x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică De ce ce tace Traian Băsescu?

De ce ce tace Traian Băsescu?

de Gabriela Antoniu    |    16 Iun 2014   •   20:46
De ce ce tace Traian Băsescu?
Sursa foto: Mediafax Foto
În ciuda imaginilor explozive depuse la DNA în scandalul Mircea Băsescu – Bercea Mondial, şeful statului nu a avut nici o reacţie
Au trecut mai bine de două săptămâni de la izbucnirea scandalului Mircea Băsescu – Bercea Mondial, iar de atunci şeful statului a avut o singură reacţie. “Acuzaţiile sunt mincinoase şi nu au nicio legătură cu realitatea”, a susţinut şeful statului pe 30 mai, prin purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Bogdan Oprea. Iar de atunci, nicio reacţie, o tăcere cel puţin suspectă. Pavel Abraham, avocatul familiei lui Sandu Anghel, a declarat ieri pentru Jurnalul Naţional că înregistrările pe care le-a depus vineri la DNA Constanţa, în care apare fratele şefului statului, Mircea Băsescu, stând de vorbă în biroul său cu membri ai familiei lui Bercea Mondial, reprezintă “un motiv de îngrijorare” pentru şeful statului. Ceea ce ar putea explica tăcerea preşedintelui. Avocatul consideră că şeful statului nu ar fi trebuit să tacă până acum. “Ar fi trebuit să ia atitudine (n.r. – Traian Băsescu). E o obligaţie legală”, a mai spus Abraham, subliniind importanţa gradului de rudenie pe care şeful statului îl are cu Mircea Băsescu, implicat în scandal. În opinia apărătorului familiei Anghel, Traian Băsescu nu a mai avut până acum nici o reacţie deoarece “nu ştie ce să spună”. Şeful statului nu a fost până acum citat la DNA pentru audieri, iar Pavel Abraham consideră că un motiv ar putea fi funcţia deţinută de Traian Băsescu. “Dacă era vorba de un alt cetăţean, de o altă persoană, îl chemau la audieri”, a punctat avocatul lui Sandu Anghel. El crede însă că Mircea Băsescu este pionul principal şi ar trebui chemat la audieri, mai ales că până în prezent a fost chemat o singură dată, iar de la depunerea înregistrărilor la DNA, nu s-a mişcat nimic. Deocamdată.
 
 “Înregistrări cruciale”
Pavel Abraham a depus vineri la DNA Constanţa înregistrările audio şi video în care ar apărea fratele preşedintelui Traian Băsescu, Mircea Băsescu, stând de vorbă în biroul sau cu membri ai familiei lui Bercea Mondial. Despre aceste înregistrări, Pavel Abraham a spus că sunt cruciale şi că ar putea schimba cursul anchetei prin “forţa probantă” pe care o au. “Sunt înregistrări audio şi video care vizează persoanele în cauză. O înregistrare este audio, iar alta este video”, a precizat Abraham. Un argument în plus ca şeful statului să aibă o nouă reacţie în acest scandal. Conform afirmaţiilor familiei lui Sandu Anghel, citate de Lumea Justiţiei, din înregistrări reiese clar că Mircea Băsescu a luat bani de la aceştia pentru a-i scăpa pe Bercea Mondial şi pe fiul acestuia, Florin Anghel, zis Băsică, din închisoare, după ce au fost condamnaţi definitiv de ÎCCJ la 8 ani şi 9 luni închisoare pentru tentativa de omor, după ce, în februarie 2011, l-a înjunghiat pe nepotul său Ionuţ Anghel, respectiv la 5 ani şi 3 luni închisoare pentru complicitate la tentativă de omor. Rudele lui Bercea Mondial susţin că i-au dat lui Mircea Băsescu 600.000 de euro pentru eliberarea acestuia şi a fiului acestuia din închisoare. Din aceşti bani, susţine familia lui Bercea Mondial, 100.000 de euro s-ar fi dus la intermediarul Marian Căpăţână, 200.000 la Mircea Băsescu, care, potrivit declaraţiilor lui Florin Anghel, fiul lui Bercea, ar fi dat asigurări ca 300.000 de euro ajung la “Traian”. Ulterior, potrivit susţinerilor membrilor familiei lui Bercea Mondial, Mircea Băsescu ar fi cerut alţi 400.000 euro pentru a fi efectuată intervenţia, întrucât Bercea nu va putea fi scos cu mai puţin de 1 milion euro. În acest context, la începutul lunii iunie, ginerele lui Bercea Mondial, Marius Constantin, soţul Izaurei Anghel – fiica interlopului, a fost arestat pe motiv că l-ar fi şantajat pe Mircea Băsescu, că va da totul în vileag dacă nu îşi recuperează banii pe care i-a plătit pentru eliberarea din arest a lui Sandu Anghel şi Florin Anghel. Întrucât, din cei 600.000 euro, Mircea Băsescu ar fi înapoiat doar 300.000 euro, Izaura Anghel s-a dus la fratele preşedintelui pentru a recupera alţi 285.000 euro.

 “Omul de la apă”
Acum aproximativ două săptămâni, Antena 3 a dat publicităţii în premieră interceptări din dosarul lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, în care acesta discuta cu rudele sale despre un personaj misterios, denumit “omul de la apă” sau “omul de la apa cea mare”. Mulţi au spus că acest personaj nu este nimeni altul decât fratele preşedintelui Traian Băsescu, Mircea Băsescu, cel care i-a botezat nepoata lui Bercea Mondial şi despre care rudele interlopului susţin că i-au dat câteva sute de mii de euro pentru a-l elibera pe Sandu Anghel. Rudele lui Bercea Mondial afirmă totodată că Mircea Băsescu le-a transmis că o parte din bani, 300.000 de euro, ar fi ajuns chiar la preşedintele Traian Băsescu. Dacă este aşa sau nu, încă nu se ştie. Asa cum nu se ştie nici dacă “omul de la apa cea mare” este în realitate Mircea Băsescu, precizează Lumea Justiţiei.

Coincidenţă de nume şi o firmă de armament
În dosarul lui Bercea Mondial există mai multe stenograme extrem de interesante, care dezvăluie cum încerca interlopul să găsească o soluţie prin care să fie eliberat din arest, mai scrie Lumea Justiţiei. În discuţiile purtate de Bercea Mondial sunt menţionate mai multe nume, printre care şi cel al unui anume Cristian Geamănu. La prima vedere, este un nume care nu spune nimic. Totuşi, un personaj Cristian Geamănu apare chiar în anturajul fratelui preşedintelui Traian Băsescu, Mircea Băsescu. Astfel, Cristian Geamănu, pe numele său complet Cristian Andrei Grigore Geamănu, s-a numărat, cel puţin în trecut, printre partenerii de afaceri ai lui Mircea Băsescu. Cei doi au fost asociaţi în firma de armament Defence Security and Intelligence Co. În această societate, Mircea Băsescu deţinea 30% din acţiuni, alături de generalul în rezervă Ion Eftimie Sandu (5%), fost locţiitor al Departamentului Arme din Ministerul Apărării Naţionale, Maria Cazacu (5%), fiica lui Aurel Cazacu, fostul director Romarm. În aceeaşi firmă, Romeo Oiţă deţinea 30%, iar Cristian Geamănu tot 30%. Aşadar, este posibil ca acest Cristian Geamănu pomenit în discuţii de Bercea Mondial să fie unul şi acelaşi cu Cristian Geamănu din firma de armament în care a fost implicat Mircea Basescu. La fel cum este posibil să fie doar o coincidenţă de nume.

×
Subiecte în articol: traian basescu mircea basescu