x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Declaraţie - protest a Parlamentului privind blocarea aderării României la Schengen

Declaraţie - protest a Parlamentului privind blocarea aderării României la Schengen

21 Sep 2011   •   09:25
Declaraţie - protest a Parlamentului privind blocarea aderării României la Schengen

Guvernul olandez a anuntat inca de vineri seara ca, la reuniunea ministrilor de Interne (JAI) din 22 septembrie, se va opune aderarii, chiar si partiale, a Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen. Franta si Germania se opun si ele integrarii in doua etape, potrivit unor diplomati europeni, citati de cotidianul austriac Kurieriar, iar Finlanda pare decisa sa se alature Olandei si sa blocheze aderarea celor doua tari.

In perspectiva deciziei previzibile de maine, parlamentarii romani au adoptat o declaratie in care dezaproba deciziile luate in Parlamentele si Guvernele unor state UE privind blocarea aderarii si solicita luarea unei decizii "juste".

"Camera Deputatilor din Romania ia act cu ingrijorare si dezaproba categoric deciziile luate in Parlamentele si Guvernele nationale ale unor state partenere din UE privind blocarea aderarii tarii noastre la acordul Schengen", se precizeaza in declaratia adoptata.

"Totodata, asa cum rezulta din tratatele constitutive ale Uniunii Europene, precum si din tratatul de aderare, Romania a indeplinit integral cele trei criterii de la Copenhaga, respectiv economic, politic si aquis comunitar, ca de altfel si pachetul de obligatii Schengen preluat in cadrul juridic general al Uniunii Europene", se mai spune in declaratia Camerei Deputatilor.

Citeste si: Olanda blocheaza aderarea Romaniei la Schengen
Nici Finlanda nu vrea Romania in Schengen

Si senatorii au adoptat, cu 100 de voturi "pentru", unul "impotriva" si o "abtinere" declaratia Parlamentului, aprobata de Camera, privind deciziile luate in parlamentele nationale ale unor state ale Uniunii Europene privind blocarea aderarii Romaniei la Spatiul Schengen.

Diaconescu a propus plenului Senatului un proiect de declaratie, mentionand ca "sunt binevenite orice imbunatatiri, orice adaugiri pentru a avea o declaratie de substanta, intr-un moment important".

"Parlamentul Romaniei ia act cu ingrijorare si dezaproba categoric deciziile luate in parlamentele nationale ale unor state partenere din UE privind blocarea tarii noastre privind aderarea tarii noastre la Acordul Schengen. Atragem atentia forurilor comunitare si tarilor membre ale Uniunii Europene in legatura cu faptul ca cetatenii romani sunt cetateni europeni, cu drepturi depline in spatiul comunitar, drepturi care rezulta din Tratatul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, ratificat de fiecare dintre statele membre ale UE. Incalcarea drepturilor cetatenilor romani in spatiul comunitar reprezinta, in principal, o grava atingere a adusa principiilor fundamentale care stau la baza constructieie Europene si un act fara precedent.", se arata in declaratia propusa de Diaconescu.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, ieri, ca a avut o intrevedere cu omologii finlandez si olandez, ca tarile celor doi se vor opune aderarii Romaniei in Schengen, dar ca trebuie gasita o strategie de iesire din acest impas comunitar.

"Am avut o discutie cu ministrul olandez de Externe si cu ministrul finlandez. Dar nu dau mari detalii, pentru ca pozitia lor este cunoscuta: se vor opune (in Consiliul JAI - n.r). Trebuie gasita o strategie de iesire din acest impas care este in primul rand comunitar", a explicat Baconschi, citat de Mediafax.

Potrivit ministrului, "este vorba despre o chestiune de incredere in ceea ce priveste securitatea granitelor colective" ale Uniunii Europene, iar Romania are toate argumentele de partea sa.

"Dar avem nevoie de consensul si de votul favorabil al tuturor statelor membre. In Consiliul JAI stim ce se va intampla. In acelasi timp, urmeaza alte scadente si intalniri europene: consiliul european de toamna, pana la sfarsitul anului noi reuniuni ale Consiliului JAI. Cred ca lucrand impreuna si pastrand respectul fata de reguli, fata de ceea ce pretinde acquis-ul Schengen vom putea sa obtinem o cale de deblocare a acestei situatii", a mai spus Baconschi.

Citeste si: Razboiul Schengen, faza pe lalele. Doi oficiali olandezi vorbesc despre santajul Romaniei

×