x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Decizie - Uninominalul trece, problemele rămân

Decizie - Uninominalul trece, problemele rămân

de Gabriela Antoniu    |    13 Mar 2008   •   00:00
Decizie - Uninominalul trece, problemele rămân

DECIZIE ● CCR a respins sesizarea senatorilor PRM Şi PC
Judecătorii Curţii Constituţionale au declarat ieri constituţională Legea votului uninominal. Una din problemele nerezolvate o reprezintă necesitatea modificării unor reglementări contrare legii, cum ar fi alegerea preşedinţilor de consilii judeţene.



DECIZIE ● CCR a respins sesizarea senatorilor PRM Şi PC
Judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR) au decis ieri că legea privind votul uninominal este constituţională.

În urma deliberării, Curtea a constatat în unanimitate că sesizarea de neconstituţionalitate este neîntemeiată. Decizia este definitivă, general obligatorie.

Cererea senatorilor PRM şi PC de examinare a legii privind introducerea votului uninominal a fost axată pe şase capitole care fac referire la 12 articole ale legii. Astfel, în sesizarea depusă la Curte se arată că articolul din noua lege lectorală care le impune candidaţilor să depună minim cinci salarii minime brute pe ţară violează articolul 4 din Constituţie, întrucât condiţionează exercitarea dreptului de a fi ales pe criterii de avere. De asemenea, articolul din lege care prevede un prag electoral alternativ a fost considerat neconstituţional de senatorii PRM şi PC pentru că "încalcă norma constituţională care consacră caracterul egal al votului, creându-se o discriminare". De asemenea, senatorii au considerat că delimitarea colegiilor uninominale prin hotărâre de Guvern încalcă prevederile din Constituţie potrivit cărora sistemul electoral poate fi reglementat doar prin lege. "Articolul 77 care se referă la modificări ale legii 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale este neconstituţional". "Prin alegerea prin vot uninominal a preşedintelui Consiliului Judeţean, acesta capătă un caracter instituţional propriu, nemaifiind membru al CJ, instituţia ca atare nefiind prevăzută în Constituţie", au mai susţinut contestatarii.  La scurt timp după ce Curtea a decis că votul uninominal este constituţional, preşedintele Traian Băsescu a promulgat noua lege electorală tocmai din Suedia. Şeful statului a precizat că a trimis în ţară o copie a decretului de promulgare pe fax, iar decretul original va ajunge azi la Monitorul Oficial pentru publicare.


REACŢII. Preşedintele PRM, C.V. Tudor, apreciază că decizia CCR este o "ruşine" şi că cere desfiinţarea acestei instituţii, despre care susţine că este "un organism parazitar, care se plasează singur în afara legii". Deputatul PC Sergiu Andon a declarat că îşi păstrează opinia conform căreia prevederi ale legii votului uninominal sunt neconstituţionale, dar consideră că deciziile CCR trebuie respectate. Liderul PSD, Mircea Geoană, a spus că trebuie urgentat mecanismul de negociere dintre partide pentru realizarea decupajului colegiilor uninominale. Geoană a mai spus că va trebui urgentat şi procesul legislativ de modificare a unor legi referitoare la alegerile locale, pentru ca din acestea să fie eliminate unele prevederi contrare proiectului de lege privind introducerea votului uninominal. Preşedintele PD-L, Emil Boc, consideră că decizia CCR consacră practic cea de-a doua revoluţie politică din România, revoluţia votului uninominal, după revoluţia din decembrie 1989. "Sunt articole în legea uninominalului care sunt serios chestionabile sub aspectul constituţionalităţii. Din punct de vedere politic însă, pentru mine e clar căs-a dorit ca legea să funcţioneze deja la alegerile locale", a declarat însă senatorul UDMR Gyorgy Frunda.


×
Subiecte în articol: politic uninominal