x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Decupaj pentru uninominal: Şase colegii externe

Decupaj pentru uninominal: Şase colegii externe

de Carmen Vintila    |    Gabriela Antoniu    |    26 Iul 2008   •   00:00
Decupaj pentru uninominal: Şase colegii externe

Cabinetul Tăriceanu va aproba în şedinţa de săptămîna viitoare hotărîrea de guvern privind decuparea colegiilor uninominale pentru alegerile parlamentare din toamnă, după cum a anunţat secretarul de stat în MIRA, Victor Paul Dobre.

Cabinetul Tăriceanu va aproba în şedinţa de săptămîna viitoare hotărîrea de guvern privind decuparea colegiilor uninominale pentru alegerile parlamentare din toamnă, după cum a anunţat secretarul de stat în MIRA, Victor Paul Dobre. Potrivit acestuia, la minister se lucrează acum la proiectul de hotărîre ce are la bază propunerea Comisiei de Cod Electoral, urmînd a fi completat cu trasarea colegiilor din Bucureşti şi a celor din străinătate.

Cei 190.000 de români cu domiciliul în străinătate vor alege şi ei patru deputaţi şi doi senatori. Deputatul PSD Florin Iordache (foto), membru al Comisiei de Cod electoral, a spus că America şi Canada vor forma un colegiu pentru un deputat. Europa de Vest va fi cel de-al doilea colegiu, iar Europa de Est (inclusiv Turcia) – cel de-al treilea. Asia, Africa şi Oceania vor forma cel de-al patrulea colegiu. De asemenea, românii din Europa vor alege un senator, iar cei din America, Asia, Africa şi Oceania încă unul. Cei mai mulţi români cu domiciliul în străinătate sînt în Germania – 20.000. Secretarul de stat Paul Dobre a făcut pentru Jurnalul Naţional şi o estimare a costurilor alegerilor din toamnă: 1.000 de miliarde de lei vechi, ponderea cea mai mare a cheltuielilor avînd-o indemnizaţiile membrilor birourilor electorale. Pentru alegerile locale au fost alocate 660 de miliarde de lei vechi, din care s-au returnat la buget 150 de miliarde. Cît priveşte data alegerilor, aceasta va fi anunţată de Guvern cu 90 de zile înainte. Dacă alegerile se vor ţine la termen, respectiv la sfîrşitul lunii noiembrie, ar însemna că data scrutinului o vom afla la sfîrşitul lunii august.

×
Subiecte în articol: politic