ducă la amânarea preluării preşedinţiei UE. „În plus , Rezoluţia Parlamentului European indică o deschidere faţă de România, o înţelegere, şi, pe de altă parte, o presiune prietenească pentru ca lucrurile să fie îndreptate. României i se dă şansa de a se corecta înainte de a se întâmpla situaţii mult mai grave, dar sunt convins că MCV ne va releva o altă situaţie”, mai spune politologul.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans a recomandat României să păstreze deschis dialogul cu forurile europene, anunţând că, dacă este necesar, Comisia Europeană va lua măsuri, deoarece este „gardianul democraţiei”.

Armistiţiu după moţiune

Despre încheierea unui armistiţiu politic între partide, Cristian Pârvulescu spune că este greu de realizat, dar dacă se va face, momentul ar fi după o moţiune de cenzură. „E greu de presupus un acord politic în perspectiva Preşedinţiei rotative a Consiliului UE în condiţiile în care partidele, cu excepţia ALDE, nu manifestă niciun fel de interes în direcţia aceasta. În plus, şansele ca majoritatea să se clatine la prima moţiune de cenzură sunt pentru prima dată reale. Aritmetica nu mai este în favoarea PSD -ALDE.

Orice acord trebuie să apară după moţiunea de cenzură, cu succes sau fără succes. PNL nu şi-a manifestat intenţia de a participa la acest acord şi cere schimbarea prim-ministrului. Or’ fără PNL nu se poate”, a subliniat Pârvulescu.

×
Subiecte în articol: guvern dancila