x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Demisia dupå suspendare

Demisia dupå suspendare

de Carmen Vintila    |    Monica Iordache Apostol    |    Oana Stancu Zamfir    |    18 Apr 2007   •   00:00

Traian Băsescu a anunţat că, dacă Parlamentul îl suspendă, în cinci minute îşi va depune mandatul. Anunţul a fost făcut după ce a devenit destul de clar că o coaliţie pentru suspendare poate strânge voturile necesare în Parlament.
Traian Basescu: ""Demisionez la cinci minute după suspendare"Dispută pe convocarea Parlamentului Servilism la Curtea Constituţională

Coaliţia suspendării preşedintelui

Christian Silva/JURNALUL NAŢIONAL
GURÃ DE OXIGEN. Pentru preşedintele Băsescu, argumentaţia Curţii Constituţionale a fost ocazia de a ataca demersul de suspendare
PRM s-a alăturat ieri oficial PSD şi PC în coaliţia partidelor care vor vota pentru suspendarea din funcţie a preşedintelui Băsescu. În aceste condiţii ar mai fi nevoie de minimum 8 voturi pentru ca suspendarea să fie aprobată. PNL îşi lasă parlamentarii să voteze după cum le dictează conştiinţa, UDMR la fel, iar PD este împotrivă. Votul Parlamentului ar putea avea loc astăzi sau cel târziu mâine dimineaţă şi va fi secret, cu bile.

PRM va vota pentru suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, după cum a anunţat ieri liderul PRM Corneliu Vadim Tudor. Potrivit acestuia, toţi cei 47 de senatori şi deputaţi ai PRM vor fi prezenţi la şedinţa de joi. Totodată, Vadim a prognozat că votul împotriva şefului statului va fi unul "zdrobitor", pentru că în toate partidele "antipatia faţă de Băsescu s-a transformat în furie". În opinia liderului PRM, în cazul în care va fi suspendat preşedintele Băsescu nu va demisiona, pentru că "nu este genul de om care să facă asta". C.V. Tudor a mai spus că motivaţia deciziei Curţii Constituţionale privind încălcarea Constituţiei de către Traian Băsescu a fost de genul "nu a fost grav violul, dar a fost viol. Liderul PRM a precizat că avizul Curţii Constituţionale pe tema suspendării şefului statului este consultativ. El a susţinut că cel puţin patru membri ai Curţii ar fi fost şantajaţi de Traian Băsescu.

PENTRU. Preşedintele PC, Dan Voiculescu, a reiterat ieri decizia conservatorilor de a vota pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu şi a asigurat că parlamentarii conservatori vor vota în consecinţă. "În problema suspendării nu vreau să existe nici un fel de dubiu. Rămânem consecvenţi. Vom vota pentru suspendare. Eu nu cred că se va pune problema, în privinţa suspendării, ca parlamentari ai PC să voteze altfel altfel decât a decis Biroul Politic al partidului", a susţinut Dan Voiculescu.

Cu o zi în urmă, liderul PSD Mircea Geoană a precizat că parlamentarii social-democraţi vor vota în favoarea suspendării din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, argumentând că doreşte să elimine "orice speculaţie" cu privire la răzgândirea PSD cu privire la atitudinea faţă de suspendarea preşedintelui.

ÎMPĂRŢIREA VOTURILOR. Pentru ca preşedintele Traian Băsescu să fie suspendat din funcţie este nevoie de minimum 235 de voturi. PSD (150 de parlamentari), PC (30 de parlamentari) şi PRM (47 de parlamentari) care au anunţat oficial că vor vota pentru suspendare au împreună 227 de parlamentari. Ar mai fi nevoie de minimum opt voturi. Acestea ar putea veni de la UDMR (32 de parlamentari), care a decis să-şi lase parlamentarii să hotărască singuri cum vor vota în plen. Dar şi de la liberali (73 de senatori şi deputaţi), conducerea PNL hotărând şi ea să-şi lase fiecare parlamentar să voteze după cum îi dictează conştiinţa.

CALE DE ATAC? Dacă Parlamentul va decide să-l suspende, Băsescu ar putea să sesizeze Curtea Constituţională în baza unui articol din Constituţie, care prevede că această instituţie este arbitrul dintre preşedinte şi celelalte instituţii în cazul unor litigii de ordin juridic. Teoria este vehiculată în PD pe baza următorului raţionament: Constituţia spune că preşedintele poate (sau nu) să fie suspendat de Parlament în cazul unor fapte grave de încălcare a legii fundamentale; Curtea Constituţională a arătat ieri că aceste fapte nu există, deci o decizie a Parlamentului de suspendare ar încălca Constituţia, spun cei din PD.

Astfel, Traian Băsescu ar urma să se plângă Curţii de decizia Parlamentului şi să o cheme să rezolve speţa. La Preşedinţie însă, această teorie nu este confirmată, varianta de lucru fiind aceea a demisiei şefului statului, după cum a declarat chiar el recent într-un interviu. Raţionamentul juriştilor Cotroceniului este acela că nu există nici o prevedere legală legată de vreo sancţiune aplicabilă Parlamentului în cazul în care acesta este cel care încalcă Constituţia.

DISTRIBUŢIA VOTURILOR
  • PSD – 150 de parlamentari
  • PNL – 73 de parlamentari
  • PD – 72 de parlamentari
  • PRM – 47 de parlamentari
  • UDMR – 32 de parlamentari
  • PC – 30 de parlamentari
  • Minorităţi – 18 deputaţi
  • Independenţi – 43 parlamentari
  • ×
    Subiecte în articol: basescu traian politic parlamentari vota