x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Demersul MApN, un gest neserios

Demersul MApN, un gest neserios

de Carmen Vintila    |    Monica Iordache Apostol    |    Lavinia Dimancea    |    Dana Piciu    |    04 Aug 2007   •   00:00
Demersul MApN, un gest neserios
Sursa foto: Jurnalul Foto/

Propunerea Ministerului Apărării Naţionale privind retragerea neplanificată a trupelor romăneşti alarmează o parte din clasa politică. PSD şi PC atrag atenţia asupra "neseriozităţii" iniţiativei, PD o contestă, in timp ce PNL, UDMR şi PRM o laudă .

Propunerea Ministerului Apărării Naţionale privind retragerea neplanificată a trupelor romăneşti alarmează o parte din clasa politică. PSD şi PC atrag atenţia asupra "neseriozităţii" iniţiativei, PD o contestă, in timp ce PNL, UDMR şi PRM o laudă .

Proiectul MApN, prezentat ieri de Jurnalul Naţional, potrivit căruia Parlamentul poate să decidă in orice moment, la propunerea CSAT, retragerea neplanificată a trupelor romăneşti din teatrele de operaţiuni, nu este agreat de PSD. Vicepreşedintele partidului Cristian Diaconescu, preşedinte al Comisiei pentru apărare din Senat, ne-a declarat ieri că nu este de acord cu propunerea ministerului condus de liberalul Teodor Meleşcanu, considerănd-o una "simplistă". "Trimiterea trupelor este o decizie politico-militară care se ia prin consens cu partenerii şi prin evaluarea propriilor capacităţi. O retragere intempestivă ar fi un gest de neseriozitate pe plan extern din partea unei ţări", a spus Diaconescu. El a explicat că "o disociere intempestivă de o decizie privind participarea cu trupe in afara ţării nu este bună, ci chiar afectează credibilitatea unei ţări sub aspectul cooperării" şi a arătat că PSD nu va susţine o astfel de lege. Totuşi, Diaconescu a precizat că o dezbatere in Parlament pe tema retragerii trupelor romăneşti este necesară, dar nu in termenii avansaţi de MApN.

DISCORDANŢĂ. La răndul său, preşedintele executiv al PC, Codruţ Şereş, consideră că "este necesară o reglementare mai clară a condiţiilor de retragere a trupelor de pe teatrele străine de operaţii", ţinănd cont de disputa dintre PNL şi preşedintele Băsescu pe această temă şi că, din acest punct de vedere, implicarea Parlamentului este bine venită. "Pe de altă parte, in condiţiile in care Romănia este membră NATO şi UE şi are o armată modernă, termenul de retragere neplanificată este in discordanţă cu toate aceste principii. Armata nu se retrage decăt planificat, după un plan bine stabilit şi ar fi o dovadă de neseriozitate a Romăniei să retragă neplanificat trupele, după ce in prealabil instituţiile statului au aprobat această planificare. Suntem de acord ca trimiterea şi retragerea trupelor din teatrele de operaţiuni din afara ţării să fie făcute cu acordul Parlamentului", a precizat Şereş. Democratul Costică Canacheu, preşedintele Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor, nu susţine nici el proiectul ministerial. "Este vorba de o suprareglementare, o incercare a noastră de a fi originali. Legiferăm formula apei. Cine să retragă dacă nu Parlamentul la propunerea CSAT? Nu inţeleg care este rostul acestui «neplanificat»", ne-a declarat Canacheu.

SUSŢINĂTORII. Liberalul George Scutaru, membru al Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor, spune in schimb că Parlamentului trebuie să i se acorde o pondere mai mare in decizia de retragere a trupelor, şi din acest punct de vedere iniţiativa MApN este "lăudabilă". "Faptul că Parlamentul ia hotărărea finală nu trebuie privit atăt de dramatic, pentru că propunerea trebuie făcută de CSAT, iar deciziile in CSAT se iau cu unanimitate. Deci indiferent de căţi miniştri liberali ar fi in CSAT, ei nu pot decide singuri retragerea trupelor, preşedintele are un cuvănt de spus", a explicat Scutaru. Şi senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs consideră că propunerea Ministerului Apărării este una "raţională", pentru că, din punct de vedere strategic, CSAT are atribuţii in astfel de probleme, iar Parlamentul este forul legislativ.

UN DA HOTĂRĂT. Proiectul liberalilor va fi susţinut şi de PRM, Corneliu Vadim Tudor anunţănd ieri că o propunere a CSAT de retragere a trupelor va fi votată de parlamentarii săi. "Eu sunt de acord. Nu ne interesează războiul declarat de americani. Poporul romăn e unul paşnic. Ce să căutăm noi unde a inţărcat mutu’ iapa, in războaie care nu ne privesc?", a spus Vadim.

Pentru

"Faptul că Parlamentul ia hotărărea finală nu trebuie privit atăt de dramatic, pentru că propunerea trebuie făcută de CSAT, iar deciziile in CSAT se iau cu unanimitate. Deci, indiferent de căţi miniştri liberali ar fi in CSAT, ei nu pot decide singuri retragerea trupelor, preşedintele are un cuvănt de spus"

George Scutaru, deputat PNL

Contra

"Nu cred că se poate pune problema, de principiu, a unei retrageri intempestive. O modalitate de reglementare cu o dezbatere in Parlament, cu armonizarea poziţiei noastre cu cea a partenerilor cu care ne-am angajat e in regulă, dar o retragere intempestivă reprezintă un semnal de neseriozitate pe plan extern"

Cristian Diaconescu, vicepreşedinte PSD

×
Subiecte în articol: politic csat trupelor propunerea