x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică De ce s-a spart Partida Romilor. Ilie Mario Rafael: „Dacă m-aş apuca să spun tot ce ştiu că se petrece acolo, ar exploda o bombă”

De ce s-a spart Partida Romilor. Ilie Mario Rafael: „Dacă m-aş apuca să spun tot ce ştiu că se petrece acolo, ar exploda o bombă”

de Toma Roman Jr    |    14 Feb 2012   •   12:25
De ce s-a spart Partida Romilor. Ilie Mario Rafael: „Dacă m-aş apuca să spun tot ce ştiu că se petrece acolo, ar exploda o bombă”

M-a sunat, oarecum iritat, Ilie Mario Rafael, pe care-l stiu inca de cand era presedintele Partidei Romilor, filiala Bucuresti si consilier la Agentia Nationala pentru Romi. Ieri, in editia online a Jurnalului National, au aparut niste asa numite mail-uri agramate, din care rezulta ca Rafael a crapat principala formatiune politica tiganeasca de la noi si ca e sustinut de domnii lideri zonali Spartacus, Cicatrice, Ciumegu si unul cu nume de sortiment de branza, Fagaras.

M-am intalnit cu Rafael la clubul sau de discutii politice din Ferentari, botezat tematic 'Cafea cu rom'. Din nefericire pentru mine, fiindca mi-era frig, Rafael a sarit doar cu cafea, fara rom. Mi-a spus: 'Domnii din asa-zisele mail-uri false nu-s amicii mei politici, nu-i cunosc pe Ciumega si Spartacus, ba nici macar pe Tumefactie si Fractura. E adevarat in schimb ca m-am saturat, ca majoritatea romilor, sa avem aceeasi ineficienta de 20 de ani in miscarile noastre. E vorba de o structura nemiscata, al carei unic scop e sa se dea bine cu cine e la guvern, stanga sau dreapta si sa nu faca mare lucru. Am divortat de Partida Romilor si o sa fac, impreuna cu mai multi prieteni, o alta formatiune! Vreau sa strang atat tineri cu studii cat si oameni care sa cunoasca direct comunitatile. Vad ca unii nu suporta ideea sa ne organizam separat si vor sa ne compromita ideea din start!'

Fiindca a fost atat lider politic, cat si functionar guvernamental, Rafael stie ce vrea si are si o groaza de informatii: 'Pana la alegerile locale nu stiu daca avem timp sa ne organizam, dar la generale probabil o sa avem un candidati proprii, care odata ajunsi in parlament nu or sa negocieze avantaje personale ci or sa faca jocul comunitatii, vor lucra in favoarea ei. Cat despre structurile romilor care tin de executiv, ganditi-va ca eu am lucrat acolo. Stiu ce inseamna, stiu unde sunt probleme in miscarea roma si totusi nu am vazut nici o ameliorare, ba din contra, o agravare a acestora. Daca m-as apuca sa spun tot ce stiu ca se petrece acolo din 2010 pana acum, ar exploda o bomba nu doar la nivelul organizatiilor rome, ci si al intregii societati romanesti... Trebuie schimbate multe si acolo.'

As fi vrut sa mai stau de vorba cu Rafael, dar la usa clubului de discutii politice presa electoratul, adica, un mos semi-pilit si doi juni. In plus, datorita zapezii, riscam sa raman pe cafea fara rom pana de dimineata.

×